Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon

2023. december 01. 13:00
Kocsmát és szórakozóhelyet is csak körülményesen lehet működtetni, ezeknek majdnem a fele bezárt 2010 óta.
 
Több mint 45 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon a járvány előtt, ma már csak 38 780 hely működik – írja a Portfolio. A bezárt helyek többsége kocsma, vagy zenés-táncos szórakozóhely: ezeknek a 25 százaléka eltűnt az elmúlt 4 évben.
 
Nincs megállás: minden nap 5 vendéglátóhely bezár Magyarországon
Ugyanezt az időszakot vizsgálva azt látjuk, hogy több mint 2600 étterem, büfé, vagy gyorsbüfé zárt be. Csak a 2023-as adatokat nézve 970 bezárt vendéglátóhelyet találunk, ebből majdnem 500 étterem, büfé vagy gyorsbüfé.
Már lehet asztalt foglalni az Országos Étterem Hétre, érdemes igyekezni! -  Turizmus.com
A bezárási hullám egyik oka, hogy a kereskedelmi vendéglátásban jóval az infláció felett nőttek az árak. A szolgáltatások ára kiszolgáltatott az élelmiszeráraknak, amik európai szinten is páratlan mértékben emelkedtek. A vendéglátásban 30 százalék felett volt az éves bázisú áremelkedés az idei első félévben, és a legfrissebb, októberi adat szerint is 17,4 százalék volt a növekedés.
Minden nap öt-hat vendéglátóhely zár be Magyarországon - Forbes.hu
De úgy tűnik, azok a helyek sem tudnak a felszínen maradni, ahol nem az ételeké volt a főszerep. 2010-ben még közel 22 ezer kocsma és zenés-táncos szórakozóhely volt Magyarországon, jelenleg 12 ezer működik.
 
forrás: forbes.hu

Kapcsolódó cikkek

Futókörök, bringaparkok és görparkok építésével folytatódik az Aktív Települések Program

2023. január 11. 11:39
A mozgás mindennapi feltételeinek javítása érdekében 2023-ban is folytatódik az Aktív Települések Program. Ebben az évben futókörök, bringaparkok és görparkok építésére írt ki programot Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.
A program sikerét jól mutatja, hogy az elmúlt években már közel 250 bringapálya, futókör, görpark, sítanpálya, műjégpálya, sziklamászó-útvonal, mászóterem és vasalt út kialakítását vagy felújítását támogatta a kormány.
 

Korcsolyázás és jótékonyság: megnyílt a Budapesti Karácsonyi Vásár

2023. november 30. 19:12
Kitárta kapuit a Deák Ferenc téren a Budapesti Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban pedig a jégpálya és a karácsonyi élménypark, ahová a Baptista Szeretetszolgálat jótékonysági cipősdoboz-akciója is kitelepült.