Mire figyeljünk disznóvágás idején?

2024. február 07. 15:17
A modern technológia rohamos terjedése sok hagyományt szorított ki a mindennapokból, de a disznóvágással nem boldogult.
 
A falusi hangulatú disznóvágás mára idegenforgalmi eseményként is divatba jött. Jó a hangulat, vonzó a közös munka öröme és az ízletes disznótoros ételek is garantáltak, ha betartjuk az állatvédelmi és az élelmiszer-biztonsági előírásokat – írja a greendex.hu.
Mire figyeljünk disznóvágás idején?
Rohanó mindennapjainkban egyre kevesebb időnk van arra, hogy a szeretteinkkel minőségi időt töltsünk, a téli időszakban pedig túl az ünnepeken, még kevésbé vagyunk hajlandóak kimozdulni az otthonunkból. A modern technológia vihara elsodorta a régi idők téli estéinek a hagyományait, a tollfosztást vagy a kandallóban lobogó tűz melletti történetmondást.
hús
Van azonban egy olyan őseinktől ránk maradt szokás, ami a vidéki és a városi emberek körében is tovább őrzi a népszerűségét. Ez a disznóvágás, amelynek során újra megtapasztalhatjuk, milyen jó érzés, amikor a reggeltől estig tartó, jókedvű munka összehozza a családot. 
 
A disznóvágás tradíciója egyidős a nemzettel: már a honfoglaló magyarok is tartottak házi sertést, – a keletről behozott szalontai vörös disznót –, amely lényegesen nagyobb testű jószág volt, mint a mostani vágásokon feldolgozott példányok. A disznótor a jelenleg is ismert formáját az 1900-as évek elejére nyerte, árnyék csak az 1950-es években vetült rá, amikor is az otthoni vágás engedélyhez volt kötve,  amit nem volt egyszerű megszerezni. Aki pedig, engedély nélkül, titokban állt neki a sertés levágásához azt letartóztathatták.
 
A hagyományok szerint a disznótorra való hizlalást szeptember 1-jén, Egyed napján kezdték meg, hogy november 30-ával elérkezzen a vágások ideje, ami eltartott egészen farsangig. Mindez napjainkban is hasonlóan zajlik, bár a csúcsszezon általában a karácsony előtti időszakra, illetve január elejére esik. Az időzítés azért esett a téli hónapokra, mert korábban nem volt megoldható, hogy hűtőszekrényben tárolják az elkészített hústermékeket. Emiatt voltak egy időben népszerűek hazánkban a téli esküvők is, mert a leölt sertésekből tudták a lakodalomban biztosítani az ételeket.
hús
A disznóvágás időigényes feladat, amire egyrészt elő kell készülni, másrészt időben hozzá kell kezdeni. A vágásra összegyűlt közösség már hajnalban megkezdi a munkát: a böllér leszúrja a disznót, egy edényben felfogják az állat nyakából kiömlő vért, ebből – remek reggeli készíthető (hagymás vér). Ezután következik a disznó perzselése, az állat szőrzetének eltávolítása. Régen ehhez szalmát használtak, ma már többnyire PB-gázpalackkal végzik. Ha ez megvan, akkor a megperzselődött szőrt késsel lekaparják, lemossák az állat bőréről, és jöhet a bontás.
 
A sertésnek alig van olyan „alkatrésze", amit ne lehetne valamilyen módon hasznosítani, így a szakszerűen szétbontott disznóból készülhet kolbász, hurka, kocsonya, sonka, karaj,  szalonna, töpörtyű, zsír. A fej tartozékaiból, vagyis a nyelv, az orr és a fül önmagában is kisüthető, de abálólében is megfőzhetők, majd beledarálhatók a hurkába, vagy akár mehetnek a kocsonyába is. Ha valóban takarékosak szeretnénk lenni, akkor még a sertés beleit sem dobjuk ki, mert megfelelően elvégzett tisztítás után lehet tölteni a hurkát és a kolbászt. Ha nem akarunk bajlódni a piszkos munkával, akkor kaphatunk ilyen célra gyárilag megtisztított sertésvékonybelet.
kolbász
A felhőtlen hangulat ellenére sem szabad megfeledkezni néhány alapvető, kötelezően betartandó szabályról. Ha egy turisztikai célból megszervezett eseményen veszünk részt, akkor ezek a szabályok a szervezőkre hárulnak, akiknek az eljárásmódját a Nébih szigorúan ellenőrzi. Más esetekben azonban legyünk felkészültek!
 
A jelenleg életben lévő előírások szerint a hagyományos disznóölés, azaz az állat lebökése állatkínzásnak minősül, emiatt lényeges, hogy a feldolgozni kívánt sertést mielőtt kioltjuk az életét kábítsuk el! Ez történhet kábítópisztollyal és elektromos árammal is, a lényeg a hatékonyság, azaz a kábítóhatás maradjon fenn addig, amíg az állat elpusztul.
 
Disznóvágás során szintén be kell tartani a perzselési szabályokat, valamint az élelmiszerbiztonsági, higiéniai előírásokat.
 
Kizárólag igazoltan egészséges állatot vágjunk le, a feldolgozásnál használni kívánt eszközöket, felületeket fertőtlenítsük le, a húsfeldolgozás fázisai között alaposan mossunk kezet szappannal és meleg vízzel! Ügyeljünk arra is, hogy a feldolgozott hús és az elkészített ételek nehogy megromoljanak!
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Emésztőgödörbe öntötték a tejet az erdélyi gazdák

2023. március 31. 10:57
Nem tudják eladni senkinek.
 
Demonstrációt tartottak az erdélyi tejtermelők szövetségének tagjai szerdán; emésztőgödörbe öntöttek egy tartálykocsi tejet, tiltakozásul amiatt, hogy nincs vevő a termékükre – írja az infostart.hu
 
Nehéz helyzetben a gazdák
A Szilágy megyei Járaszurduk (Surduc) településen az erdélyi tejtermelők szövetségének (BOVICOOP) több mint száz tagja azért tartott tiltakozó akciót, mert az általuk termelt tejet április elsejétől egy feldolgozó cég sem akarja felvásárolni.

Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.