Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon
2023. december 01. 13:00
Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.
Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.
Ugyanezt az időszakot vizsgálva azt látjuk, hogy több mint 2600 étterem, büfé, vagy gyorsbüfé zárt be. Csak a 2023-as adatokat nézve 970 bezárt vendéglátóhelyet találunk, ebből majdnem 500 étterem, büfé vagy gyorsbüfé.

A bezárási hullám egyik oka, hogy a kereskedelmi vendéglátásban jóval az infláció felett nőttek az árak. A szolgáltatások ára kiszolgáltatott az élelmiszeráraknak, amik európai szinten is páratlan mértékben emelkedtek. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, és a legfrissebb, októberi adat szerint is 17,4 százalék volt a növekedés.
De úgy tűnik, azok a helyek sem tudnak a felszínen maradni, ahol nem az ételeké volt a főszerep. 2010-ben még közel 22 ezer kocsma és zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon, jelenleg 12 ezer működik.
forrás: forbes.hu
Kapcsolódó cikkek
Budapestről expressz buszjárat viszi a fesztiválozókat a Művészetek Völgyére
2024. július 18. 16:04
Közvetlen expressz autóbuszjáratokat indít a Volánbusz Zrt. Budapest és Kapolcs között július 19. és 29. között a 33. Művészetek Völgye fesztiválra – tájékoztatott a társaság.
Idén is lesz tiszacsegei halászlé fesztivál
2023. június 27. 17:15
Tizenötödik alkalommal rendezik meg július elsején a tiszacsegei halászlé fesztivált: a Tisza-parton felállított hatalmas bográcsokban mintegy ötezer adag hagyományos és korhely halászlé készül majd a látogatóknak – jelezte a halászcsárda tulajdonosa.
Nagy Sándor emlékeztetett, a csegei korhely halászlé bekerült a nemzeti értéktárba, s a cím elnyerése óta most először kerül az étel a fesztiválozók asztalára. Nem titkolt céljuk, hogy a korhely halászlé bekerüljön a hungarikumok közé.

