Nagy István a Nemzetközi Zöld Héten

2023. február 03. 15:45
A magyar agrárminiszter szakmai látogatáson és egyeztetésen vett részt a berlini Nemzetközi Zöld Héten. Részt vett a 15. Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórumon, a nemzetközi konferencián, ahol hetven mezőgazdasági miniszter vitatta meg a világ agrár- és élelmiszerpolitikájának aktuális kérdéseit.
 
A fórumon Nagy István a mezőgazdaság és az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és lehetséges megoldásaikról folytatott kétoldalú tárgyalást a georgiai (Grúzia), a szlovén és az üzbég agrárminiszterrel.
 
Nagy István a Nemzetközi Zöld Héten
A berlini Nemzetközi Zöld Héten a lengyel, a cseh, a román és a bolgár miniszterekkel a nemzetközi gabonapiacon kialakult helyzetről egyeztetett Nagy István. A tárgyalásról közzétett nyilatkozat szerint céljuk nemcsak a belföldi, hanem az európai gazdák védelme, az egyensúly megőrzése az Európai Unió belpiacán, az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedések tiszteletben tartásával.
 
A többoldalú egyez­tetést az indokolta, hogy az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmag-exportja az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt Magyarország és a többi Ukrajnával szomszédos EU-tagállam irányába, ami jelentős piaci zavart keltett ezekben az országokban.
 
A nagy nemzetközi gabonakereskedő vállalatok már a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is ukrán terményt szállítanak, ami nagy mértékben visszavetette a magyar termelők áruja iránti keresletet.
Az Ukrajnából tengeren és szárazföldön az EU-ba kerülő jelentős mennyiségű import leszorította a belpiaci termelői árakat, vagyis az uniós termelők képtelenek érvényesíteni az inputköltségek drasztikus emelkedését. A tartós ukrán export komoly problémákat okozhat Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban. „Haladéktalanul át kell tekinteni a kialakult piaci viszonyokat, és a folyamat kedvezőtlen végkifejlete előtt meg kell hozni a megfelelő uniós intézkedéseket”, nyilatkozta Nagy István a kollégáival folytatott tárgyalások után.
 
A lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszter megállapodtak benne, hogy az agrárminiszterek brüsszeli tanácskozásán felszólítják az Európai Bizottságot a belső piac stabilizálását szolgáló intézkedések kidolgozására, különös tekintettel az ukrán gabonaimport megugrására, közölte Nagy István agrárminiszter.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Halálos fenyegetés helyett becsülni kell a jégvédelmet

2024. február 12. 13:49
Durván 4 milliárdba kerül évente a gazdáknak és az államnak, de több milliárdos kárt képes megelőzni a szántókon és a kertészetekben az országos jégkármérséklő rendszer. És nem igaz, hogy ez csinálja az aszályt…

Célzott helyszíni ellenőrzések jönnek 6 támogatási jogcím esetében

2023. augusztus 17. 15:33
A növénytermesztési termeléshez kötött jogcímek esetében a víz mennyiségi, a tejelő tehéntartás esetében a víz minőségi szempontú védelmét garantáló előírások betartását ellenőrzik.
 
A hazai agrártámogatási rendszer egyik legfontosabb alappillére a termeléshez kötött támogatások jogcímcsoportja, ez ugyanis a támogatási  rendszer egyik legcélzottabb beavatkozás típusa, olvasható a kap.mnvh.eu oldalon.