Modern terménytároló és -szárító telep Sámodon

2024. január 12. 13:05
A Seed-Imex Kft. legújabb projektje!
 
A Seed-Imex Kft. nyáron készült el egy új terményszárító és -tároló teleppel az Agrár-Pig Kft. számára. Miután az első szezon sikeresen zárult, újból ellátogattunk Sámodra, hogy meghallgassuk az első tapasztalatokat, és részletesen bemutassuk a technológiát.
Modern terménytároló és -szárító telep Sámodon
Farkas László, a Seed-Imex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a telepen 15 ezer tonna tárolókapacitást valósítottak meg, amerikai Brock gyártmányú silókat telepítettek. A silók teljes szellőztető padozattal vannak ellátva, és ereszszellőző rendszerrel rendelkeznek.
 
A telepen egy nagyon jól átgondolt technológia került megvalósításra, ami műszaki szinten is érvényesül. A beruházásnál, ahol a minőség és a hatékonyság volt az elsődleges szempont, az első perctől kezdve a megálmodott koncepció valósult meg.
 
A megrendelő állattenyésztéssel foglalkozik, így nagyon fontos számára a beltartalom. A terményszárító 40 tonna/óra kapacitású, amivel rendkívül kíméletesen lehet szárítani. A nagy kapacitást relatíve alacsony hőmérsékleten tudja megvalósítani, ezáltal maximalizálható a szárított termény beltartalmi értéke.
 
A szárítót többféle üzemmódban is lehet üzemeltetni. Egy olyan szezonban, amikor kevés nedvességet kell elvonni a kukoricából, akkor a legbiztonságosabb megoldás az, ha a szárító környezeti hőmérsékletre visszahűti a szárított terményt, viszont egy olyan szezonban, amikor a kapacitás nagyon fontos, mert bérszárítást végeznek, és nagy a nedvességelvonás, akkor ez a technológia arra is alkalmas a silószellőztetés-vezérléssel együtt, hogy akár a silóban fejeződjön be a a szárítás és ott kerüljön visszahűtésre 1-2 százalékpont-elvonás mellett a termény.
 
Az egész telep úgy lett kialakítva, hogy a saját termelési tevékenység mellett bármilyen szolgáltatási vagy kereskedelmi tevékenység nyújtására alkalmas. A mérleg szoftvere egy komplett készletkezelő rendszert is tartalmaz, amely egyben kezeli a szárítási- és tisztítási elszámolásokat is. Lehetővé teszi, hogy akár egy távoli számítógépen is valós időben nyomon lehessen követni, el lehessen számolni a mérlegelt bevételezett tételeket.
 
A betárolás 60 tonna/óra kapacitású rendszer, míg a kitárolás 100 tonna/óra kapacitással rendelkezik – egy nap alatt nagyon nagy mennyiségű termény szárítását lehet a telepen elvégezni, akár egy ember által üzemeltetve. Az automatizáció olyan szinten van megvalósítva, hogy a mérleg automatikusan el tudja zárni a 145 köbméteres tranzittartály tolózárát, és pontosan az előre beállított bruttó tömeget tárolja ki a szállítójárműbe.
 
A rendszer egyik nagyon fontos eleme az iGRAIN terménymonitoring rendszer, amelynek a feladata, hogy a betárolt termény minőségét hosszú távon megóvja, és mindezt automatizálva biztosítsa. A rendszerhez professzionális időjárás állomás is tartozik, a külső időjárás adatok figyelembevételével automatikusan üzemelltetve a szellőztetést. A rendszer részét képezik a nedvesség érzékelők, a hőmérséklet érzékelők, a szén-dioxid érzékelők. Mindegyik silóban van radaros szintérzékelő is, ami rendkívül nagy pontossággal jelzi a betárolt termény mennyiségét.
 
Szabó Béla, az Agrár-Pig Kft. tulajdonos-ügyvezetője elmondta, hogy azért választották a Seed-Imex Kft. technológiáját, mert azt hatékonynak és hosszú távon is biztonságosnak tartják.
 
További információkat szerezhetsz a Seed-Imex Kft. termékeiről az alábbi elérhetőségeken:
 
Seed-Imex Kft.
 
H-2870 Kisbér, Komáromi u. 89.
Telefon: +36 34 354 094
Fax: +36 34 352 795
Weboldal: seedimex.com
E-mail: info@seedimex.com
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdasági támogatások adózási szabályai: Mit kell tudnia az őstermelőknek?

2023. március 02. 12:37
Az őstermelők által kapott mezőgazdasági támogatásokat nem kell bevételként számítani a Szja tv. 7. § (3) bekezdése alapján. Azok nem számítanak bele a bevételi értékhatárba és a jövedelem számításába.
 
Tekintettel arra, hogy az Szja tv. általános jelleggel fogalmaz, így ebbe a körbe bele kell érteni mindenféle típusú támogatást, amelyet az őstermelő a mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben kap (ez vonatkozik a költségek fedezetére vagy a fejlesztési célra folyósított támogatásokra is). Vagyis nem minősül bevételnek például a terület- vagy állatállomány alapján járó támogatás, a mezőgazdasági tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás, a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a kárenyhítő juttatás sem – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Nagy István agrárminiszter újévi köszöntője (videó)

2023. január 02. 12:28
Boldog új évet kívánok!
Legyen a 2023-as esztendő a nagy elhatározások és a tervek megvalósításának időszaka. A kihívások ismertek, az eszközök adottak, a kormányzati akarat megvan, és hiszem, hogy a gazdákkal szövetségben az új éven is újult erővel vetjük bele magunkat a munkába!