Nagy üzlet a legálisan termelt kender

2023. március 17. 15:47
A globális kendertermelés piaci értéke pár éven belül 18,6 milliárdra emelkedik.
 
A sokoldalúan hasznosítható ipari kender vetésterülete és felhasználása világszerte növekszik. Régen elmúlt az az idő, amikor a kendert elsősorban rostnövényként használták – olvashatjuk az alliedmarketresearch.com portálon.
Nagy üzlet a legálisan termelt kender
Hivatalos felmérések alapján a kender ma már több mint 25 000-féle termék alapanyagát képezi, a bútorgyártástól az építkezéseken keresztül a kozmetikai cikkekig és a gyógyszerekig. Az utóbb években pedig – magvainak magas fehérjetartalma miatt – egyre jobban terjed az élelmiszeripari és takarmányozási hasznosítása is.
 
Fontos megjegyezni, hogy az ipari kenderben a kábítószerek előállításához használt tetrahidrokannabinol tartalom legfeljebb 0,3 százalékot tesz ki, tehát nincs olyan veszély, hogy az ilyen fajtákat drogkészítésre használják.
 
A kendertermesztés viszonylag egyszerű, nem sok műtrágyát és növényvédő szert igényel, jól beilleszthető az európai vetésforgóba, sőt fontos szerepet játszhat a talajok fertőtlenítésében és termőképességének helyreállításában, valamint a káros anyagoknak a levegőből való eltávolításában is.
 
Mindezek alapján a globális kendertermelés piaci értéke 2027-ig – az Allied Market Research becslése alapján – évi átlagban 22,4 százalékkal, a 2019. évi 4,9 milliárdról várhatóan 18,6 milliárd dollárra növekszik.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hazánk területének egyharmada természetközeli állapotban maradt fent

2023. szeptember 27. 16:14
Magyarország területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely Európa többi országához viszonyítva kiemelkedő arány – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára ’A Tihanyi-félsziget és térségének komplex élőhely-fejlesztése’ című projekt zárórendezvényén, kedden, Tihanyban.

Szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében

2023. február 06. 13:56
A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető kifejtette, újra és újra, mindig bebizonyosodik, hogy a magyar gazdák csak a magyar kormányra számíthatnak, Brüsszel nem hallja meg az európai gazdák hangját. Nem hagyhatjuk, hogy a magyar gazdákat hátrány érje amiatt, hogy egy szolidaritási folyosó nem megfelelően működik. A tárcavezető hangsúlyozta, nagyon szigorú minőségellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében.