Miért költ Franciaország a saját boraik megsemmisítésére?

2023. szeptember 05. 12:59
A támogatás emelésének hírét Marc Fesneau, Franciaország mezőgazdasági minisztere jelentette be.
Miért költ Franciaország a saját boraik megsemmisítésére?
Korábban hírportálunkon is beszámoltunk arról, hogy a francia borágazat vegyes éve 2023. Az időjárási hatások mellett a támogatás iránti igény a francia borágazat, különösen a bordeaux-i szőlőültetvények pénzügyi nehézségeiből adódik, amelyek nem számoltak a fogyasztói kereslet számos gazdasági tényezőből eredő csökkenésével. Az egyik ilyen tényező a világjárvány, de azt is látni kell, hogy Franciaország alkoholfogyasztása összességében folyamatosan csökken az 1960-as évek óta. Ekkor kezdte a kormány az alkoholfogyasztás negatív egészségügyi hatásaira figyelmeztető szociális kampányokat.
 
Az egyszülős háztartások számának növekedése és a vörös hús fogyasztásának csökkenése, amelyhez a vörösbort gyakran párosítják, szintén a fogyasztást negatívan befolyásoló tényező.
A FRANCIA BORÁSZAT JÖVŐJE
Noha a francia kormány hajlandó beavatkozni a nehézségekkel küzdő borászok támogatása érdekében, nem célja, hogy a borászat mankójává váljon, amelyre a végtelenségig támaszkodhat. A vörösbor iránti hazai kereslet jelenleg fele a 90-es éveknek, még akkor is, ha a sör és a rozé iránti kereslet nőtt. Bár a világjárványt tulajdonítják okként, a National Institute on Alkohol Abuse and Alkoholism feltárta, hogy az alkohol iránti kereslet több mint 17%-kal nőtt 2020-ban. Ezen a hatalmas növekedésen belül a bor iránti kereslet kevesebb, mint 1%-kal nőtt csak. A vörösbor beszállítói nem reagáltak megfelelően és időben ezekre a változásokra.
 
MIVEL A FOGYASZTÓI MAGATARTÁS A BORRÓL A SÖR ÉS SZESZES ITALOK IRÁNYÁBA TOLÓDIK EL, A FRANCIA KORMÁNY ARRA KÉRTE A BORÁSZOKAT, HOGY TERMELÉSÜKET A KERESLET VÁLTOZÁSAIHOZ IGAZÍTSÁK, HOGY A JÖVŐBEN ELKERÜLJÉK AZ ILYEN HELYZETEKET.
 
Pénzt különítettek el arra, hogy a szőlőültetvényeket rávegyék az olajbogyó-termesztésre, így Bordeaux-ban több mint 23 000 hektár szőlőt szándékoznak felszámolni és újrahasznosítani. Ha ezt a kiadást a francia borászat átirányítását célzó nagyobb projektnek tekintjük, világossá válik, hogy nem a pénz a megoldás, hanem egy apró segítség, amivel legfeljebb néhány hónapig talpon lehet tartani a borászokat. A megtermelt szőlő mennyiségének csökkentésével meglenne a hosszú távú gondolkodás érzése.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem vicc: Lollobrigida betiltja a műhúst a mezőgazdaságért

2023. november 21. 16:55
Ez az első eset, hogy egy ország nemet mond a laboratóriumban előállított húsra – a mezőgazdasági miniszter nyomására.

Újra elérhetőek az MFB agrár hitelprogramok

2023. május 12. 11:33
20 milliárd forintnyi kedvezményes kamatozású, kifejezetten az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások likviditási helyzetét segítő, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB Zrt.) által működtetett hitelprogram indul újra a napokban.