Mik a párhuzamos növénytermesztés feltételei a biogazdálkodásban?

2023. április 03. 12:01
Párhuzamos gazdálkodásról beszélünk, ha egy gazdaságon belül ökológiai és konvencionális egységet is működtet a termelő.
 
Mikor lehetséges a párhuzamos növénytermesztés?
Párhuzamos növénytermesztés könnyen megkülönböztethető fajták termesztése esetén lehetséges, de a két üzemegység elválasztását fizikai szinten és a nyilvántartások szintjén is meg kell valósítani, tehát a termelést, betakarítást, raktározást külön kell kezelni, el kell kerülni a szennyeződés lehetőségét. Dokumentációt a párhuzamos területekre egyaránt vezetni kell. A teljes üzemen belüli anyagbeszerzésnek és -felhasználásnak mindkét egység esetében áttekinthetőnek kell lennie.
Mik a párhuzamos növénytermesztés feltételei a biogazdálkodásban?
Például ha a termelő bevon ökológiai ellenőrzés alá egy lucernatáblát, és van a földhasználatában konvencionális lucerna is, azt szintén be kell vonnia. Ellenben behozhatja ökoba a Florina almását, ha konvencionálisban Granny Smith van, mert szemmel láthatólag, laikus számára is elkülöníthető a két fajta. Tárolásnál az elkülönítésre ügyelni kell!
 
alma
 
És mi a helyzet az állattartással?
Állattartás esetén a párhuzamos állattartás kizárólag különböző állatfajok esetén lehetséges. Amennyiben a gazdaságban nem ökológiai állatokat is tartanak, a konvencionális állatokat és azok takarmányait megfelelően elkülönítve kell tartani.
 
Például a magyar szürke szarvasmarháit be kell jelentenie az állattartónak, ha a magyar tarkák már bioellenőrzés alatt állnak, bármennyire meg lehet őket egymástól különböztetni, hiszen a jogszabály állatok esetén fajra vonatkozik. De tényleg csak ennyi lehetőség lenne?
 
Mi van, ha egy új telepítésű vagy újonnan vásárolt, azonos gyümölcsöst még nem szeretnék ellenőrzés alá vonni? Vagy mi a helyzet a vetőmagtermesztéssel?
És a kísérletek? Akkor semmit nem értékesíthetek bioként az egész gazdaságban? Szerencsére nem ennyire drámai a helyzet, ugyanis akadnak egyéb kivételek.
 
A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a termelő működtessen ökológiai és nem ökológiai termelőegységeket ugyanazon a területen, tehát elfogadott a párhuzamosság fennállása. Ezek a következők:
 
Ültetvények esetében, ahol nehezen megkülönböztethező a fajta, azzal a feltétellel, hogy
 
• Átállási tervet kell készíteni, és 2 éven belül meg kell kezdeni a konvencionális egység utolsó részének átállítását is;
• Az átállási tervet a Pest Megyei Kormányhivatal mint illetékes hatóság hagyja jóvá;
• Amennyiben a konvencionális egységben lévő ültetvény már termő, az ökoegységben lévő gyümölcsös csak státuszmegosztást követően kaphatja meg a magasabb státuszt.
 
Mezőgazdasági kutatásra vagy hivatalos iskolai oktatásra szánt területek esetében
 
• Az illetékes hatóság egyetértésével.
 
Vetőmagok, vegetatív szaporítóanyagok és palánták előállítása esetén.
 
Minden egyéb esetben a párhuzamosságot a tanúsító szervezet köteles jelenteni a kormányhivatalnak. A kormányhivatali jelentés nem jár kizárással, de a párhuzamosság fennállásáig nem értékesíthető az ökoegységbe tartozó, már ökostátuszt elért termék öko státusszal.
 
A megengedett kivételek esetében is be kell tartani bizonyos szabályokat:
• Termékek megfelelő elkülönítése, annak dokumentációja;
• Betakarítás előtt 48 órával a tanúsító szervezet értesítése;
• A konvencionális termék betakarításával kezdenek, elszállítást követően kezdik meg a magasabb státuszú termék betakarítását;
• Átállási terv évente történő megerősítése.
 
Tájékoztató anyagok a tanúsító szervezetek honlapján találhatók, további kérdés esetén forduljanak saját tanúsító szervezetükhöz!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: a vidék a magyar gazdaság megújításának hajtóereje

2024. május 27. 14:47
Magyarország kormánya a vidék gazdasági erejére hajtóerőként tekint a magyar gazdaság megújításában - jelentette ki az agrárminiszter május 25.-én szombaton a hajdú-bihari Bihartordán.

A zöldborsó fekete éve

2023. július 17. 13:02
Betakarították, beszállították, de ezzel még nincs vége az egésznek. Az idei zöldborsóról, termesztésének tapasztalatairól ezt mondhatjuk egyelőre. Bár az idei időjárás döntően kedvezett a növénynek, ennek ellenére összességében még sok gond és baj forrása lesz. Annyira csapadékos volt a tavasz, hogy szinte öntözni sem kellett, viszont a vetésforgó hiányosságai tükröződnek a hozamában.
Néhol belvízzel, másutt kórokozókkal és kártevőkkel kellett megküzdeni emiatt. A témában Kis Józsefet, az Agromarketing 95. Kft. ügyvezetőjét és Kurucz Gyulát, a nagyhegyesi Hegyesi Szövetkezet ügyvezetőjét kerestük meg.