Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon

2023. december 01. 13:00
Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.
 
Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.
 
Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon
Ugyanezt az időszakot vizsgálva azt látjuk, hogy több mint 2600 étterem, büfé, vagy gyorsbüfé zárt be. Csak a 2023-as adatokat nézve 970 bezárt vendéglátóhelyet találunk, ebből majdnem 500 étterem, büfé vagy gyorsbüfé.
Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hétre, érdemes igyekezni! -  Turizmus.com
A bezárási hullám egyik oka, hogy a kereskedelmi vendéglátásban jóval az infláció felett nőttek az árak. A szolgáltatások ára kiszolgáltatott az élelmiszeráraknak, amik európai szinten is páratlan mértékben emelkedtek. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, és a legfrissebb, októberi adat szerint is 17,4 százalék volt a növekedés.
Minden nap öt-hat vendéglátóhely zár be Magyarországon - Forbes.hu
De úgy tűnik, azok a helyek sem tudnak a felszínen maradni, ahol nem az ételeké volt a főszerep. 2010-ben még közel 22 ezer kocsma és zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon, jelenleg 12 ezer működik.
 
forrás: forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöld utat kapott a tatai Öreg-tó szabadstrandja

2023. április 04. 15:20
Pályázatot ír ki az önkormányzat az Öreg-tó partjára tervezett szabadstrand üzemeltetésére, amelynek kialakítását már évek óta tervezi. A terület átjárhatósága továbbra is biztosítva lesz.
 
A tatai önkormányzat már évek óta tervezi egy strand kialakítását, bár már többször elhalasztották a munkálatokat. A szerdai képviselő testületi ülés egyik napirendi pontja is azt támasztja alá, hogy a terv mellett még mindig kiáll az önkormányzat. A szabadstrand üzemeltetésére szeretnének kiírni pályázatot – figyelt fel rá a KEMMA hírportál.

Tizenhat év után ismét menetrend szerinti repülőjárat indul Pécsről

2024. február 06. 17:11
A pécs-pogányi reptéren kedd reggel sajtótájékoztatón jelentették be, hogy márciustól menetrend szerint, Málta–Pécs–München viszonylatban közlekedik majd a Universal Air társaság járata. Rövidesen jegyeket is lehet venni a gépekre. Nyártól korfui charterjárat indulhat.