Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak

2023. december 14. 12:49
Nem felelt meg a jelölési előírásoknak egy növényi alapú fehérjepor sem azok közül, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével – közölte a Nébih az MTI-vel december 13.-án, szerdán.
Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak
A hatóság többek között a termékek megnevezését, tápértékjelölését és az összetevőik feltüntetését kifogásolta, a gyártóknak ezek miatt összesen 3,5 millió forint bírságot kell fizetniük.
 
Hozzátették, hogy a teszt eredményei négy terméknél élelmiszerminőségi hibát is kimutattak. Az egyikben olyan édesítőszert találtak, amely ebben a termékcsoportban nem alkalmazható, egy másik olyan élesztőkivonatot tartalmaz, amelyet ásványi anyagként nem lehet használni, további két terméknél pedig nem igazolt a csökkentett energiatartalom. A gyártóknak a hibák miatt módosítaniuk kell a termékek összetételét – írták.
 
A közlemény szerint a vizsgált fehérjeporokból 5-öt szójamentesként hirdettek, ezekből az egyik a jelöléssel ellentétben tartalmazott szóját, ezért kivonták a forgalomból.
 
A doppingszer-szennyezettség vizsgálata ugyanakkor megnyugtató eredményeket hozott minden esetben, ilyen összetevőket nem mutattak ki a laborvizsgálatok a növényi alapú fehérjeporokban.
 
A 10 belföldi és 7 külföldi termék vizsgálati eredményeit a Nébih Szupermenta terméktesztoldalán is közzétették.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen nőtt hazánk agrár-külkereskedelme tavaly

2024. március 07. 17:03
Tavaly az agrárexport értéke elérte a 13,4 milliárd eurót, ezzel 3,5 milliárd euróval többet értékesített hazánk a külpiacokon, mint amennyit importált. Az agrárium adta a teljes nemzetgazdaság külkereskedelmi többlet 38 százalékát. A hazai agrárszektor túlmutat az alapanyaggyártáson, az export 74 százaléka feldolgozott termékekből állt az elmúlt évben.

Nébih: NATUR PUR Bio kuszkuszt hívott vissza a Spar

2023. augusztus 09. 14:31
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. visszahív egy kuszkusz terméket avas szaga (érzékszervi nem megfelelőség) miatt.