Nagy István a Nemzetközi Zöld Héten

2023. február 03. 15:45
A magyar agrárminiszter szakmai látogatáson és egyeztetésen vett részt a berlini Nemzetközi Zöld Héten. Részt vett a 15. Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórumon, a nemzetközi konferencián, ahol hetven mezőgazdasági miniszter vitatta meg a világ agrár- és élelmiszerpolitikájának aktuális kérdéseit.
 
A fórumon Nagy István a mezőgazdaság és az élelmiszeripar előtt álló kihívásokról és lehetséges megoldásaikról folytatott kétoldalú tárgyalást a georgiai (Grúzia), a szlovén és az üzbég agrárminiszterrel.
 
Nagy István a Nemzetközi Zöld Héten
A berlini Nemzetközi Zöld Héten a lengyel, a cseh, a román és a bolgár miniszterekkel a nemzetközi gabonapiacon kialakult helyzetről egyeztetett Nagy István. A tárgyalásról közzétett nyilatkozat szerint céljuk nemcsak a belföldi, hanem az európai gazdák védelme, az egyensúly megőrzése az Európai Unió belpiacán, az ukrán áruk világpiacra jutását segítő uniós intézkedések tiszteletben tartásával.
 
A többoldalú egyez­tetést az indokolta, hogy az ukrán kikötők részleges újranyitása ellenére Ukrajna gabona- és olajosmag-exportja az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt Magyarország és a többi Ukrajnával szomszédos EU-tagállam irányába, ami jelentős piaci zavart keltett ezekben az országokban.
 
A nagy nemzetközi gabonakereskedő vállalatok már a magyar gabona hagyományos uniós és unión kívüli exportpiacaira is ukrán terményt szállítanak, ami nagy mértékben visszavetette a magyar termelők áruja iránti keresletet.
Az Ukrajnából tengeren és szárazföldön az EU-ba kerülő jelentős mennyiségű import leszorította a belpiaci termelői árakat, vagyis az uniós termelők képtelenek érvényesíteni az inputköltségek drasztikus emelkedését. A tartós ukrán export komoly problémákat okozhat Európa gabona- és olajosnövény-termelő országaiban. „Haladéktalanul át kell tekinteni a kialakult piaci viszonyokat, és a folyamat kedvezőtlen végkifejlete előtt meg kell hozni a megfelelő uniós intézkedéseket”, nyilatkozta Nagy István a kollégáival folytatott tárgyalások után.
 
A lengyel, a cseh, a román, a bolgár és a magyar agrárminiszter megállapodtak benne, hogy az agrárminiszterek brüsszeli tanácskozásán felszólítják az Európai Bizottságot a belső piac stabilizálását szolgáló intézkedések kidolgozására, különös tekintettel az ukrán gabonaimport megugrására, közölte Nagy István agrárminiszter.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Már ott tartunk, hogy több a magyar szója, mint a krumpli

2023. november 28. 08:42
Nem sokkal, de azért ez is mellbevágó, ha a magyar mezőgazdaság historikus adatait vesszük alapul: 16 ezer tonnával több szóját arattunk, mint burgonyát. Nem csoda, hogy az utóbbi felett vészharangokat kongatunk az utóbbi években…
 

Rekordszámú elsőéves a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

2023. július 27. 13:39
Minden eddiginél több, 3367 hallgató nyert felvételt idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szeptemberben induló képzéseire, ez 32 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest - közölte az intézmény az MTI-vel.
 
Az elsőévesek több mint fele, 1708 hallgató a rendkívüli ütemben fejlődő agrár- és élelmiszertudományi képzési területen kezdi meg tanulmányait, ami a nemzetgazdaság szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír.