Nem a munkába járás költségeinek növekedésére!

2024. február 27. 16:20
2024. február 21-én a LIGA Szakszervezetek levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, amelyben az új közösségi közlekedési tarifarendszer bevezetésével felmerült problémára hívta fel a figyelmet, és kezdeményezte a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet módosítását.
Nem a munkába járás költségeinek növekedésére!

Vannak olyan települések, jellemzően városok, ahol a korábbi (például 10-20 km-es utazásra feljogosító) bérletkonstrukciók kivezetésre kerülnek és helyükre a vármegyebérletek lépnek. Mindazok tehát, akik a helyközi buszjáratokat helyi úticélok elérésére használják (ilyenek a napi rendszerességgel munkába járók, például az ipari létesítmények, központok közigazgatási határon belüli elérése érdekében, azokon a helyeken, ahol a helyi közösségi közlekedés más módon nem biztosított), kénytelenek a korábbi bérlet áránál jóval magasabb árfekvésű vármegyebérletet megvásárolni. Mivel a közlekedés közigazgatási határon belül valósul meg, így a megvásárolt vármegyebérlet árát a munkáltató nem köteles a munkába járás költségtérítéséről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szerint megtéríteni. Az ily módon havonta jelentkező többletteher a munkavállalók számára olyan problémát jelent, amely álláspontunk szerint sürgős beavatkozást igényel.

Új vármegye- és országbérlet a közösségi közlekedésben | TV Eger - Eger  Városi Televízió

A LIGA Szakszervezetek javasolta a felmerült igényeknek megfelelő bérletkonstrukció kialakítását, illetve a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet módosítását olyan módon, hogy a munkáltató köteles legyen a vármegyebérlet ára kormányrendelet szerinti arányának megtérítésére akkor is, ha a vármegyebérlet munkába járáshoz való igénybevétele közigazgatási határon belüli közlekedés alkalmával történik.
 
A jelzett probléma munkavállalók széles köre számára a munkába járás költségeinek növekedését jelenti, ezért a LIGA Szakszervezetek mielőbbi intézkedést sürgetett a helyzet rendezésére.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Rövid időn belül teljesíthetjük a kitűzött klímacélokat

2023. december 12. 14:57
A klímaváltozással kapcsolatos sikeres nemzetközi fellépés előfeltétele, hogy mindenki teljesítse az eddigi vállalásait. Magyarország elvégezte a „házi feladatát”, aminek eredményeképp korábban elérheti 2030-as klímacéljait – közölte az energiaügyi miniszter Dubajban.
 
Lantos Csaba minisztériumi közleménye szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményben részes felek 28. konferenciáján hozzátette: a magyar példa azt is jól mutatja, hogy lehetséges folyamatos gazdasági növekedés mellett jelentősen csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es bázisévhez viszonyítva már 37 százalékkal mérsékelte hazánk. A hatályos vállalás szerint ezt a mutatót 2030-ra 40 százalékra tervezte növelni Magyarország.
 

Nyárindító Gépshow és Szakmai Nap az Agro-ökológiai (AÖP) program jegyében

2023. május 03. 11:17
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
Időpont: 2023.05.19.10:00
Helyszín: Kaposvár, Dombóvári út 18.
Regisztráljon a Gépközvetítő 2023. május 19-én, 10:00-kor kezdődő szakmai napjára, ahol a szervezők a hatályban lévő támogatási rendszer újdonságait, az aktuális finanszírozási lehetőségeket, és a résztvevő cégek gépkapcsolatait és gyakorlati megoldásait mutatják be egy kellemes ebéd kíséretében. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.