Nagy István: Az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított

2023. augusztus 14. 14:14
Az ország kenyere biztosított, a kenyérgabona már a magtárakban van, és ez a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondata egy agrárminiszternek – jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.
 
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítette és megakasztotta a betakarítási munkákat. A még le nem aratott gabonák sok helyen megdőltek.
Nagy István: Az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított
A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt országosan még valamivel több, mint 30 ezer hektár őszi búza vár betakarításra, de ebből lehet, hogy egy jelentős rész már nem fog érdemben hasznot termelni a gazdálkodónak – tette hozzá.
Nagy István: Biztosított az ország kenyere
Nagy István kiemelte, az őszi árpa aratása már az elmúlt hetekben befejeződött. Az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól. A búza betakarítása is csaknem befejeződött, aratásának készültsége eléri a 96%-ot és 5,6 t/ha körüli termésátlagot mutat. Hangsúlyozta, a tavaszi árpa betakarítása is gyakorlatilag végéhez ért, 4,4 t/ha termésátlaggal. A tritikálé 96%-a be lett takarítva 4,7 t/ha átlaggal. A rozs betakarítása pedig 98%-os 3,3 t/ha termésátlaggal - sorolta a miniszter. A nyári aratású kultúrák vetésterülete nőtt, többek között a termésbiztonság, a kisebb költségigény, valamint az ukrán gabona okozta piaci bizonytalanságok miatt a kukorica rovására.
 
A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei nyáron a gabona és olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat. A hazai felvásárlási tarifák és az irányadó párizsi árutőzsdei gabonajegyzési árak között óriásira nőtt a különbség.
 
Az orosz-ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási lehetőségek folyamatos változása rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát – fűzte hozzá.
Agrárminiszter: biztosított az ország kenyere - Hírnavigátor
Nagy István a nyári aratás kapcsán köszönetet mondott a gazdák szorgalmáért és kitartásáért, az elhivatott munkájuknak köszönhetően kerülhet ugyanis az új kenyér a magyar családok asztalaira. A biztonságos élelmiszer-ellátás nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.
Kecskemét Online - Biztosított az ország kenyere
A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes, így jó érzés azt látni, hogy az ágazat szereplőire minden körülmények között a koronavírus-járvány idején vagy éppen az orosz-ukrán háború alatt is mindig lehet számítani – húzta alá az agrártárca vezetője.
 
forrás: hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

Mezőfalva - Szántóföldi napok és Agrárgépshow 2023. június 7–8.

2023. május 22. 12:58
A fejlődés viszi előre a világot, teszi lehetővé a növekedést és az alkalmazkodást. A mezőgazdaságban mindkettőre szükség van, hiszen a folyamatosan növekvő igények a kibocsájtás növelését követelik; a gazdasági- és természeti környezet változása pedig újabb és újabb kihívásokat állít a termelők elé. A fejlődés mindig két terület produktuma: a technika az új eszközöket és módszereket adja, míg a tudomány az ezek felhasználásához és a változások megértéséhez szükséges tudást biztosítja. A technika tehát új, jobb lehetőséget teremt, a tudomány pedig ennek ésszerű és hatékony ki- és felhasználását teszi lehetővé.

Hungarikum Díjátadó Gálát rendeznek december 8-án Kecskeméten

2023. november 14. 14:30
Hungarikum Díjátadó Gálát tartanak december 8-án a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a rendezvényen 11 hungarikum kapja meg a tanúsító védjegyet – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a testület keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Jelenleg 89 hungarikumot tartanak nyilván, de ezek egy része még nem kapta meg a díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem tudták átadni az elismeréseket – jelezte.