Miért éri meg, hogyan profitálhatsz a precíziós gazdálkodási pályázatból? Egy sikeres pályázat tapasztalatai

2024. január 12. 17:31
Innovatív technológiákkal és a pontos adatokkal a hatékonyság növelhető.
 
A precíziós gazdálkodás modern mezőgazdasági megközelítés, amely az információs technológiák és a gépek összehangolt alkalmazását használja a termelés optimalizálására. A precíziós technológiák már nem csak a szántóföldi növénytermesztésben, hanem a kertészeti ágazatokban és az állattenyésztésben is megjelennek, melyek alkalmazása egy új, modern rendszert alakított ki a mezőgazdaságban.
Miért éri meg, hogyan profitálhatsz a precíziós gazdálkodási pályázatból? Egy sikeres pályázat tapasztalatai
A precíziós gazdálkodás modern mezőgazdasági megközelítés 
 
Ennek célja, hogy növelje a termelékenységet, csökkentse a környezeti hatásokat és optimalizálja az erőforrás-felhasználást. A precíziós gazdálkodás során a gazdák és termelők olyan térinformatikai adatokat használnak fel, mint például a talajminták, a műholdas képek, melyeket az RTK eszközökkel felszerelt traktorokon és más eszközökön keresztül gyűjtenek.
 
A precíziós gazdálkodás előnyei
Jobb terméshozam
A precíziós gazdálkodás segítségével a gazdák pontosabban, optimalizáltan tudják irányítani a termelési folyamatokat, beleértve az öntözővíz felhasználását, műtrágya- és növényvédőszer-alkalmazást. Ez a pontos irányítás javíthatja a terméshozamot.
 
Erőforrás-hatékonyság
 
Az eszközök és inputok pontosabb használata révén optimalizálhatóak a költségek, például a felesleges műtrágya vagy növényvédőszer-használat. Ez segíthet az erőforrások hatékonyabb felhasználásában.
 
Költségcsökkentés
 
A legújabb precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetése csökkentheti a költségeket azáltal, hogy minimalizálja a pazarlást és a gazdálkodáshoz szükséges költségvetést optimalizálja.
 
Pontos adatgyűjtés és elemzés
 
A szenzorok, drónok és egyéb precíziós technológiai eszközök alkalmazása révén pontos adatok gyűjthetők a termőföldről. Ezeket az adatokat analizálva a gazdák logikusabb döntéseket hozhatnak a termesztési folyamatok terén.
 
Környezetvédelem
 
A precíziós gazdálkodás segíthet minimalizálni a környezeti hatásokat, mivel pontosabban lehet kezelni a műtrágyák és növényvédő szerek alkalmazását, csökkentve ezzel a környezetszennyezést és biztosítani a regeneratív mezőgazdaság pillérei számára az átmenetet.
 
Munkaerő-megtakarítás
 
Az automatizált gépek és precíziós technológiák bevezetése segíthet csökkenteni a manuális munkaigényt, így a gazdák időt és erőforrásokat takaríthatnak meg.
 
Döntéshozatal
 
A pontos adatok és analitikai eszközrendszerek segítik a gazdákat abban, hogy jobban megértsék a termőföldjük állapotát és a környezeti tényezőket, ami segíthet a jobb döntéshozatalban.
John Deere
Az innovatív technológiák és a pontos adatok alkalmazása segíthet abban, hogy mezőgazdasági tevékenység még hatékonyabb legyen
 
A MATYÓ Agrártermelő Zrt. Magyarország egyik kiemelkedő mezőgazdasági vállalata, mely elköteleződött a modern mezőgazdasági megközelítés, a precíziós gazdálkodás iránt. A cég szilárd meggyőződéssel hisz abban, hogy az innovatív technológiák és a pontos adatok alkalmazása segíthet abban, hogy mezőgazdasági tevékenysége még hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és eredményesebbé váljon. Mindezek tudatában, a MATYÓ Agrártermelő Zrt. támogatási kérelmet nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz, mint Irányító Hatósághoz, a VP2-4.1.8-21 kódszámú a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázatra.
 
A pályázat keretein belül egy John Deere 8R 410 típusú traktor, egy Lemker Solitair 12/1200 K-DS 150 vetőgép és egy RTK felokosító csomag implementálása történt meg. A gépek beszerzésén kívül precíziós szolgáltatásokat is igénybe vett, mint precíziós, georeferált talajmintavétel, mint az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások.
 
A műholdas és földközeli távérzékelési adatok beszerzése, elemzése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások kiemelt jelentőséggel bírtak a projekt megvalósításán belül, mert az adatokból ki tudták építeni a táblán belüli menedzsment-zónákat, amiknek a lehatárolásához különféle eljárásokat is figyelembe vettek. Az anyagkijuttatási tervek és térképek elkészítéséhez szintén tanácsadási szolgáltatások igénybevételére került sor. A farm-menedzsment, mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek üzemeltetése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatásokat sem hagyták figyelmen kívül a pályázat elkészítésénél.
 
Összegzés
A vállalkozás jelentős előnyöket ért el a pályázat sikeres megvalósításának és a precíziós gazdálkodási rendszer bevezetésének köszönhetően. A digitális átállás révén hatékonyabb és fenntarthatóbb működést értek el, amely hozzájárult termények minőségének és mennyiségének növekedéséhez. Ezenkívül a költségek és a környezeti hatások csökkentése is megvalósult. A STUDIUM GROUP 2020 Kft. szakértelme és tapasztalata révén a pályázat sikeresen megvalósult.
 
Képes Vince Ferenc
Igazgatóság elnöke
Matyó Agrártermelő Zrt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább erősítjük az együttműködést az agrárium területén Szlovákiával

2024. február 07. 14:52
Az ukrán gabona okozta piaci nehézségekről, az európai gazdatüntetésekről, kereskedelmi és állategészségügyi kérdésekről is egyeztetett Nagy István agrárminiszter hivatalában Richard Takáčcsal, Szlovákia új mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével kedd délután.

Helyreállították a Táti-szigetek vizes élőhelyeit

2022. december 08. 19:48
A Duna-Ipoly Nemzeti Park 480 millió forintos ráfordítással 195 hektáron helyreállította a Pilisi Bioszféra Rezervátumban található Táti-szigetek vizes élőhelyeit - közölte a nemzeti park kommunikációs referense.
 
A Táti-szigeteken az árhullámok elmaradása, illetve az ár gyors levonulása miatt csökkent a védett fajok egyedszáma és az élővilág sokszínűsége.
 
A térséget 2020 márciusában nyilvánították természetvédelmi területté.