Nagy üzlet a legálisan termelt kender

2023. március 17. 15:47
A globális kendertermelés piaci értéke pár éven belül 18,6 milliárdra emelkedik.
 
A sokoldalúan hasznosítható ipari kender vetésterülete és felhasználása világszerte növekszik. Régen elmúlt az az idő, amikor a kendert elsősorban rostnövényként használták – olvashatjuk az alliedmarketresearch.com portálon.
Nagy üzlet a legálisan termelt kender
Hivatalos felmérések alapján a kender ma már több mint 25 000-féle termék alapanyagát képezi, a bútorgyártástól az építkezéseken keresztül a kozmetikai cikkekig és a gyógyszerekig. Az utóbb években pedig – magvainak magas fehérjetartalma miatt – egyre jobban terjed az élelmiszeripari és takarmányozási hasznosítása is.
 
Fontos megjegyezni, hogy az ipari kenderben a kábítószerek előállításához használt tetrahidrokannabinol tartalom legfeljebb 0,3 százalékot tesz ki, tehát nincs olyan veszély, hogy az ilyen fajtákat drogkészítésre használják.
 
A kendertermesztés viszonylag egyszerű, nem sok műtrágyát és növényvédő szert igényel, jól beilleszthető az európai vetésforgóba, sőt fontos szerepet játszhat a talajok fertőtlenítésében és termőképességének helyreállításában, valamint a káros anyagoknak a levegőből való eltávolításában is.
 
Mindezek alapján a globális kendertermelés piaci értéke 2027-ig – az Allied Market Research becslése alapján – évi átlagban 22,4 százalékkal, a 2019. évi 4,9 milliárdról várhatóan 18,6 milliárd dollárra növekszik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Környezeti és gazdasági fenntarthatóság alternatív szemmel

2023. december 05. 14:39
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara cikksorozatában bemutatása kerülnek a környezeti fenntarthatóságot támogató alternatív megoldások 15 példaértékű gazdálkodóval készített esettanulmányon keresztül. 

Hogyan kell igazolni az Agro-Ökológiai Programban felhasznált anyagokat?

2023. augusztus 24. 16:05
Az alkalmazott készítményekkel kapcsolatosan elsődlegesen a számla megléte szükséges.
 
Az Agro-Ökológiai programban több gyakorlat esetében – így pl. mikrobiológiai szerek, növény és talajkondicionálók, karbamid – indokolt a felhasznált szerekkel kapcsolatosan dokumentumok megőrzése egy esetleges helyszíni ellenőrzés során történő bemutatáshoz – írja a nak.hu