Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon

2023. december 01. 13:00
Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.
 
Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.
 
Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon
Ugyanezt az időszakot vizsgálva azt látjuk, hogy több mint 2600 étterem, büfé, vagy gyorsbüfé zárt be. Csak a 2023-as adatokat nézve 970 bezárt vendéglátóhelyet találunk, ebből majdnem 500 étterem, büfé vagy gyorsbüfé.
Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hétre, érdemes igyekezni! -  Turizmus.com
A bezárási hullám egyik oka, hogy a kereskedelmi vendéglátásban jóval az infláció felett nőttek az árak. A szolgáltatások ára kiszolgáltatott az élelmiszeráraknak, amik európai szinten is páratlan mértékben emelkedtek. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, és a legfrissebb, októberi adat szerint is 17,4 százalék volt a növekedés.
Minden nap öt-hat vendéglátóhely zár be Magyarországon - Forbes.hu
De úgy tűnik, azok a helyek sem tudnak a felszínen maradni, ahol nem az ételeké volt a főszerep. 2010-ben még közel 22 ezer kocsma és zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon, jelenleg 12 ezer működik.
 
forrás: forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án.

2024. február 02. 17:44
A tárlat a Somló-hegyen zajló legújabb régészeti kutatások eredményein és a magyar régészet hőskorából származó felfedezéseken keresztül mutatja be a terület késő bronzkori és kora vaskori világát, a hegyet uraló harcosok szokásait és a két korszak fémműves mestereinek legszebb alkotásait - áll az intézmény csütörtöki közleményében.

Több mint 5 milliárdos projekt keretében javítanák a Balaton vízminőségét

2023. február 09. 14:24
Több mint 5 milliárd forintos projekt indult a Balaton vízminőségének javítására – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
 
Hangsúlyozták, hogy a Balaton komoly gazdasági potenciáljának megóvását szolgálja az 5,14 milliárd forintos, 2023. október 31-ig megvalósuló fejlesztés, a Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére című (Kehop) projekt célja a tó vízminőségi állapotának javítása, elsősorban a befolyó vizeken érkező uszadék, hordalék és szerves tápanyagok visszatartásával.