Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Helyből jobb? – A rövid alapanyagellátási lánc szerepe a magyar vidéki vendéglátás rendszerében" című tanulmányban Csapody Bence a rövid ellátási láncok (REL) jelentőségét vizsgálta a vendéglátóhelyek szemszögéből.
A tanulmány rövid összefoglalója:
A tanulmányban először a szezonális és a helyi alapanyagok vendéglátási ökoszisztémában betöltött szerepe kerül elemzésre termelői és vendéglátóhelyi perspektívából az elmúlt években megjelent szakirodalom alapján. Ezután az alkalmazott mélyinterjús kutatási módszertan jellegzetességeit mutatja be a szerző.
A vidéki vendéglátóhelyek képviselőinek és a termelőknek a bevonásával készített primer kutatás eredményeinek ismertetésével arra a kutatási kérdésre kaphatunk választ, hogy milyen szerepet töltenek be a helyi alapanyagok ma a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

A kutatás célja, hogy a helyi alapanyagok vendéglátóhelyi alkalmazásának előnyeit és hátrányait, valamint az esetleges korlátait azonosítsa, továbbá felvázolja ezeket a szakmai és tudományos közösség számára a rövid értékláncok hatékonyabb működtetése érdekében.
A kutatás eredményei a turisztikai (vendéglátóhelyi) szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Miért jó nekünk a magas koleszterinszint?
2023. február 27. 10:51
A magas koleszterinszint még véletlenül sem azt jelzi, amire elsőként gondolnánk. Valójában nagyon is sok előnye van annak, ha kiderül, mert rávilágít arra, hogy mi is történik a szervezetünkben.
Szegény koleszterin egy égbekiáltóan nagy félreértés miatt hosszú évtizedek óta szidott és elmarasztalt. Pedig ha sejtenénk mennyire fontos számunkra, milyen rengeteg módon segíti az egészségünket és az életünket megóvni, hálával telt szívvel gondolnánk rá.
Óriási piaci lehetőség: a hazai igénynek csak a tizedrészét termeljük szelídgesztenyéből
2024. szeptember 30. 15:18
Többek között ezt is megtudhattuk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága által szervezett szelídgesztenye fajtaismereti és fajtahasználati bemutatónk, melyre nemrég került sor a Pölöskei Fajtakísérleti Állomáson. A nagyszámú érdeklődőt Szili Ferenc állomásvezető köszöntötte, aki a későbbiekben bemutatta a fajtagyűjteményt is, különös tekintettel a szelídgesztenyékre.

