Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2017. november 16. 08:24
A mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit idén szeptemberben, ami a növényi termékek árának 4,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január–szeptemberében 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH legfrissebb, mezőgazdasági termelői árakról szóló jelentése szerint 2017 szeptemberében 2016 szeptemberéhez képest a gabonafélék ára 6,8, ezen belül a búzáé 13, a kukoricáé 4,0 százalékkal nőtt. A gyümölcsök ára is 13 százalékkal emelkedett, ezen belül az almáé 68 százalékkal nőtt, de a szőlőé 5,7 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 0,8, a vöröshagymáé 12 százalékkal lett magasabb, de a paradicsomé 1,3 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelőiár-szintje 3,4, az állati termékeké 19 százalékkal emelkedett, míg a tej ára 30, a tojásé 1,3 százalékkal nőtt az adatok szerint.

Az élő állatok termelőiár-szintje 3,4, az állati termékeké 19 százalékkal emelkedett, míg a tej ára 30, a tojásé 1,3 százalékkal nőtt
Forrás: Kurucz Árpád

A mezőgazdasági termelői árak 3,4 százalékkal növekedtek 2017 január–szeptemberében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 0,9 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék ára 0,9 százalékkal mérséklődött a jelentés szerint. A paradicsom ára ugyanakkor 3,6 százalékkal nőtt. „Növekedést az étkezési paradicsom esetében mértünk, az ipari paradicsom ára 2,2 százalékkal visszaesett. A burgonya ára 9,4 százalékkal csökkent” – jegyzi meg a jelentés.

A KSH adatok szerint a vágósertés ára 17, a tej ára 26 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,7 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,2 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,5 százalékos emelkedéséből adódott.

Legnagyobb mértékben a műtrágya- és a takarmányárak csökkentek, előbbi 9,5, utóbbi 5,1 százalékkal. A műtrágyaárak a 2017. I. félévi növekedés után újra mérséklődni kezdtek, és elérték a 2010. évi árszintet.

A takarmányok árcsökkenésén belül az egyszerű takarmányok ára 6,9, a keveréktakarmányok ára 4,0 százalékkal alacsonyabb volt. A növényvédő szerek ára gyakorlatilag stagnált, 0,1 százalékkal kisebb lett, mint az előző évben. Az energia és kenőanyagok ára 6,4 százalékkal nőtt, amire főként az üzemanyagárak 9,3 százalékos emelkedése volt hatással.

Az épület- és gépfenntartási költségek 5,2, illetőleg 2,7 százalékkal nőttek, az állatgyógyászati készítmények 1,8 százalékkal drágultak.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 5,4 százalékkal emelkedett, míg a gépberuházásoké 0,2 százalékkal csökkent. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 104,1 százalék volt – áll a jelentésben.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Csigatésztákat tesztelt a NÉBIH

2017. március 10. 08:54
33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.

Így készítsük fel kertünket a téli fagyokra!

2017. november 16. 08:16
Egyre hidegebbek a reggelek és az éjszakák is, és hamarosan egyre gyakrabban alakulnak majd ki talaj menti fagyok is. A levelek már felvették őszi színüket, és elkezdtek lehullani a fákról. Itt az ideje, hogy az utolsó lépéseket is megtegyük ahhoz, hogy előkészítsük kertünket a télre és a fagyokra. Melyek a legfontosabb teendők?