Nagy István: fontos megismertetni a gyermekekkel a tej minden élettani hatását

2023. november 10. 15:19
Fontos megismertetni a felnövekvő generációval a tej minden élettani hatását – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken (nov.10.)  a Tej Terméktanács tejtermékeket népszerűsítő iskolai edukációs programján a Győri Szakképzési Centrum Bolyai János Általános Iskolában, Mosonmagyaróváron.
 
Nagy István: fontos megismertetni a gyermekekkel a tej minden élettani hatását
A tárcavezető – aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is – hangsúlyozta: a gyermekeknek tudniuk kell, hogyan keletkezik a tej, mert sok téves információ kering a növényi alapú tejekről is. Fontos látni azt, hogy „a tej élet, erő, egészség, az egyik legtáplálóbb étel, legteljesebb élelmiszer” – tette hozzá.
Lehet, hogy egy kép erről: szöveg
A Tej Terméktanács iskolai ismeretterjesztő programjáról elmondta, hogy a gyermekek érzékenyek a világra és amit megismernek, azt később természetesnek tartják.
 
Hozzátette: a mai gyermekek életmódja megváltozott, nincs lehetőségük a nagyszülőknél ellesni, vagy vidéki házaknál megnézni, hogy hogyan fejik a tehenet és megkóstolni a friss, meleg tejet, így virtuális eszközökkel, játékosan mutatják meg nekik mindezt.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és szöveg
Ezeken az eseményeken azt is megtanulják játszva a gyermekek, hogy a tejen kívül milyen tejtermékek vannak még, köztük a rögös túró, amit a világon csak idehaza ismerünk és fogyasztunk – mondta.
 
Nagy István beszélt arról is, hogy míg a világban a tejtermékek fogyasztásának csökkenése figyelhető meg, addig idehaza lassú növekedés.
 
Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy mintegy két évtizede hirdeti meg a terméktanács a tejtermékeket népszerűsítő iskolai programot, aminek részeként egy osztályfőnöki órán egy dietetikus beszélget a gyermekekkel, akik ezt követően több játékot is kipróbálhatnak.
 
Fontosnak nevezte, hogy már a legkisebbek is megismerjék a tej útját, hogy az hogyan jut el az asztalukig.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember
Az idén ősszel 60 tanítási napon járták az országot, naponta 6-8 órát tartanak a karácsonyi szünetig – mondta, hozzátéve, hogy a programot a terméktanács közösségi marketingalapjából finanszírozzák.
 
(Nyitókép: Pelsőczy Csaba)
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

11 milliárd forint támogatás érkezik a tejtermelő és hízottbika-tartóknak

2023. szeptember 14. 16:01
Az Agrárminisztérium a nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében megteremtette a feltételeit annak, hogy a jövő hét folyamán az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – közölte Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az értékeink rólunk szólnak

2023. szeptember 12. 11:24
Az idei Hungarikum pályázatra a meghirdetett 450 millió forintos keretösszeg háromszorosára érkezett 483 pályamunka, a legtöbben rendezvényszervezésre, kiadványok, filmek, fotógyűjtemények, honlapok készítésére szerettek volna támogatást kapni.