Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!

2023. február 17. 11:09
FIRA 2023: Aktuális újdonságok az agrárrobotok és a gépészet világából. Összeszedtük neked a legérdekesebbeket.
 
A nagyszabású, szántóföldi bemutatókkal egybekötött kiállítás február 7-9. között került megrendezésre a franciaországi Toulouse városában. A FIRA következő állomása Kaliforniában lesz 2023. szeptember 19-21. között.
Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!
Nanovel, a gyümölcsszedő robotok legújabb generációja
Az izraeli székhelyű Nanovel 2018-as alapítása óta önfinanszírozással működik. Intenzíven kutatja és fejleszti technológiáit, bizonyítja a koncepciót, biztosítja szellemi tulajdonát, terepi teszteket szervez, és ügyfeleknek bemutatókat gyümölcsösökhöz tervezett robotbetakarító gépével. A most bemutatott gépet várhatóan még ebben az évben piacra dobják, és bétaverzióját a citrusfélékhez ajánlják.
 
A cég elkötelezett a gyümölcsök, az ültetvények jövedelmezőségének növelése mellett, amely az új, mesterséges intelligenciával vezérelt robotbetakarító gépük megépítésének egyik hajtóereje. A cél, hogy megbízható, termelékeny és megfizethető megoldást nyújtsanak a termelőknek a gyümölcsök betakarításához.
 
A fejlesztőcsapatnak – más gyümölcsszedő robotok esetében is – a legnagyobb kihívás a kellően gyors munkatempó és a magas fokú mesterséges intelligencia. Ami nekünk, embereknek teljesen egyszerű és magától értetődő, az informatikában és mesterséges látásmódban óriási kihívás. Az érett gyümölcs színének felismerése a legegyszerűbb feladat, a megfogása és leszedése sem túl bonyolult napjainkban a robotok nyelvén. Azonban félig vagy szinte teljesen takarva is fel kell ismernie a levelek közt az érett gyümölcsöt, vagy ha egy ág a robotkar útjában van, és bizonyos fokú ellenállást jelent, akkor fontos, hogy azt kíméletesen hajtsa félre vagy nyúljon mögé a gyümölcsért.
 
A mezőgazdasági kétkezi munkaerő hiánya az egyik legnagyobb kihívás, amellyel napjainkban szembe kell néznünk, ami fokozottan jelentkezik betakarítás idején. A Nanovel megoldása egy több milliárd dolláros piacot szolgálhat ki, amely jelenleg a kézi szedés hagyományos módszerére támaszkodik.
 
A mély lombozat valós idejű "Find and Pick" (lásd meg és szedd) képességét az éleslátás és a számítástechnika teszi lehetővé. Továbbá támogatja a megfogást és a nyesést a szabadalmaztatott technológia segítségével, amely számos gyümölcstípushoz alkalmas: citrusfélékhez, csonthéjasokhoz, avokádóhoz, mangóhoz és más gyümölcsökhöz.
 
A gyümölcsszedő robotokkal nemcsak megbízhatóan ütemezhető a betakarítás, de értékes betekintést is nyújt a terméshozamba és a minőségbe a munka közbeni adatgyűjtés és -elemzés által. S nem utolsósorban a hagyományos kézi szedéshez képest versenyképes költségekkel bír.
 
E-TERRY
A német erfurti székhelyű E-TERY 2021-ben már elnyerte a legjobb innovatív agrárrobotikai startup vállalkozásnak járó FIRA-díjat. Idén mutatták be a legújabb robotgenerációt, amely egy autonóm és univerzális eszközhordozó, és az egyéni igényekhez igazítható.
 
Különlegességét, rugalmasságát az elsőre szokatlan háromkerekű konstrukció adja. A középen összekapcsolt három váztag egymástól való helyzete fokozatmentesen állítható, mindhárom kereke önállóan hajtott és kormányzott, sőt a váztagok talajtól mért magassága szintén fokozatmentesen állítható. Ebből adódóan nemcsak stabil rézsűn vagy hegyvidéken, de a különböző formájú parcellák közt is rugalmasan tud haladni, és a növények növekedésével szintén lépést tud tartani bizonyos magasságig.
 
A fentiek alapján könnyen beilleszthető a már meglévő termesztési folyamatokba és módszerekbe a szántóföldön.
 
Az autonóm munkavégzést a szántóföldön RTK, GPS és kamerák kombinációjával végzi. A képalapú növényenkénti felismerést a precíziós gazdálkodás alapjaként hordozza. A kis önsúly minimalizálja a talajtömörödést, és könnyű kezelhetőséget biztosít. Teljesen elektromos üzemű, de másodpercek alatt cserélhető lítium-ion akkumulátorokkal rendelkezik. A vázszerkezete összecsukható a könnyű szállítás és a helytakarékos tárolás érdekében.
Az E-TERRY cég nyitott mind a gazdák, mind más cégek felé, hogy minél több új funkciót, alkalmazást tudjon az alapgépük mielőbb ellátni.
 
RoboCut360 autonóm soraljgondozó
A francia Leger cég fejlesztésének és gyártmányának, amely a gyümölcsösök talajának a fák töve körüli területgondozására szolgál, az időszakos, vegyszermentes gyomirtás és finommulcsozás (lehullott levelek és termés, kis ágdarabok) a célja.
 
A négykerekű önjáró, hibrid üzemű gép minden kerekét egy-egy villanymotor hajtja, és mindegyik kereke egymástól függetlenül kormányzott. Felismeri a fák sorait, önállóan mozog, és pontosan beállítja a szerszámok helyzetét a fák között az optimális munkavégzéshez.
 
A RoboCut360 az EcoCut360 vágófejjel van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a gyümölcsfák töve körüli területet csak egyszer metssze meg. Gyomirtó fej vagy egy aprítógép is felszerelhető a RoboCut360-ra. A csatolt eszközök hidraulikus meghajtásúak, amelyek szivattyúját egy belsőégésű motor közvetlenül hajtja, akárcsak a generátort, amely az akkumulátorokat tölti, és innen kapnak áramot a kerékmotorok és a kormányzás is.
 
Softi Rover e-K18 robottraktor
A fejlesztés mögött a francia Softivert SARL cég áll, amely két fő profilja a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció. A tisztán elektromos üzemű robottraktort a klasszikus elvek alapján tervezték meg, hogy bármilyen hagyományos talajművelő eszköz hozzákapcsolható legyen.
 
A projektet 2021-ben indították el, saját tőkével. A cél természetesen a piacképes gyártmány mielőbbi létrehozása és a globális értékesítés megkezdése. Ehhez azonban még sok szántóföldi tesztre van szükség: a felmerülő problémákat kiküszöbölni – főleg a szántóföldi gyors újratöltés lehetősége tekintetében – és szinte minden lehetséges szántóföldi munkában kipróbálni.
 
A Softi Rover e-K18 egy kompakt, csuklós törzskormányzású, mozgékony, 18 kW teljesítményű (24,5 LE) gép, amely szükség esetén váltott eszközökkel is dolgozhat. Mindössze 1,5 tonna önsúlyú, ezért könnyen szállítható egy nagyobb utánfutón is. Lítium-ion akkumulátora 4 óra folyamatos üzemet biztosít. Előre ballaszt is függeszthető, míg hátul vontatott munkagépek számára kialakított csatlakozási pont van. Ez jó tapadást biztosít lejtőkön és rögös talajon. A pontos munkavégzést RTK-rendszer biztosítja, de szükség esetén vezetőtárcsák veszik át a kapcsolt munkagép irányítását.
 
Az első bemutatókat egy 3 soros elektronikus precíziós vetőgéppel tartották, amelyet szintén a Softivert tervezett és amely egy Monosem-gyártmányra épült.
 
TEYME – SCORPION permetezőrobot és EOLO MV vontatott permetezőgép
A spanyol TEYME cég két újdonsággal volt jelen. A SCORPION autonóm permetezőrobot a szőlőültetvények védelmére készült, RTK-GPS kombinációval rendelkezik, az előre beállított utasítások (navigációs térképek, odometriai adatok stb.) követésére képes, és kimondottan meredek hegyoldalakon végzett munkákra tervezték.
 
A gazdákat két, egymástól függetlenül működő rendszerrel segíti: az egyik, a hagyományos rendszer folyékony növényvédő szer kijuttatására szolgál, míg a másik vegyszermentesen, UV-C-lámpákból álló rendszerrel pusztítja el a fertőzéseket. A két rendszer a gyorscsatlakozók által könnyen cserélhető, egyszerre csak az egyik lehet az alapgépként szolgáló roboton. A tervezők szerint némi gyakorlattal már 10 perc alatt átszerelhetik a gazdák. Úgy számolnak, hogy nem tart hosszabb ideig
10 percnél a művelet elvégzése.
 
A két külön rendszer tovább segíti a célzott növényvédelmet, figyelembe véve az érzékelőrendszer információit, amely alapján betegségtől függően a parcellák különböző részein eltérő kezeléseket végezhetünk.
 
A robot szabványos ISOBUS-kommunikációs protokollal rendelkezik. A folyékony növényvédő szer kijuttatása két függőleges karral lehetséges, mindegyiken 4-4 fúvókával, amelyek PWM-technológiával (impulzusszélesség-modulációs permetezés) egyedileg vezéreltek, benne foglalva az átfedés- és kanyarkompenzációt, valamint a gyors, valós idejű áramlásiarány-módosítást, amely minimálisan befolyásolja a cseppméretet
 
A fenti beállítások lehetővé teszik a növényvédő szer költségeinek és a környezetkárosító hatásnak a csökkentését. Mindkét permetezőkarban egy-egy elektromos ventilátor van, egyenként 1500 m3/óra légszállítással. A karok függőlegesen és fokozatmentesen maximum 400 mm-rel megemelhetők, míg függőlegesen, oldalirányban 1100 mm-ig állíthatók, továbbá 300 milliméterrel hosszirányban megdönthetők.
 
fotók és további újdonságok:
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

David Attenborough üzeni: július közepéig rakd el a kaszát és a fűnyírót

2024. május 15. 15:45
A britek 60 év alatt elveszítették a természetes legelőik és kaszálórétjeik 97%-át!
 
A napokban 98 éves természettudós, dokumentumfilmes szerint július közepéig érdemes elrakniuk a fűnyírót a kerttulajdonosoknak, hogy megmentsék a beporzókat.

Őstermelőként ezzel jó, ha tisztában vagy

2023. április 13. 12:44
A NAK tájékoztatója irányt mutat.
 
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek (a továbbiakban: Áfa tv.) saját mezőgazdasági tevékenység fogalma van. A fogalomnak megfelelő mezőgazdasági tevékenységet végző áfaalany (legyen az magánszemély, társaság, szövetkezet vagy egyéb szervezet) e tevékenysége után különös adózási mód szerint, kompenzációs rendszerben adózik, ha az Áfa tv.-ben meghatározott feltételeknek megfelel, vagyis különleges jogállású mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany, és különleges jogállását nem változtatta meg, vagyis a kompenzációs rendszer alkalmazásáról nem mondott le.