„Nem fogják elhinni, miről beszélgettem Mészáros Lőrinccel”

2016. április 28. 10:27
A földügyekért felelős államtitkár sajnálja, hogy a többi földpályázót nem ismeri olyan közelről, mint a Fejér megyei földek jelentős részét elvivő Mészáros Lőrincet.

Saját bevallása szerint is hihetetlen magyarázatot adott az állami földügyekért felelős államtitkár arra a kérdésre, hogy miről beszélgetett a földárverések egyik legnagyobb nyertesével, Mészáros Lőrinccel. Bitay Márton Örs kedd délelőtt kávézott a Four Seasons Hotel kávézójában a felcsúti polgármesterrel, a Fejér megyei földpályázatok legnagyobb nyertesével, ráadásul úgy, hogy küszöbön van a földpályázatok újabb köre.

A Népszabadság újságírói az utcafronti üvegablakon keresztül voltak szemtanúi a bizalmasnak tűnő társalgásnak. A beszélgetés végén az államtitkár kezet fogott Orbán Viktor gyerekkori jó barátjával, vállon veregették egymást, majd Bitay – állítása szerint nem szándékosan – a sajtót elkerülve távozott a helyszínről. Később közleményében azt írta, hogy „véletlenül" futott össze Mészáros Lőrinccel. A földárveréseken jól szereplő Mészáros a helyszínről távozva azt mondta: „csak egy kávéra ugrottam be", a beszélgetés tárgyát firtató további kérdésre pedig azt válaszolta, hogy semmiről nem beszélgetett Bitayval. Ennek viszont némiképp ellentmond az államtitkár egy nappal későbbi nyilatkozata, amelyet egy bicikliút-avató ünnepségen adott a Népszabadságnak.

 Arra a kérdésre, hogy miről beszélgettek Mészárossal úgy fogalmazott:

- Nem fogja elhinni – mondta Bitay a homlokát ráncolva, mint aki a kérdezőbe akarja szuggerálni a választ: a fociról. A csapat (a Felcsút – a szerk.) az utolsó helyen van és a hétvégén sorsdöntő mérkőzés előtt áll és ha nem nyer, akkor kiesik az NB1-ből. Erről beszélgettünk. Bitay ezután megismételte, amit a közleményében már jelzett: ő egy teljesen más, magánjellegű találkozón volt, majd összefutott Mészárossal és egy „baráti kávéra" leültek. Bitay hangsúlyozta: jó viszonyt ápol Mészárossal, bár személyes ismeretségük hagy kívánni valót maga után. Ennek ellenére semmi hivatalos dologról nem esett szó köztük.

Arra a kérdésre, hogy a legtöbb földpályázati és földárverési nyertessel is hasonló viszonyt ápol-e Bitay úgy vélekedett, hogy sajnos nem. „Az lenne a legszerencsésebb, ha mind a 10500-at ismerném. De ahogy nézem a földvásárlók számának növekedését, erre egyre kevesebb esélyem van" - magyarázta Bitay. Az államtitkár ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy Mészáros regisztrált-e már a soron következő, májusi földárverésre. „Azt tudom megmondani, hogy most már 3000 fölött van a regisztrációk száma. Nem követem nyomon, hogy ki regisztrál és ki nem" - mondta Bitay. A földárverések újabb köre május végén indul.

Cikkünk nyomán Gőgös Zoltán (MSZP) sajtótájékoztatót tartott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előtt. „Mészáros és Bitay Márton lebukott" - mondta. Szerinte az eddig is sejthető volt, hogy a földárverések döntései ilyen módon, a nyilvánosságtól elzártan születnek, ám most szerinte erre bizonyíték is született. Gőgös úgy fogalmazott: leállíttatná a földárveréseket mindaddig, amíg Bitay nem ad elfogadható magyarázatot nem ad a luxuséttermi találkozóra.

Közben kiderült, hogy sűrű napja lehetett Mészárosnak a Gresham-palotában, úgy fest legalábbis, hogy afféle audienciát tartott a szálló bárjában. Miután „véletlenül" összefutott Bitay Márton földügyekért felelős államtitkárral, Mészáros egy másik úr mellé telepedett le társalogni. Fényképeink tanúsága szerint az úr megszólalásig hasonlít Márton Péterre, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezetőjére. Megkeresésünkre a Századvég egyelőre nem válaszolt, ilyenformán nem is cáfolta a találkozó tényét.

Márton Péter 2012 áprilisától tavaly februárig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója. Bár a sajtóban Simicska Lajos embereként jellemezték Mártont, ám korábban a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) is megjárt közgazdász tavaly júniusban váltotta Heim Pétert a Századvég Gazdaságkutató Zrt. élén

Forrás: nol.hu

Kapcsolódó cikkek

Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

2016. június 21. 08:23
A magyar agrárgazdaság évről-évre rekordokat döntő teljesítménye mellett fontos szerkezeti változásokra van szükség az ágazat további kiegyensúlyozott és tartós növekedéséhez.
Cél a termékek minél nagyobb szintű feldolgozottsága, a hozzáadott érték növelése, a foglalkoztatás további bővítése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Gyermelyi Zrt. új növénytermesztési központjának átadóján.

Kiváló vezető, kiváló vállalkozás - kutatás a stratégiai szemléletű vezetésről

2019. augusztus 09. 09:19
Miként vélekedik önmagáról a vezető, milyen viselkedési mintákkal rendelkezik? Mitől lesz kiváló, és ez hogyan hat a vállalkozás sikerességére? Dr. Berke Szilárddal, a Kaposvári Egyetem GTK stratégiai és tudományos dékánhelyettesével legújabb, több egyetem közreműködésével zajló, nemzetközi kutatásáról beszélgettünk, melynek tanulságai a HR számára is több szempontból érdekesek lehetnek.