Nemzetközi támogatás

2020. május 27. 20:25
2020. május 26-án az Európai Szakszervezeti Szövetség és az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség levélben fordult Áder János Köztársasági elnökhöz.
Nemzetközi támogatás
Tisztelt Elnök Úr!

 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége (EPSU) nevében írunk Önnek, mely 38 európai országban a szakszervezetek 45 millió alkalmazottját képviselik, azért, hogy erősen tiltakozzunk a köztisztviselők jogi státuszát érintő (KjT - 92 / XXXIII) törvényi változása ellen, mely megszünteti a kulturális ágazatban dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Tudjuk, hogy most Önön múlik a módosított törvény ratifikálása, és szeretnénk kifejezni a magyar szakszervezeteknek és szakszervezeti szövetségeknek szóló erőteljes támogatásunkat, amelyek ellenzik ezt az intézkedést.

Ez több mint 20 000 könyvtárban, múzeumban, levéltárban, kulturális központban, színházban és zenekarban dolgozó közalkalmazottat érint.

Nemcsak a módosítás nem kívánatos és szükségtelen, hanem az is komoly aggodalomra ad okot, hogy az új jogszabályokat mind a szakszervezeti szövetségekkel, mind az ágazati szakszervezetekkel kapcsolatban elfogadhatatlanul rövid és nem megfelelő konzultációs folyamat után hajtották végre.

A munkavállalók ebben az ágazatban a COVID-19 vírus miatt a nemcsak egészségüket, hanem a jövedelmüket érintő veszéllyel is szembesülnek, ami még aggasztóbb az ilyen alacsony fizetésű munkavállalók csoportja számára. Ezeknek a munkavállalóknak maga a közalkalmazotti státusz az előnyök központi eleme, akiket béremelésekkor egyébként figyelmen kívül hagytak.

Különösen aggasztó, hogy a kormány ezt a végleges változtatást a vészhelyzet idején kísérli meg végrehajtani, a szakszervezetekkel folytatott szociális párbeszéd és megfelelő konzultáció nélkül, úgy, hogy tárgyalást folytattak volna a bérektől, a körülményekről és a munkavállalói jogokról.

Erőteljesen támogatjuk magyar szakszervezeti kollégáinkat, akik megpróbálják megvédeni a kulturális dolgozók helyzetét az országban. Csatlakozunk hozzájuk, és arra kérjük Önt, hogy ne ratifikálja a módosított törvényt, és garantálja a szociális párbeszédhez és a kollektív tárgyalásokhoz való jogot az állami szektorban.

Üdvözlettel,

Luca Visentini 

ETUC főtitkár

Jan Willem Goudriaan

EPSU főtitkára

Kapcsolódó cikkek

Gyanúsítottként hallgatták ki az Echo TV stábját megtámadó tüntetőt

2019. január 21. 08:28
Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt állítottak elő egy demonstrálót a kudarcba fulladt rendezvényről+VIDEÓ

Áremelés, boltbezárások jönnek? - Itt üthet vissza a magasabb minimálbér

2016. november 22. 08:30
Erős a konszenzus a munkaadói szervezetek körében, hogy 2017-ben 4 helyett 6 százalékos legyen a járulékcsökkentés mértéke. A mikro- és kisvállalati érdekképviseletek szerint ez azonban számukra csak a minimum kompenzáció, a kötelező bér tervezett emelése még így is súlyos teher róhat rájuk - amelyet csak áremeléssel lehet átvészelni. A kiskereskedelemben a hazai láncok helyzete lehet nehezebb.