Nem kell tovább várni: eljött az éjjel-nappal dolgozó mezőgazdasági robotok kora

2020. november 06. 09:52
A Naïo Technologies és a Varta együttműködésbe kezdett, hogy automata, szállítható töltőállomást fejlesszenek ki a mezőgazdasági robotok számára. Az első prototípust a 2020-as nemzetközi mezőgazdasági robotikai fórumon, a FIRA-n (International Forum of Agricultural Robotics) fogják bemutatni.
Nem kell tovább várni: eljött az éjjel-nappal dolgozó mezőgazdasági robotok kora

Az együttműködés célja, hogy egy olyan külső töltőállomást hozzanak létre, amelyet nem kell csatlakoztatni az elektromos hálózathoz. A két vállalat szerint ez úgy lesz lehetséges, hogy napenergiát, vagy más megújuló megoldást használnak, valamint drótnélküli technológiát, hogy ezzel is csökkentsék az emberi beavatkozás szükségességét a töltési műveletekbe, írta meg a Future Farming.

A gyártók elképzelése az, hogy ha egy, a földeken dolgozó robot akkumulátora kezd lemerülni, becélozza a legközelebbi töltőállomást, és oda is navigálja magát. A Naïo és a Varta ezzel azt fogja lehetővé tenni a gazdák számára, hogy a robotjaik képesek legyenek éjjel-nappal dolgozni, a tulajdonosaiknak pedig nem kell aggódniuk a gépek energiaellátása miatt. Ez pedig hatalmas előnyt jelenthet a főbb idények során.

A gyártók két prototípust is megalkottak, hogy teszteljék a megoldás megvalósíthatóságát. Az első változatban a Varta akkumulátorait szerelték be az Ozba, a Naïo első kertészrobotjába. A Naïo Technologies közleménye szerint jelenleg több mint 120 gazda rendelkezik Oz robottal. A kísérleti projekt azt vizsgálja, ezzel a megoldással 30%-nál is nagyobb önállóságot nyerhet-e a robot. A második tervezetben a gyártók egy olyan napenergiás töltőállomást hoztak létre, amelyet közvetlenül a földeken lehetne alkalmazni. A Naïo és a Varta szerint a mezőgazdasági robotika történetében ezek lesznek a világon az első ilyen terepi töltőállomások.

A Varta szerint a mezőgazdasági robotika egy feltörekvő, folyamatosan növekvő piacot jelent. A vállalat angliai és franciaországi ügyvezetője, Steve Saunders elmondása szerint a Varta szakértelmének és tapasztalatának felhasználása a mezőgazdasági robotok fejlesztéséhez azt jelenti, hogy a Naïo Technologies, mint piacvezető gyártó, összpontosíthat a cég fő erejére: a robotika és a gazdálkodás kombinációjának sikeressé tételére.

A Varta lehetővé teszi a robotok hatékonyabb működését, mivel az energiagazdálkodási megoldásunk gyorsabbá, rugalmasabbá és sokkal könnyebbé teszi a töltést, míg fejlett akkumulátor-technológiánk nagyobb teljesítményt tesz lehetővé

– jelentette ki Steve Saunders.

Az terepi töltőállomás első prototípusa a 2020. december 8-a és 10-e között, a FIRA online konferencián lesz bemutatva.

(A cikkben felhasznált képek a Naïo Technologies tulajdonát képzik.)

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése

2020. január 13. 08:30
Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra és stabilitásra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter vasárnap a szaktárca évindító sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Földátverés - Látótér

2015. december 03. 10:01
Közel négyszázezer földet árverez el az állam, a kormányzati propaganda szerint a helyben lakó gazdáknak és a családi gazdaságoknak akarnak kedvezni. A valóság ezzel szemben az, hogy a termelőknek nincs elég pénzük arra, hogy a tízmilliós területekre licitáljanak, és hitelt sem tudnak felvenni rá, mert az önrész megszerzése is gondot okoz. Ezért nagyon sok az érvénytelen árverés.