Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

2023. szeptember 12. 17:05
„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán
Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok
2022-ben olyan rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznünk, mint:
 
  • az orosz-ukrán háború
  • a magas input és energiaárak
  • a történelmi léptékű aszály
Éppen ezért a 2022-es termelékenységi adatok nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét, azokból nem érdemes következtetést levonni éppen ezért nézzük is meg az elmúlt időszakot – írta a miniszter.
 
Hozzátette:
 
„A 2021. évre vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó hozzáadott értéke 764 euró volt, amely a tagországok között a 18. legjobb eredmény vagyis meghaladta többek között Svédország, Lengyelország és Csehország értékét is”.
 
Fontos kiemelni, hogy „a magyar termelékenység az unió százalékában 2010 és 2021 között 41-ről 64 százalékra emelkedett, ami azt mutatja tehát, hogy jelentős előrelépést sikerült elérnünk” – emelte ki.
 
Hazánk agrárkivitele messze meghaladja a behozatalát, Magyarország nem szorul élelmiszerimportra, ráadásul az agrártermékek külkereskedelmi többletének makrogazdasági hatása is jelentős.
 
Az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, miközben az import ettől elmaradva 9,7 milliárd eurót tett ki, ami igen magas 3,5 milliárd eurós pozitív egyenleget eredményezett.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

2024. február 14. 15:33
Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai Tervének első módosításával. A két érdemi változásról már most, az egységes kérelem idei benyújtási időszakát és a kapcsolódó nemzeti jogszabályok megjelentését megelőzően fontos a gazdálkodók tájékoztatása.

Olyan vihar volt, hogy többfelé az árkok nem tudták elvezetni a csapadékot

2023. augusztus 30. 12:59
A keddi viharos időjárás miatt összesen huszonhat tűzoltói beavatkozás volt kedden Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A legtöbb esetben úttestre, villanyvezetékre dőlt fákat távolítottak el a vármegye tűzoltóegységei. Tisztabereken több épület tetőszerkezetét megrongálta a vihar, amelyeket a fehérgyarmati hivatásos tűzoltók állítottak helyre ideiglenesen. Nyírbátorban fa dőlt a vasúti sínpályára. A város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrész segítségével eltávolították a fát – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.