Nagy István - eredményesen működik az árfigyelő (videó)

2023. augusztus 08. 17:14
Alig pár hete működik, de már most sokat segít spórolni a magyar családoknak az árfigyelő – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
 
Nagy István - eredményesen működik az árfigyelő (videó)
A tárcavezető arra emlékeztetett, a kormány májusban döntött úgy, hogy árfigyelő rendszert hoz létre, egy olyan honlap keretében, amelyen bárki összehasonlíthatja,  hogy az élelmiszer-nagyáruházakban melyik termék mennyiért kapható, írta az agrártárca. Az új inflációcsökkentő kezdeményezés már most beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Több mint 750 ezren használták az árfigyelőt és emiatt az élelmiszerláncok is nagy versenyt futnak a vevőkért: csökkentik az árakat – tette hozzá.
 
A miniszter kiemelte, a tárca célja a gazdálkodók versenyképességének megőrzése és a felvásárlási árak megfelelő szinten tartása. Az új rendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a kereskedelmi láncok a saját árrésüket mérsékeljék. A minisztérium azon dolgozik, hogy ennek a folyamatnak a termelők, a feldolgozók, a kereskedők és a vásárlók is a nyertesei legyenek.
 
Nagy István azt mondta, nem elég, hogy a háború és az arra válaszul adott szankciók megemelték az az inflációt és az élelmiszerárakat, a multik is nyerészkedtek a kialakult helyzeten, és megemelték az élelmiszerárakat. Az árfigyelő rendszer ugyanakkor az élelmiszerek árának csökkentésére kényszeríti a multikat. Hozzátette, az árfigyelő rendszer máris elkezdte letörni az árakat. Elindulása óta a multik 14 százalékkal csökkentették a zöldségárakat, egyes zöldségeknél és az almánál pedig 20%-os az árcsökkenés. A gyümölcsök átlagosan 8,3 százalékkal lettek olcsóbbak. Több mint 10%-kal csökkentették a margarin, a spagetti, a pulykahús árát. 8-9%-kal mérséklődött a sertészsír, kenyerek és a tojás ára – fejtette ki a miniszter.
 
A tárcavezető hangsúlyozta, az árfigyelő rendszerben az árak naprakészek, így akár már a vásárlás előtt feltérképezhetjük, hogy a különböző üzletekben mennyi az egyes élelmiszerek ára. Nagy István emlékeztetett, az árakat augusztustól azért is érdemes különösen figyelni, mert a kormány a legfontosabb élelmiszerek esetében legalább 15%-os árakciót írt elő az üzleteknek – tette hozzá.
A videó itt megtekinthető. 
 
forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

A dér érleli a tél utolsó vadgyümölcsét

2023. január 05. 15:21
A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Az első fagyok után a gyümölcs puhább lesz, fanyar íze mérséklődik, cukortartalma megnő, így sokoldalúan felhasználhatóvá válik.
 
Virágzása is gyakran fagyot hoz, így tartja a népi megfigyelés, bogyóit pedig „fagyos derek érlelik” – írta az 1700-as évek végén Veszelszki Antal „fás-fűszeres” könyvében a kökényről - írja a Turista Magazin. Régen, amikor a mezőkön sövényszerűen növő kökényesek kora tavasszal dús, fehér virágba öltöztek, az öregek gyakran mondták, hogy „virágzik a kökény, megjön a hideg”.

Szennyezett ukrán gabonát találtak Magyarországon

2023. április 05. 14:14
Több esetben is toxin és GMO szennyezést mutattak ki az Ukrajnából hazánkba érkezett gabonák vizsgálatát követően. Több mint 29 tonnányi kukorica forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.