Nagyszabású magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében

2023. június 23. 16:15
Ateneo Veneto-ban, a város legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében szeptember 1-15. között látható Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 utazó kiállítás a magyar üvegművészet evolúcióját mutatja be: a történeti üveg mellett a legújabb kortárs törekvések is helyet kapnak.
Nagyszabású magyar üvegművészeti kiállítás nyílik Velencében
A hetedik alkalommal sorra kerülő nemzetközi fesztivál, a The Venice Glass Week lesz a nemzetközi utazó kiállítás második állomása. A tárlatot először a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramjaként a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU) rendezték meg. A Glass Art NOW! az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben – tájékoztatta lapunkat a Bohus-Lugossy Alapítvány.
 
A velencei tárlat történeti áttekintése visszanyúlik a római kori üvegekig, innen jutunk el a kortárs üvegművészek legfrissebb alkotásaihoz, átfogó képet adva a velencei nemzetközi közönségnek.
 
A kiállítás kurátora Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a MOME adjunktusa és a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, valamint Dohnál Szonja művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese, főkurátora, a Laczkó Dezső Múzeum volt üveggyűjteményi kurátora lesz.
 
Több hazai üvegművész teljesen új alkotással készül pályázni. A pályázati elbírálást követően, július közepén a Bohus-Lugossy Alapítvány a MOME-val együttműködve huta napokat szervez, ahol a kiválasztott alkotók elkészíthetik a kiállításra szánt munkáikat az alapítvány anyagi támogatásával.
 
A kiállítás történeti áttekintést kíván adni a magyar üvegművészetről Velencében, amely az országimázs szempontjából is fontos mérföldkövet jelent. Korábban ugyanis csak néhány magyar alkotó műveiből volt látható egy-egy darab, ilyen összetett, átfogó módon még nem mutatkozhatott be a magyar üvegművészet az üveg európai fővárosában.
 
A Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 Velence legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében, az Ateneo Veneto nagytermében kap helyet, amely a The Venice Glass Week egyik kiemelkedően fontos helyszíne. A 16. századi épület 160 négyzetméteres tere Velence történelmi belvárosában, a Szent Márk tér és a Rialto közelében található. A magyar lesz az első üvegművészeti kiállítás az intézményben.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Vége a gyors drágulásnak, ígéretes az idei balatoni szezon

2024. május 23. 15:36
A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.

Biztonsággal látogathatóak a balatoni vendéglátóhelyek

2023. július 27. 13:54
A Nébih nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában a turisztikai szempontból nagy jelentőségű, balatoni vendéglátóhelyek is kiemelt figyelmet kaptak. A júliusi vizsgálati eredmények alapján elmondható, a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek. A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg.