Mi történik? Lejtmenetben az üzemanyag-fogyasztás

2023. június 26. 13:15
Drasztikus csökkenést mutatnak a benzin- és dízel-kiskereskedelem adatai.
 
Drasztikusan csökkent a hazai üzemanyag-fogyasztás, és még csak jövőre jön a jövedékiadó-emelés
 
Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára elmondta, hogy a 2020–2021-es szintre tért vissza a hazai üzemanyag-fogyasztás, miután az első negyedévben mérthez hasonlóan drasztikus csökkenést mutatnak a benzin- és dízel-kiskereskedelem adatai. A kiskereskedelmi adatok arra utalnak, hogy június végére eltűnik az a mennyiségi többlet, amely a tavalyi első félévben javarészt a 480 forinton befagyasztott hatósági benzinár miatt alakult ki.
Mi történik? Lejtmenetben az üzemanyag-fogyasztás
Amikor a MÁSZ a 2021 és 2022 első félévét hasonlította össze, az adatok 28,7 százalékos benzinfogyasztás-növekedést és 35,1 százalékos dízelolaj-eladási bővülést mutattak. Ez a szakember szerint mostanra eltűnt, hiszen átlagosan az első negyedéves 18,2 százalékos csökkenés nem állt meg (konkrétan ez a benzin esetében 10,2 százalékos, a dízel esetében pedig 22,4 százalékos visszaesést jelentett).
 
Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője további keresletcsökkenést valószínűsít, szerinte a múlt héten a parlamentnek benyújtott jövő évi költségvetési tervben szereplő több mint negyvenforintos, az üzemanyagra terhelt többletadó is a fogyasztás csökkenését eredményezi.
 
Elmondta, hogy a kutak forgalmából már jelenleg is mintegy 25 százalék hiányzik, az autósok kevesebbet és ritkábban tankolnak, és "sokan letették az autójukat".
 
A dízel forgalom-visszaesésének az is lehet az egyik oka, hogy a mezőgazdasági szektorban a gazdák nagyobb mennyiséget is bespájzoltak az akkor még  480 forintos áron  befagyasztott üzemanyagból, ami akár az őszi betakarítási időszak végéig is kitarthat.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Elkezdődött az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben

2023. december 11. 13:38
Elindult a karácsonyi bevásárlási szezon, az élelmiszerláncok várakozásai szerint a tavalyinál erősebb lehet a decemberi forgalom – derül ki az MTI által készített körképből.

Van értelme a szakszervezeti tagságnak?

2024. március 25. 14:52
Sok ágazatban adódik a kérdés munkavállalók számára, hogy érdemes-e tagja lenni valamelyik érdekképviseleti szervnek, szakszervezetnek.
Azonban a tagdíj, a szakszervezeti érdekérvényesítés korlátjai és az aggodalom, mely szerint a munkáltató esetleg rossz szemmel nézheti a munkavállaló szakszervezeti tagságát és aktivitását, elriasztanak sokakat a szakszervezetektől.