Nemzetközi támogatás

2020. május 27. 20:25
2020. május 26-án az Európai Szakszervezeti Szövetség és az Európai Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség levélben fordult Áder János Köztársasági elnökhöz.
Nemzetközi támogatás
Tisztelt Elnök Úr!

 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetsége (EPSU) nevében írunk Önnek, mely 38 európai országban a szakszervezetek 45 millió alkalmazottját képviselik, azért, hogy erősen tiltakozzunk a köztisztviselők jogi státuszát érintő (KjT - 92 / XXXIII) törvényi változása ellen, mely megszünteti a kulturális ágazatban dolgozók közalkalmazotti státuszát.

Tudjuk, hogy most Önön múlik a módosított törvény ratifikálása, és szeretnénk kifejezni a magyar szakszervezeteknek és szakszervezeti szövetségeknek szóló erőteljes támogatásunkat, amelyek ellenzik ezt az intézkedést.

Ez több mint 20 000 könyvtárban, múzeumban, levéltárban, kulturális központban, színházban és zenekarban dolgozó közalkalmazottat érint.

Nemcsak a módosítás nem kívánatos és szükségtelen, hanem az is komoly aggodalomra ad okot, hogy az új jogszabályokat mind a szakszervezeti szövetségekkel, mind az ágazati szakszervezetekkel kapcsolatban elfogadhatatlanul rövid és nem megfelelő konzultációs folyamat után hajtották végre.

A munkavállalók ebben az ágazatban a COVID-19 vírus miatt a nemcsak egészségüket, hanem a jövedelmüket érintő veszéllyel is szembesülnek, ami még aggasztóbb az ilyen alacsony fizetésű munkavállalók csoportja számára. Ezeknek a munkavállalóknak maga a közalkalmazotti státusz az előnyök központi eleme, akiket béremelésekkor egyébként figyelmen kívül hagytak.

Különösen aggasztó, hogy a kormány ezt a végleges változtatást a vészhelyzet idején kísérli meg végrehajtani, a szakszervezetekkel folytatott szociális párbeszéd és megfelelő konzultáció nélkül, úgy, hogy tárgyalást folytattak volna a bérektől, a körülményekről és a munkavállalói jogokról.

Erőteljesen támogatjuk magyar szakszervezeti kollégáinkat, akik megpróbálják megvédeni a kulturális dolgozók helyzetét az országban. Csatlakozunk hozzájuk, és arra kérjük Önt, hogy ne ratifikálja a módosított törvényt, és garantálja a szociális párbeszédhez és a kollektív tárgyalásokhoz való jogot az állami szektorban.

Üdvözlettel,

Luca Visentini 

ETUC főtitkár

Jan Willem Goudriaan

EPSU főtitkára

Kapcsolódó cikkek

Önmagában a járulékcsökkentés nem elég

2016. szeptember 20. 08:01
Hazánk a negyedik a béreket terhelő legmagasabb adókat és járulékokat összehasonlító OECD listán. Ez rontja a gazdaság versenyképességét, de napjainkban egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány is. Ezt érzékelik a döntéshozók is, ezért helyezett kilátásba Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter gazdaságélénkítő intézkedéseket, például járulékcsökkentést. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint azonban kevés az esély arra, hogy ez az eszköz önmagában kezelni tudná ezeket a problémákat.

A szakszervezetek a békéért

2022. május 03. 11:07
Megjelent a LIGA Szakszervezetek flashmobjáról készült videó. A LIGA Szakszervezetek számára a szolidaritás és az együttérzés olyan egyetemes értékek, amelyeket a szakszervezeti mozgalmat alapvetően meghatározzák.