Nagy lehetőségek kapujában a pakisztáni - magyar együttműködés

2022. augusztus 19. 08:16
A kétoldalú mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztettek Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Asad Rehman Gilanit, a Pakisztáni Befektetési Tanács (BOI) elnöke. A felek a megbeszélésen kitértek a vetőmagtechnológia-transzferekre, a tejágazati beruházásokra és a mezőgazdaság gépesítésére is.
Nagy lehetőségek kapujában a pakisztáni - magyar együttműködés

A helyettes államtitkár kiemelte, Magyarország vezető szerepét a GMO-mentes vetőmagtermelő országok között és ismertette a több mint 140 éves múltra visszatekintő magyar vetőmag-minősítési rendszert. Hangsúlyozta: hazánkban jelenleg több mint 900 vetőmagnemesítéssel és -termesztéssel foglalkozó intézmény és vállalkozás működik. Javaslatot tett a közvetlen kapcsolatfelvételre a magyar nemesítő cégekkel, a Pakisztán számára kiemelt fontosságú vetőmagok minőségének javítása érdekében.

A megbeszélés során körvonalazódtak a kooperáció további lehetséges formái a mezőgazdasági gépgyártás, valamint az agrárdigitalizáció, a növényvédelem, a takarmánytermelés, illetve az élelmiszer-feldolgozás terén.

A felek megegyeztek abban, hogy folytatják a konzultációt a klímaváltozás okozta kihívások kezelése, különösen az öntözésfejlesztés kapcsán szerzett magyar tapasztalatok átadása, illetve a magas teljesítményű öntözőberendezések telepítése kapcsán.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A tagállamoknak is ösztönözniük kell a generációváltást

2019. november 19. 09:26
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója 2019. október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés előadója magyar képviselő volt, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) képviselője szakértőként vett részt a munkában.

Az Év Agrárembere kitüntető díj Feldolgozó-élelmiszeripar kategória győztese: Dr. Losó József

2020. március 06. 08:03
A hatodik alkalommal megrendezett Év Agrárembere Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriájában Dr. Losó Józsefet választotta győztesként a zsűri. A kategóriát támogatta a Master Good Kft.