Nagypénteki munkavégzés a vásárcsarnokban

2018. március 26. 07:43
A vásárcsarnokban munkaviszonyban álló dolgozó végezhet-e munkát nagypénteken? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Szeretném megkérdezni, hogy a vásárcsarnokban munkaviszonyban álló dolgozó végezhet-e munkát nagypénteken, vagy csak az, aki egyszerűsített foglalkoztatott?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Vasárnap, illetve munkaszüneti napon kivételes esetekben lehet dolgozni. Nézzük mit mondanak erről a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 101102. §-ai!

101. §  Vasárnapra rendes munkaidő

a) a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,

b) az idényjellegű,

c) a megszakítás nélküli,

d) a több műszakos tevékenység keretében,

e) a készenléti jellegű munkakörben,

f) a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,

g) társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,

h) külföldön történő munkavégzés során, valamint

i) a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be.


102. § (1) Munkaszüneti nap: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26.

(2) Munkaszüneti napra rendes munkaidő a 101. § (1) bekezdés a)–c), g)–h) pontban meghatározott esetben osztható be.

(3) A munkáltató vagy a munkakör akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha

a) a tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz közvetlenül kapcsolódó, helyben kialakult vagy általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján, vagy

b) baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében kerül sor.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról az Mt. 201–203. §-ai rendelkeznek. A 203. § (1) bekezdés h) pontja szerint a vasárnapi munkavégzés tilalma egyszerűsített foglalkoztatásban nem alkalmazandó, de a munkaszüneti nap tilalma viszont igen.

Mindkét esetben azonos tehát a szabály és azt kell vizsgálni, hogy a munkáltató rendeltetése okán munkaszüneti napon működő-e. Amennyiben igen, abban az esetben ez lehetséges, egyébként nem.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiválasztották Magyarország legjobb pálinkáját

2017. június 22. 10:01
A pálinkát, Magyarország nemzeti italát, öt földrész 76 országába szállítják a kereskedők – jelentette ki  a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten, a Pálinka országkóstoló eredményhirdetésén – írja az MTI.

Visszaszólt Győrffynek a CBA: nem tolnak ki a magyar tejekkel

2016. október 06. 07:53
Támogatja a CBA Kereskedelmi Kft. a tej áfakulcsának csökkentését és elkötelezett a magyar tejtermékek iránt is – reagált a vállalat arra a közleményre, amelyben Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke „szégyennek és tragikusnak” nevezte, hogy a NAK tejpiaci egyeztetésén a magyar tulajdonú üzletláncok – így a CBA – képviselői nem vettek részt. Az ágazati szereplők szerint növelni kell a belföldi tejfelvásárlási árakat, különben a tehéntartók külföldön adják el a tejet, itthon pedig hiány alakulhat ki.