Miért költ Franciaország a saját boraik megsemmisítésére?

2023. szeptember 05. 12:59
A támogatás emelésének hírét Marc Fesneau, Franciaország mezőgazdasági minisztere jelentette be.
Miért költ Franciaország a saját boraik megsemmisítésére?
Korábban hírportálunkon is beszámoltunk arról, hogy a francia borágazat vegyes éve 2023. Az időjárási hatások mellett a támogatás iránti igény a francia borágazat, különösen a bordeaux-i szőlőültetvények pénzügyi nehézségeiből adódik, amelyek nem számoltak a fogyasztói kereslet számos gazdasági tényezőből eredő csökkenésével. Az egyik ilyen tényező a világjárvány, de azt is látni kell, hogy Franciaország alkoholfogyasztása összességében folyamatosan csökken az 1960-as évek óta. Ekkor kezdte a kormány az alkoholfogyasztás negatív egészségügyi hatásaira figyelmeztető szociális kampányokat.
 
Az egyszülős háztartások számának növekedése és a vörös hús fogyasztásának csökkenése, amelyhez a vörösbort gyakran párosítják, szintén a fogyasztást negatívan befolyásoló tényező.
A FRANCIA BORÁSZAT JÖVŐJE
Noha a francia kormány hajlandó beavatkozni a nehézségekkel küzdő borászok támogatása érdekében, nem célja, hogy a borászat mankójává váljon, amelyre a végtelenségig támaszkodhat. A vörösbor iránti hazai kereslet jelenleg fele a 90-es éveknek, még akkor is, ha a sör és a rozé iránti kereslet nőtt. Bár a világjárványt tulajdonítják okként, a National Institute on Alkohol Abuse and Alkoholism feltárta, hogy az alkohol iránti kereslet több mint 17%-kal nőtt 2020-ban. Ezen a hatalmas növekedésen belül a bor iránti kereslet kevesebb, mint 1%-kal nőtt csak. A vörösbor beszállítói nem reagáltak megfelelően és időben ezekre a változásokra.
 
MIVEL A FOGYASZTÓI MAGATARTÁS A BORRÓL A SÖR ÉS SZESZES ITALOK IRÁNYÁBA TOLÓDIK EL, A FRANCIA KORMÁNY ARRA KÉRTE A BORÁSZOKAT, HOGY TERMELÉSÜKET A KERESLET VÁLTOZÁSAIHOZ IGAZÍTSÁK, HOGY A JÖVŐBEN ELKERÜLJÉK AZ ILYEN HELYZETEKET.
 
Pénzt különítettek el arra, hogy a szőlőültetvényeket rávegyék az olajbogyó-termesztésre, így Bordeaux-ban több mint 23 000 hektár szőlőt szándékoznak felszámolni és újrahasznosítani. Ha ezt a kiadást a francia borászat átirányítását célzó nagyobb projektnek tekintjük, világossá válik, hogy nem a pénz a megoldás, hanem egy apró segítség, amivel legfeljebb néhány hónapig talpon lehet tartani a borászokat. A megtermelt szőlő mennyiségének csökkentésével meglenne a hosszú távú gondolkodás érzése.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Fertődi innováció: nyáras a málnásban

2023. április 13. 12:52
Agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására.
 
A munkaerőhiány mellett a klimatikus változások is nehezítik hazánk területén az árutermelő málnatermesztést. A MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont Fertődi Kutatóállomásán napjaink meteorológiai szélsőségeinek kiküszöbölésére technológiai kísérletekben, árnyékolási rendszerekben, agrárerdészeti módszerekkel keresik a megoldást a szélsőségek tompítására. Nemes nyár klón alkalmazásával kedvezőbb mikroklíma teremthető az ízletes gyümölcs fejlődéséhez.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.