Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok

2023. szeptember 12. 17:05
„A kormány a magyar agráriumra stratégiai ágazatként tekint. Nézzük, hogyan is áll valójában az agrárium! Beszéljenek a tények és a számok” – írta Nagy István, agrárminiszter a közösségi média oldalán
Nagy István: Beszéljenek a tények és a számok
2022-ben olyan rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznünk, mint:
 
  • az orosz-ukrán háború
  • a magas input és energiaárak
  • a történelmi léptékű aszály
Éppen ezért a 2022-es termelékenységi adatok nem tükrözik az ágazat tényleges teljesítményét, azokból nem érdemes következtetést levonni éppen ezért nézzük is meg az elmúlt időszakot – írta a miniszter.
 
Hozzátette:
 
„A 2021. évre vonatkozó adatok alapján a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó hozzáadott értéke 764 euró volt, amely a tagországok között a 18. legjobb eredmény vagyis meghaladta többek között Svédország, Lengyelország és Csehország értékét is”.
 
Fontos kiemelni, hogy „a magyar termelékenység az unió százalékában 2010 és 2021 között 41-ről 64 százalékra emelkedett, ami azt mutatja tehát, hogy jelentős előrelépést sikerült elérnünk” – emelte ki.
 
Hazánk agrárkivitele messze meghaladja a behozatalát, Magyarország nem szorul élelmiszerimportra, ráadásul az agrártermékek külkereskedelmi többletének makrogazdasági hatása is jelentős.
 
Az agrárexport 2022-ben 13,2 milliárd euró volt, miközben az import ettől elmaradva 9,7 milliárd eurót tett ki, ami igen magas 3,5 milliárd eurós pozitív egyenleget eredményezett.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Már lehet pályázni az idei OMÉK keretében átadásra kerülő díjakra

2023. július 28. 14:08
Idén is megrendezésre kerül 2023. október 20-22. között hazánk legnagyobb agrárgazdasági seregszemléje az OMÉK, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, amelyen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) saját standdal jelenik meg.
 

A ragadozókat hívta segítségül a pocokinvázió ellen – bejött a számítása

2024. február 23. 14:19
A Jászalsószentgyörgyön élő Fatér Imre biológiai módszerrel vette fel a harcot a tavaly sokfelé óriási gondokat okozó, megnövekedett pocok gradációval.