Milyen szerepe van a helyi alapanyagoknak a vidéki vendéglátásban?
2023. augusztus 25. 15:39
A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számának egyik tanulmányában a rövid alapanyagellátási lánc fontosságát mutatta be a szerző a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.
Amint azt az ágazati felmérések igazolják, a fogyasztói kereslet folyamatosan növekszik a környezetbarát élelmiszerek iránt, mindez pedig számos változást hozott a vendéglátásmenedzsment területén is.

A Turizmus Bulletin 2023. évi 2. számában megjelent „Helyből jobb? – A rövid alapanyagellátási lánc szerepe a magyar vidéki vendéglátás rendszerében" című tanulmányban Csapody Bence a rövid ellátási láncok (REL) jelentőségét vizsgálta a vendéglátóhelyek szemszögéből.
A tanulmány rövid összefoglalója:
A tanulmányban először a szezonális és a helyi alapanyagok vendéglátási ökoszisztémában betöltött szerepe kerül elemzésre termelői és vendéglátóhelyi perspektívából az elmúlt években megjelent szakirodalom alapján. Ezután az alkalmazott mélyinterjús kutatási módszertan jellegzetességeit mutatja be a szerző.
A vidéki vendéglátóhelyek képviselőinek és a termelőknek a bevonásával készített primer kutatás eredményeinek ismertetésével arra a kutatási kérdésre kaphatunk választ, hogy milyen szerepet töltenek be a helyi alapanyagok ma a magyar vidéki vendéglátás rendszerében.

A kutatás célja, hogy a helyi alapanyagok vendéglátóhelyi alkalmazásának előnyeit és hátrányait, valamint az esetleges korlátait azonosítsa, továbbá felvázolja ezeket a szakmai és tudományos közösség számára a rövid értékláncok hatékonyabb működtetése érdekében.
A kutatás eredményei a turisztikai (vendéglátóhelyi) szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Mégse kell lemondanunk a csokoládéról?
2024. július 19. 15:39
Egy új felfedezés mentheti meg a csokoládégyártást.
A csokoládéfogyasztók millióit világszerte kétségbe ejtette a hír, miszerint a globális kakaótermés az utóbbi években drasztikusan zsugorodik, főleg a klímaváltozás, valamint a legnagyobb termőhelyeken gyorsan terjedő betegségek miatt.
Tarol a hazai dinnye
2023. július 31. 12:06
Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. A hazai termék fogyasztásával pedig a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.