Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Helyből jobb? – A rövid alapanyagellátási lánc szerepe a magyar vidéki vendéglátás rendszerében" című tanulmányban Csapody Bence a rövid ellátási láncok (REL) jelentőségét vizsgálta a vendéglátóhelyek szemszögéből.
A tanulmány rövid összefoglalója:
A tanulmányban először a szezonális és a helyi alapanyagok vendéglátási ökoszisztémában betöltött szerepe kerül elemzésre termelői és vendéglátóhelyi perspektívából az elmúlt években megjelent szakirodalom alapján. Ezután az alkalmazott mélyinterjús kutatási módszertan jellegzetességeit mutatja be a szerző.
A vidéki vendéglátóhelyek képviselőinek és a termelőknek a bevonásával készített primer kutatás eredményeinek ismertetésével arra a kutatási kérdésre kaphatunk választ, hogy milyen szerepet töltenek be a helyi alapanyagok ma a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

A kutatás célja, hogy a helyi alapanyagok vendéglátóhelyi alkalmazásának előnyeit és hátrányait, valamint az esetleges korlátait azonosítsa, továbbá felvázolja ezeket a szakmai és tudományos közösség számára a rövid értékláncok hatékonyabb működtetése érdekében.
A kutatás eredményei a turisztikai (vendéglátóhelyi) szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Rekordmagasságban az európai cukorárak
2023. október 12. 19:05
Ez nehéz helyzet elé állítja az országok cukorigényes iparágait.
Az ez évi cukorrépa betakarítás és feldolgozás előrehaladtával, az európai cukortermés a tavalyinál valamivel jobbnak ígérkezik, a földrész országai azonban a fogyasztási igényeket nagy valószínűséggel részben csak importból tudják kielégíteni – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.
Rekordbevétel és komoly beruházási tervek a Nádudvarinál
2024. május 22. 15:12
Csaknem a negyedével nőtt tavaly, és túllépte a húszmilliárd forintos szintet a Nagisz csoporthoz tartozó Nádudvari Élelmiszer Kft. nettó árbevétele, miközben az eredmény is a többszörösére nőtt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Nagy Ádám, a társaság ügyvezető igazgatója. A vállalat jelentős beruházást is tervez a közeljövőben, évi 10 ezer tonna feletti kapacitású mirelit üzem épülhet a nádudvari telephely melletti területen.