Mit kell tudnunk a kárenyhítő juttatás benyújtásáról?

2022. november 24. 08:29
Kárenyhítő juttatás iránti kérelmet idén a gazdálkodók 2022. november 30. napjáig nyújthatnak be, kizárólag a Magyar Államkincstár (Kincstár) MKR (Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer) elektronikus kérelembenyújtó felületén.
 
A 2022. évre vonatkozó kárenyhítő juttatás iránti kérelmek az alábbi útvonalon érhetőek el ügyfélkapus bejelentkezést követően: Elektronikus kérelemkezelés → Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer → MKR Mezőgazdasági termelők bizonylatai 2023 → MKR2220 Kárenyhítő jutatás iránti kérelem 2022.
Mit kell tudnunk a kárenyhítő juttatás benyújtásáról?
A kárenyhítő juttatás iránti kérelem kitöltéséhez ide kattintva érhetőek el a 2017-2022. kárenyhítési években alkalmazandó referenciaárak és átlaghozam-adatok:
 
 
Legkésőbb november 30-án mindenképpen be kell nyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet, mert ez a benyújtási határidő végdátuma, ami jogvesztő határidő. (Több bizonylat benyújtása esetén az utolsóként beadott alapján indul az eljárás!) A benyújtási határidőt követően kizárólag a kárenyhítő juttatás összegének a csökkentésére irányuló módosítási kérelem nyújtható be, valamint a Kincstár és az agrárkár-megállapító szerv eljárásában hiánypótlásra és utólagos iratpótlásra nincs lehetőség!
 
A kárenyhítő juttatás iránti kérelemben a növénykultúra tárgyévi- és referencia hozamértéke a megadott referenciaárak felhasználásával állapítható meg. Azon növénykultúrák esetén, amelyeknél a referenciaár mellett ársáv is megadásra került, a számításhoz a referenciaártól eltérő, az ársávba eső és számlával, illetve termeltetési szerződéssel igazolt ár is használható.
 
Ha egy növénykultúrára vonatkozóan a termelőnek nem áll rendelkezésre a referencia-időszak valamelyik évére saját hozamadat, akkor a referenciahozam meghatározásához a közzétett 2016-2022. évi átlaghozam-adatok használhatóak fel.
 
Figyelni kell arra, hogy a 2016-2021. évi átlaghozam-adatok mellett a 2022. évi átlaghozam-adatok is elérhetőek, amelyeket kizárólag akkor kell alkalmazni a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben, ha a termelőnek azért nem áll rendelkezésére az idei évi saját hozamadata, mert a növénykultúra betakarítási szintje nem haladja még meg az 50 %-ot. Amennyiben a betakarítás szintje meghaladja az 50 %-ot, abban az esetben a betakarított összes termésmennyiséget tonnában kell megadni.
 
A mezőgazdasági termelő a neki járó kárenyhítő juttatás (amely legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet) felére jogosult, amennyiben az üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére kiterjedően – az adott kárenyhítési évre vonatkozóan – nem köt az adott növénykultúrára jellemző, aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar miatt bekövetkező káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítást. Ha a mezőgazdasági termelő rendelkezik mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, akkor annak adatait a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben fel kell tüntetni, valamint csatolni kell a biztosítóval kötött szerződés ajánlati nyomtatványának és kötvényének elektronikus példányát. Ha a biztosítást olyan konstrukcióban kötötték meg, amelynek díjához támogatás is igénybe vehető, akkor a szerződés adatait a piaci biztosító már megküldte a Kincstár részére, így a szerződés adatait a kárenyhítő juttatás iránti kérelem elektronikus bizonylata automatikusan megjeleníti, a termelőnek csak a biztosítási szerződés ajánlati nyomtatványát és a kötvényt kell csatolnia a kérelemhez. Ha a mezőgazdasági biztosítási szerződésben a szerződő fél nem a mezőgazdasági termelő, akkor a szerződő fél (integrátor) vagy a biztosító által kiállított igazolást kell csatolni a kérelembenyújtó felületen.
 
A kárenyhítő juttatás számításába kizárólag az elfogadott kárbejelentéssel rendelkező növénykultúrák számítanak bele. Azok a növénykultúrák, amelyekre a 2022. kárenyhítési évben nem volt kárbejelentése a kérelmezőnek, nem lesznek láthatóak a kérelemben.
 
Abban az esetben, ha az ügyfél rendelkezik kárbejelentéssel, de arra még nem érkezett döntés az agrárkár-megállapító szerv részéről, a növénykultúra megjelenik a felületen, azonban a káros sor 0 ha területtel lesz látható.
 
Ha a kárbejelentésre még nem hozott döntést az agrárkár-megállapító szerv, akkor a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtása előtt javasolt megvárni azt – figyelemmel a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtási határidejére!
 
Legkésőbb 2022. november 30. napján mindenképpen be kell nyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet, mert ez a benyújtási határidő jogvesztő. Ebből kifolyólag, ha az agrárkár-megállapító szerv által elutasított kárbejelentésre jogorvoslati eljárás van folyamatban, akkor is nyújtsák be az ügyfelek a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november 30. napjáig.
 
A Kincstár a kárenyhítő juttatás iránti kérelmekről legkésőbb 2023. március végéig dönt, valamint teljesíti a kifizetéseket.
 
Balázsik Zsófia
agrár-szaktanácsadó
Forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

A ma szabadságát őseink vérrel vívták ki, ezért köszönettel tartozunk

2023. október 24. 17:55
A szabadság az egyik legfontosabb értékünk, mert ha ez elvész, akkor elvész a nemzeti függetlenségünk és mi magunk is elveszünk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja, október 23-a alkalmából megtartott kitüntetési átadási rendezvényen, pénteken, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Tovább bővülnek a magyar-moldvai agrárkapcsolatok

2024. január 26. 14:39
Hatalmas lehetőségeket rejt a magyar-moldvai kétoldalú agráregyüttműködés, amelynek újabb lendületet adhat egy befektetésvédelmi megállapodás, ami tovább vonzaná a magyar beruházásokat Moldovába. Többek között ennek a folyamatáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, Vladminir Bolea-val, a moldáv miniszterelnök-helyettessel, agrár- és élelmiszeripari miniszterrel.