Munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését a NAK
2024. május 09. 14:25
Bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt szakmai tevékenysége, megalakult a „Mentes“ termékek munkacsoportja, amelynek célja az előállítók szakmai támogatása és érdekeik képviselete a termékkörök szabályozási környezetének alakításában és fenntartásában, valamint a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosításában.

Hazánkban is egyre több ember szenved gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor érzékenységtől (laktózintolerancia) és cukorbetegségtől. Az egészséges életmód kialakíthatósága miatt elengedhetetlenül fontos, hogy táplálkozási allergiától szenvedők megfelelő diétát tudjanak tartani, amelyhez segítséget nyújtanak számukra a különböző mentes termékek.

Az ilyen „mentes” típusú termékek előállítása magas szintű szakértelmet kíván, hisz a vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett a táplálkozástudomány fejlődését is folyamatosan nyomon kell követni a biztonságos és hatékony termékelőállítás érdekében, az élelmiszer összetevők kiválasztásában.
A mentes termékek piaca folyamatosan növekszik és az élelmiszeriparban résztvevő vállalatoknak fel kell készülniük ennek a növekvő igénynek a kielégítésére. Ugyanakkor a mentes termékek piacán is egyre fokozottabb a verseny a fogyasztókért, akik egyre magasabb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el.

Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a „Mentes” termékek munkacsoportjának megalakításával, ahol a gyártók, a kereskedők, a kutatók és a szakértők megoszthatják a termék- és a gyártás-technológiai fejlesztési eredményeiket, az innovációk gyártói adaptációját és segíthetik egymást a felmerülő nehézségek kezelésében.
A munkacsoport elősegítheti a szakmai együttműködést és a tudásmegosztást az iparágban tevékenykedő vállalkozások között. Segítséget nyújthat a mentes termékek előállítására vonatkozó legfrissebb tudományos, kutatási eredmények és technológiai fejlesztések megosztásában. Ezáltal javíthatja a termékek minőségét és diverzitását, valamint növelheti azok elérhetőségét a fogyasztók számára.

A munkacsoport működése emellett hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába történő beillesztéséről, valamint lehetőséget teremt az ágazatban dolgozó szakemberek számára, hogy szakmai kapcsolatokat építsenek és közösen dolgozzanak a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.
forrás: agrotrend.hu / NAK
Kapcsolódó cikkek
Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak
2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.
Lengyelországban olcsóbb az import őszibarack és a nektarin a tavalyinál
2023. július 26. 16:25
Idén nagyrészt elkerülték a fagyok a dél-európai nagy termelő országokat, ezért olcsóbban szállítanak a lengyel nagybani piacokra.
2021-es évben Dél-Európa őszibarack- és nektarin ültetvényei súlyos fagykárokat szenvedtek, különösen a korai fajták. A 2022-es idényben szintén jelentős fagykárokkal kellett számolni, és bár 2023-ban a fagyok hatása sokkal kevésbé drámai, különösen Spanyolországban, az időjárási körülmények most sem tekinthetők optimálisnak - írta jelentésében a FruitVeb.