Nemzetközi támogatás

2020. május 27. 20:25
2020. május 26-án az Európai Szakszervezeti Szövetség és az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség levélben fordult Áder János Köztársasági elnökhöz.
Nemzetközi támogatás
Tisztelt Elnök Úr!

 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége (EPSU) nevében írunk Önnek, mely 38 európai országban a szakszervezetek 45 millió alkalmazottját képviselik, azért, hogy erősen tiltakozzunk a köztisztviselők jogi státuszát érintő (KjT - 92 / XXXIII) törvényi változása ellen, mely megszünteti a kulturális ágazatban dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Tudjuk, hogy most Önön múlik a módosított törvény ratifikálása, és szeretnénk kifejezni a magyar szakszervezeteknek és szakszervezeti szövetségeknek szóló erőteljes támogatásunkat, amelyek ellenzik ezt az intézkedést.

Ez több mint 20 000 könyvtárban, múzeumban, levéltárban, kulturális központban, színházban és zenekarban dolgozó közalkalmazottat érint.

Nemcsak a módosítás nem kívánatos és szükségtelen, hanem az is komoly aggodalomra ad okot, hogy az új jogszabályokat mind a szakszervezeti szövetségekkel, mind az ágazati szakszervezetekkel kapcsolatban elfogadhatatlanul rövid és nem megfelelő konzultációs folyamat után hajtották végre.

A munkavállalók ebben az ágazatban a COVID-19 vírus miatt a nemcsak egészségüket, hanem a jövedelmüket érintő veszéllyel is szembesülnek, ami még aggasztóbb az ilyen alacsony fizetésű munkavállalók csoportja számára. Ezeknek a munkavállalóknak maga a közalkalmazotti státusz az előnyök központi eleme, akiket béremelésekkor egyébként figyelmen kívül hagytak.

Különösen aggasztó, hogy a kormány ezt a végleges változtatást a vészhelyzet idején kísérli meg végrehajtani, a szakszervezetekkel folytatott szociális párbeszéd és megfelelő konzultáció nélkül, úgy, hogy tárgyalást folytattak volna a bérektől, a körülményekről és a munkavállalói jogokról.

Erőteljesen támogatjuk magyar szakszervezeti kollégáinkat, akik megpróbálják megvédeni a kulturális dolgozók helyzetét az országban. Csatlakozunk hozzájuk, és arra kérjük Önt, hogy ne ratifikálja a módosított törvényt, és garantálja a szociális párbeszédhez és a kollektív tárgyalásokhoz való jogot az állami szektorban.

Üdvözlettel,

Luca Visentini 

ETUC főtitkár

Jan Willem Goudriaan

EPSU főtitkára

Kapcsolódó cikkek

Balesetet szenvedett, nem dolgozhatott, kirúgás lett a vége

2019. június 03. 08:11
Vendéglátóipari cég dolgozója konyhai munkát végez, illetve ételt szállít ki. Baleset érte az otthonában, eltörte a kezét. Ennek ellenére dolgozni szeretett volna, amit szigorúan megtiltott neki a munkáltató. Ez nem tetszett a munkavállalónak, aki félti a megélhetését, ezért a közösségi oldalán elkezdte szidni a cég vezetőit, családtagjaikat és a kollégáit, a céget és annak ügyvezetőjét meg is nevezte a posztjában. Jelenleg keresőképtelen. Megalapozza ez a viselkedés a munkaviszonya azonnali hatályú felmondását? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Barista, cukrász, pék - új képzés a hallássérülteknek

2017. november 30. 08:55
Az ERASMUS + programban elindult a hallássérültek szakmai képzése. Egy olyan tananyagot fejlesztenek ki számukra, mely abban segít, hogy képességeiknek megfelelő területen helyezkedhessenek el. A programban lengyelországi és görögországi partnerszervezetek is részt vesznek, Magyarországon a Munka-Kör Alapítvány dolgozik a projekten, munkatársukat, Dubniczky Csillát kérdeztük a programról.