Nyílik a bodza. Egészséges és finom!

2020. május 18. 07:47
A bodzát már több mint 4000 éve alkalmazzák a különféle asztmás és allergiás betegségek kezelésére. Amellett, hogy ilyenkor nincs jobb, mint egy friss és finom bodzaszörp, az egészségünknek is kedvezünk, ha bodzát fogyasztunk.
Nyílik a bodza. Egészséges és finom!

Miért olyan egészséges? 

A bodzában több létfontosságú vitamin is megtalálható, egészen pontosan az A-, a B1-, a B2, a B3- és a C-vitamin. Bioflavonoidokban gazdag növény, ezek leginkább az antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatásaikról ismertek. A bodza egyéb további hatóanyagai segítik a vérnyomás és a vércukorszint szabályozását is - írta meg az izeselet.hu. 

A bodza népi orvosság 

A világ számtalan pontján alkalmazzák fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatásai miatt. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságaival nemcsak segít csökkenteni az allergiás panaszokat, hanem az immunrendszerünket is erősíti.

A régi korok emberei használták az influenza, a hörghurut, a cukorbetegség, a székrekedés, a reuma, az ízületi gyulladások és a különféle szemirritációk kezelésére. Gargarizálásra, szájöblítésre szintén jónak vélték. 

Fotó: pexels.com

Európában, Észak-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is előfordul, halvány krémszínű virágaival tavasszal mi is gyakran találkozhatunk – szinte az út szélén, hiszen vadon nő.

Amíg virága minden további következmény nélkül fogyasztható, addig magjai, levelei, ágai és gyökere egyaránt mérgezők. 

Bodza – mint élelmiszer 

A bodza szárított virágaiból évszázadok óta főznek egészséges, frissítő teát, illetve a belőle készült szörpöt sem kell bemutatni. Sőt lekvárt, zselét is főzhetünk belőle. És ne feledkezzünk meg a békebeli, palacsintatésztába mártott, majd olajban kisütött bodzavirágról se! 

Fotó: pixabay.com

Bodza – mint kozmetikum

Több természetes kozmetikum is tartalmaz bodzát. Legtöbbször az arcbőr frissítésre készített tonikok és a nyugtató, tápláló arckrémek hatóanyagai között lelhetünk rá az értékes bodzára. 

agrotrend.hu / izesélet

Kapcsolódó cikkek

Tovább erősödik Magyarország és az ENSZ szakosított mezőgazdasági szervezetei közötti együttműködés

2019. november 29. 08:23
Az elmúlt évtizedben Magyarország nemzetközi fejlesztési tevékenysége és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) munkája szorosan összefonódott. Hazánk egyetért a FAO főbb célkitűzéseivel és továbbra is elkötelezett a szervezet munkájának támogatása mellett - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a FAO új Főigazgatójával, Qu Dongyu-val folytatott november 26-ai tárgyalásán Rómában.

Indul a licit - Már árverezik az állami földeket

2015. október 16. 13:43
"Hajdú-Bihar megyében mintegy félezer birtoktestre licitálhatnak a földművesek 16 árverési napon november 23. és december 22. között - közölte a megyei kormánymegbízott szerdán sajtótájékoztatón Debrecenben.