Nagy területen másodfokú az árvíz- és belvízvédelmi készültség

2024. február 19. 16:15
Több folyó kilépett a medréből az észak-magyarországi szakaszán.
 
Árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó torkolati szakaszán az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén – közölte hétfőn a Facebook-oldalán a szervezet.
Nagy területen másodfokú az árvíz- és belvízvédelmi készültség
A tájékoztatás szerint az igazgatóság munkatársai mintegy 334 kilométeren látnak el nappali figyelő- és őrszolgálatot első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében. A szervezet működési területén a vízmozgás legnagyobb részt apadó vagy stagnáló, gyenge áradás már csak a Tisza Tiszapalkonya alatti szakaszán jellemző.
Lehet, hogy egy kép erről: vízfelület és fű
Tiszakeszi szivattyútelep külvízi oldal
 
Tokaj térségében a folyó vasárnap reggel óta apad, a Tiszalöki Vízlépcsőnél tegnap délután tetőzött az árhullám. Tiszakeszi térségében még tart a gyenge áradás, de napközben megkezdődik a vízállások stagnálása, Tiszabercelnél pedig hétfőn készültségi szint alá süllyednek a vízállások – írták.
 
A Bodrog teljes hosszában lassú ütemben apad, az apadás gyorsulása a Tisza Tokajnál tapasztalható ütemesebb apadása után várható, melyre keddtől lehet számítani. A hét végére, jövő hét elejére a folyó teljes hazai szakaszán első fok alatti vízszintek valószínűek – közölték.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és vízfelület
Bodrog, Bodrogolaszi
 
A Sajó jelentős részén apadás tapasztalható, egyedül Kesznyéten térségében és a folyó torkolathoz közeli szakaszán stagnálnak a vízszintek, míg a Taktán a hétfő reggeli vízállás tetőzés közeli állapotnak tekinthető. A kesznyéteni árvízkapu Takta felőli oldalán lassú emelkedés tapasztalható, a kapu nyitására csütörtökön vagy pénteken lehet számítani.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, halászat/horgászat, vízfelület és szöveg
Sajó, Sajóörös-Kesznyéten közötti út környéke
 
A vízügyi igazgatóság működési területén a 3307-es számú, ároktői komphoz vezető út két szakaszát a Tisza magas vízállása miatt a közútkezelő lezárta, Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel – olvasható a bejegyzésben.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy
Tisza, Tiszaújváros-Tiszaszederkény, hullámverés elleni védmű tetőző vízállásnál
 
Emellett a 36107-es út Kesznyéten és Sajóörs közötti szakaszán a Sajó áradása miatt teljes útlezárás van érvényben, a folyó magas vízállása miatt pedig Muhi és Köröm között nem közlekedik a komp.
Belvízvédelmi készültségi állapot – Fotó: Vízügy
Belvízvédelmi készültségi állapot – Fotó: Vízügy
 
A belvízvédelmi térkép ide kattintva érhető el.
 
A tájékoztatás szerint az igazgatóság mind a hét belvízvédelmi szakaszán, összesen harminckét szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség, az elmúlt nap alatt a befogadó folyókba mintegy 690 ezer köbméternyi belvíz átemelése történt meg.
 
forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Folyamatos fejlesztés a Kisalföldinél: az év második felére már 25 Lely fejőrobottal dolgoznak

2023. május 15. 10:25
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. 2023 nyarától a nagyszentjánosi tehenészetben is átáll a robotos fejésre.
 
A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. állattenyésztési ágazata, 2023 nyarától, a baloghtagi telepét követően, a nagyszentjánosi tehenészetében is átáll a robotos fejésre, ezzel így már összesen 25 Lely robotot működtetve.

Fellélegezhetnek a gazdák: meghosszabbították az ukrán gabona importkorlátozását

2023. június 06. 16:13
A bizottság engedett az öt uniós tagállam kérésének.
 
Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.