Nobilis Márton: az élelmiszeripar biztonsága az ország szuverenitását erősíti

2023. december 08. 15:06
Az élelmiszeripar biztonsága az ország szuverenitását erősíti, nincs jó élelmiszeripar jó élelmiszerbiztonság nélkül – mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára ma Gödöllőn, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állatházának és BSL-3-as kutatólaboratóriumának átadásán.
 
Nobilis Márton: az élelmiszeripar biztonsága az ország szuverenitását erősíti

Nobilis Márton szerint rendkívüli lehetőség a BSL-3-as laboratórium a magyar élelmiszeriparnak és a Nébih-nek is, mert ott a sertéspestisre vonatkozóan olyan kísérleteket lehet elvégezni, amelyek Európában is egyedülállók. Hozzátette, jelenleg spanyol és olasz kooperációban történnek kísérletek a sertéspestis-vakcina előállítására.

Már Európában is súlyos károkat okoz az afrikai sertéspestis járvány - Hír  TV

A most átadott új laboratóriumnál csak egyetlen szigorúbb labor létezik, a BSL-4-es, ilyet azonban jelenleg nem tervez a kormány létrehozni, mert nincs rá szükség – mondta, megjegyezve, hogy a BSL-4-es szintű létesítménybe „már szkafanderben kellene bemenni”.

Az államtitkár reményei szerint nemsokára innen, a BSL-3-as laboratóriumból fognak bejelentkezni azzal a sikerrel, hogy megvan a sertéspestis elleni vakcina. Hozzátette, hogy a sertéspestisen kívül a madárinfluenzával is foglalkozik a laboratórium, amelyhez egy állatház is tartozik, így egy komplex kutatólétesítményt adtak át.

Felavatták a Nébih új állatházát és magas biztonsági fokozatú  kutatólaboratóriumát - Nébih

Nemes Imre, a Nébih elnöke elmondta, hogy a hivatal állategészségügyi laboratóriumi hálózata három telephelyen, Budapesten, Debrecenben és Kaposváron található. A hálózat évente megközelítőleg négymillió minta feldolgozására alkalmas és hárommillió vizsgálatot tud elvégezni, az összes exportvizsgálatot és a kiemelten fontos fertőző betegségek vizsgálatát ezek a laboratóriumok végzik.
 
A jelenleg legnagyobb veszélyt jelentő betegségek közül kiemelte a madárinfluenzát és az afrikai sertéspestist. Előbbi kapcsán a Nébih laboratóriumaiban naponta 8-10 ezer tamponmintát, míg az afrikai sertéspestis esetében 3-4 ezer vér- és szervmintát tudnak feldolgozni. Éves szinten ez mintegy 2 millió vizsgálatot jelent – ismertette. Hozzátette: „e számok alapján jól látható, hogy az állategészségügy jelentős erőforrást igényel, éppen ezért az elmúlt évek laboratóriumi fejlesztései során a Nébih kiemelt figyelmet fordított a kapacitásbővítésekre”.
Index - Belföld - Tovább tombol a madárinfluenza Magyarországon
A Nébih elnöke jelentős szakmai sikernek nevezte, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a házi sertésekben egyelőre nem igazolódott a sertéspestis vírusa, az ASP, amely a vadállományban azonban évek óta jelen van. A betegség leküzdésében nagy segítséget jelenthet majd a most átadott állatház és BSL-3-as kutatólaboratórium – jelezte.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Mesterségesen megdrágítaná a húsok és tejtermékek árát a Világbank

2024. május 08. 13:05
Szerintük csak így érhető el, hogy kevesebbet fogyasszunk belőlük és csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

62 élelmiszer ára már biztosan ott lesz az új rendszerben

2023. június 12. 16:21
Július 1-től lehet online összehasonlíthatjuk össze az egyes boltok élelmiszer árait.
 
Mi várható jövő hónaptól?
A következő hónaptól lehetőségünk van online böngészni a boltok árai között, legalábbis 62 termék esetén már biztosan. Ide tartozik többek között a tej, a trappista sajt, a petrezselyemgyökér, valamint a sertéskaraj. Nemrég készült el ugyanis azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek már az induláskor ott lesznek az új árfigyelő rendszerben.