Németország el akarja törölni az Ukrajnából érkező mezőgazdasági behozatallal szembeni védelmet

2023. június 01. 12:39
Míg Németország szeretné hagyni, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó uniós kereskedelmi védelmi intézkedések lejárjanak, Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa az intézkedések meghosszabbítása mellett áll.
 
Németország támogatja a kelet-európaiakra vonatkozó védelmi intézkedések fokozatos megszüntetését. Wojciechowski, az EU lengyel mezőgazdasági biztosa szigorúan ellenzi.
Németország el akarja törölni az Ukrajnából érkező mezőgazdasági behozatallal szembeni védelmet
Brüsszel Az EU Mezőgazdasági Tanácsának brüsszeli ülésén nagyon eltérő volt a hozzáállás az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó kereskedelmi védelmi intézkedésekről . Június 5-én járnak le. Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa azt szeretné, ha meghosszabbítanák októberig. A jelenlegi állás szerint Ukrajnából búza, kukorica, repce és napraforgómag csak tranzitáruként szállítható a keleti tagállamokon, Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon, Románián és Bulgárián keresztül.
 
A brüsszeli mezőgazdasági vezető ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a tranzitszabályozás kiterjesztésének vágya az ő személyes véleménye. A Bizottság szintjén még nem született döntés. Kérésének indoklásaként Wojciechowski arra hivatkozott, hogy a keleti tagállamok gazdálkodóinak időre volt szükségük készleteik kiürítéséhez.
 
Özdemir: A szolidaritási útvonalak nem működnek jól
A német szövetségi mezőgazdasági miniszter, Cem Özdemir egészen más véleményen van. Véleménye szerint az ukrán mezőgazdasági export szolidaritási útvonalai nem működnek elég jól. Ezért felszólította az EU Bizottságát, hogy "végre" tegye ezt a legfontosabb prioritássá. Csak egy nemzetek feletti intézmény, mint a brüsszeli hatóság tudja megszervezni az ukrán mezőgazdasági áruk zökkenőmentes szállítását harmadik országokba. Özdemir bírálta, hogy több tagállam egyoldalú kereskedelmi védelmi intézkedéseket léptetett életbe az ukrán mezőgazdasági importtal szemben. Ez csak Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit szolgálja. Özdemir figyelmeztetett, hogy jelenleg mindent megtesz az Ukrajna támogatásának csökkentése érdekében.
 
Ukrajna a védőintézkedések fokozatos megszüntetését sürgeti
Mikola Solskyi ukrán mezőgazdasági miniszter is hasonló álláspontot képvisel Özdemirrel. Brüsszelben az Ukrajnával szembeni mezőgazdasági kereskedelmi korlátozások megszüntetésére szólított fel. A kijevi osztályvezető rámutatott, hogy országa az EU szolidaritási útvonalain keresztül akadálytalan piacra jutástól függ. A Fekete-tengeren keresztüli alternatív exportútvonalak – amelyeket jelenleg az isztambuli gabonaegyezmény révén biztosítanak – túlságosan függenek Oroszország akaratától.
 
Solskyi a megértés hiányát fejezte ki, különösen a repceszállításokat illetően. Hazája már a háború előtt korlátozás nélkül exportálhatott repcét az EU-ba. Nem világos számára, mi változott azóta, hogy indokolja a mostani korlátozást. A miniszter azonban azt is egyértelművé tette, hogy ez "baráti megbeszélés". Solskyi gyors megoldást kért. "Bármi más csak Oroszország javára válik."
 
Wojciechowski 250 millió eurót akar szétosztani az uniós tagállamok között
Emellett Wojciechowski szeretné megszerezni a szükséges jóváhagyást az öt keleti EU-tagország számára tervezett 100 millió eurós segélycsomaghoz a többi tagállamnak tett engedményekkel. A pénzzel a lengyel, szlovák, magyarországi, romániai és bulgáriai mezőgazdasági üzemeket az ukrán mezőgazdasági import miatt elszenvedett bevételkiesést kívánják tompítani. Tegnap este, a Tanács ülése után a brüsszeli mezőgazdasági vezető megígérte, hogy az "idénre még hátralévő 250 millió eurót a többi 22 tagállamnak" osztja szét.
 
A biztos ezzel a bejelentéssel igyekszik ellensúlyozni azt a kritikát, amely elsősorban a nyugati országok részéről hangzott el az agrártartalék korábbi, összesen 450 millió eurós forráselosztásával kapcsolatban.
 
Wojciechowski szerint Spanyolország, Portugália, Franciaország és Olaszország már júniusban várhatja a Bizottság javaslatát a mezőgazdasági tartalék forrásairól. Ezeket az országokat különösen súlyosan sújtotta a szárazság az elmúlt hónapokban . Portugália a tegnapi miniszteri értekezleten további uniós forrásokat kért mezőgazdasága számára a másik három ország támogatásával. 
 
forrás: agrarheute.com

Kapcsolódó cikkek

Itt a CSOK Plusz: akár 50 millió forintot is kaphatnak a gyermeket vállaló családok

2023. október 26. 09:30
Új, az első közös otthon megvételekor felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány CSOK+ néven - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter a Kormányinfón. Csák János a Kormányinfón hangsúlyozta, a kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen. A kamattámogatott hitelkonstrukció az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal - közölte a miniszter.

A LIGA Akadémia Alapítvány székesfehérvári rendezvénye

2023. december 06. 16:20
2023. december 4-én és 5-én a LIGA Akadémia Alapítvány rendezvényt szervezett Székesfehérvárott.