Nyolc fontos tudnivaló az őstermelőknek

2023. augusztus 04. 14:47
Biztosítás, járulék és szociális hozzájárulási adó fizetés
 
A Menedzser Praxis Szakkiadó és Gazdasági Tanácsadó Kft. hazai tulajdonú jogi és gazdasági szakkiadóként elkötelezetten támogatja naprakész jogi és gazdasági információkkal a családi gazdálkodók, őstermelők, mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások tevékenységét.
 
Nyolc fontos tudnivaló az őstermelőknek
SZAKÉRTŐI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS ÉS TANÁCSADÁS DÍJMENTESEN, ÖNNEK!
 
Gazdálkodásban, adózásban, járulékfizetésben, munkaügyben és több más jogterületen kompetens szakértőink a vállalkozása szempontjából rendkívül lényeges adózási kérdésekben bármikor segítséget nyújtanak Önnek díjmentesen az Agrárágazat mezőgazdasági havi lappal történő együttműködésünknek köszönhetően.
 
Telefonos szakértőinket a 06-1880-76-00 telefonszámon éri el munkaidőben, hívjon minket, és használja ki az egyedi konzultációs lehetőséget szakértőinkkel. Az alábbiakban összeszedtük Önnek a legfontosabb, biztosításával és járulékfizetésével kapcsolatos kérdéseket.
1. kérdés
A Tbj. tv. 6. § (1) h) pontjának 2021. január 1. napjával hatályos szövege alapján a mezőgazdasági őstermelő biztosításának létrejöttéhez nem feltétel, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év legyen. Mit jelent a gyakorlatban ez a változás?
 
Válasz
– Az őstermelő 2007. évtől minősül biztosítottnak, és a kérdésben említett 20 éves szabályt a régi Tbj. tv. 2008. évtől tartalmazza. Ennek figyelembe vételével számos olyan őstermelő lehet, aki a korábbi szabályozás értelmében nem minősült biztosítottnak, mert a nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati ideje együttesen nem érte el a 20 évet. Ők elsősorban a még nem nyugdíjas, de idősebb, életük nagy részében őstermelőként, kistermelőként dolgozó személyek köréből kerülnek ki. Ezek a személyek 2021. évtől biztosítottnak minősülnek, és járulékfizetésre kötelezettek. Gyakran azonban az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor még a résznyugdíjhoz szükséges 15 év szolgálati idővel sem rendelkeznek, így nem lehetnek saját jogú nyugdíjasok sem. Az ő biztosításuk – és ezzel együtt a járulékfizetési kötelezettségük – jellemzően csak akkor szűnik meg, ha a saját jogú nyugdíjhoz szükséges minimális szolgálati időt megszerezték.
 
2. kérdés
A mezőgazdasági őstermelő – ide értve a tevékenységét a tárgyévben kezdő mezőgazdasági őstermelőt is – a minimálbér 92 százalékának megfelelő összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Ettől eltérően az a mezőgazdasági őstermelő, akinek az e tevékenységéből származó, tárgyévet megelőző évben elért – támogatások nélküli – bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét, az őstermelői tevékenységből származó, tárgyévet megelőző évi bevételének 15 százaléka után fizet társadalombiztosítási járulékot. A magasabb ellátás érdekében van-e lehetőség a minimálbér 92 százaléka utáni járulékfizetést választania annak az őstermelőnek, akinek a bevétele nem haladja meg a tárgyévet megelőző adóév éves minimálbérének az ötszörösét?
 
Válasz
– A Tbj. tv. 41. § (2) bekezdésében leírt szabály helyett a 41. § (1) bekezdése szerint járulékfizetés nem választható. Azonban a Tbj. tv. 41. § (4) bekezdése szerint a mezőgazdasági őstermelő a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében az adóévre vonatkozóan nyilatkozattal vállalhatja, hogy a társadalombiztosítási járulékot az (1) és (2) bekezdésben meghatározott járulékalapnál magasabb összeg után fizeti meg. Ez akár a (2) bekezdésben foglaltak helyett lehet a minimálbér 92 százaléka is. Ez a választása azonban az átalányadózó őstermelő szociális hozzájárulási adó tekintetében jelentős többletkötelezettséget jelenthet. A Szocho tv. 7. § (2) szerint az éves minimálbér ötszörösét az adóévben meg nem haladó őstermelői tevékenységből származó – támogatások nélküli – bevétellel rendelkező, átalányadózást választó járulékfizetésre kötelezett mezőgazdasági őstermelő adó fizetésére nem kötelezett, kivéve, ha a Tbj. 41. § (4) bekezdése szerint a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében vállalja, hogy magasabb összeg után fizeti meg a társadalombiztosítási járulékot. Ekkor a mezőgazdasági őstermelőt a saját maga után évente terhelő adó alapja a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében vállalt összeg adóévre megállapított összege. Ebből következik, hogy amennyiben az átalányadózó őstermelő bevétele a tárgyévi minimálbér ötszörösét nem haladja meg, és a megelőző évi minimálbér ötszörösét sem haladta meg, akkor egyáltalán nem fizet szociális hozzájárulási adót, és a járulékot a megelőző évi bevételének 15 százaléka után fizetni. De ha a megelőző évi bevételének 15 százalékánál magasabb összegű járulékalapot választ az átalányadózó őstermelő, akkor a szociális hozzájárulási adót ezen járulékalap után kell megfizetni még akkor is, ha a tárgyévi bevétele a minimálbér ötszörösét nem éri el.
3. kérdés
Van-e valami összefüggés a tárgyévi járulékalap és a tárgyévi bevétel vagy jövedelem között?
 
Válasz
– Sem a tárgyévi bevételnek, sem a tárgyévi jövedelemnek nincs köze a tárgyévi járulékalaphoz. A tárgyévi bevételnek a következő évi járulékalaphoz lehet köze: ha a tárgyévi éves minimálbér ötszörösét a tárgyévi bevétel nem haladja meg, akkor a következő évben nem a minimálbér 92 százaléka, hanem a bevétel 15 százaléka után kell járulékot fizetni.
 
 4. kérdés
Mikor nem kell a biztosított őstermelőnek járulékot fizetnie?
 
Válasz
– A mezőgazdasági őstermelő nem köteles járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt:
 
• táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, örökbefogadói díjban részesül,
 
• gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban, gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesül – kivéve, ha a gyermekgondozási segély (gyermekgondozást segítő ellátás), a gyermekek otthongondozási díja, illetve az ápolási díj folyósításának tartama alatt őstermelői tevékenységét személyesen folytatja,
 
• csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban és gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben egyidejűleg részesül,
 
• katonai szolgálatot teljesítő önkéntes katona,
 
• fogvatartott. Mivel az őstermelő – szemben az egyéni vállalkozóval – nem szüneteltetheti az őstermelői jogviszonyát, így a szünetelés mint kieső idő az őstermelőnél fel sem merülhet.
 
 5. kérdés
Hogyan kell megállapítani a biztosított őstermelő szociális hozzájárulási adóalapját?
 
Válasz
– A Szocho tv. 7. § (1) és (2) bekezdése szerint biztosított mezőgazdasági őstermelő a tárgyévi összevont adóalapba tartozó jövedelme, de havonta legalább a minimálbér vagy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében vállalt összeg után fizeti meg a szociális hozzájárulási adót.
 
Az átalányadózást választó biztosított mezőgazdasági őstermelőnek havonta a minimálbér vagy a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében vállalt összeg után kell a szociális hozzájárulási adót megfizetnie. Az átalányban megállapított jövedelemnek így nincs jelentősége, a bevételnek azonban van. Az átalányadózást választó biztosított őstermelő, akinek bevétele nem haladja meg az éves minimálbér ötszörösét (gyakorlatilag mentes a személyi jövedelemadó alól), mentes a szociális hozzájárulási adó alól, kivéve, ha a magasabb összeg után fizeti a tb-járulékot, ekkor ez a magasabb összeg lesz a szociális hozzájárulási adó alapja. Ha a minimálbér ötszörösét meghaladja a bevétel, akkor a teljes évre a minimálbér után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót!
 
6. kérdés
Hogyan kell megállapítani a nem biztosított őstermelő szociális hozzájárulási adóalapját?
 
Válasz
– A Szocho tv. 7. § (3) bekezdése értelmében a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező mezőgazdasági őstermelő – függetlenül attól, hogy átalányadózással vagy tételes költségelszámolással állapítja meg az adóalapját – az összevont adóalapba tartozó adóköteles jövedelme után köteles az éves szociális hozzájárulási adó megfizetésére. Az adómentes rész után nem kell szociális hozzájárulási adó fizetni!
 
Nem fizet szociális hozzájárulási adót:
 
• az éves minimálbér felét az adóévben el nem érő őstermelői tevékenységből származó bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelő,
 
• az éves minimálbér ötszörösét az adóévben el nem érő őstermelői tevékenységből származó bevétellel rendelkező, átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő (sem biztosítottként, sem nem biztosítottként nem fizet).
 
Természetesen nem fizet szociális hozzájárulási adót a nyugdíjas őstermelő sem!
 
7. kérdés
Hogy alakul az őstermelő szociális hozzájárulási adóelőleg fizetési kötelezettsége?
 
Válasz
– A biztosított mezőgazdasági őstermelő adóelőleget fizet a negyedévet követő hó 12-ig a minimálbér vagy a vállalt magasabb összeg után. Amíg az adómentes határt (nem átalányadózó őstermelő esetében a bevétel az éves minimálbér feléig, átalányadózó őstermelő esetében a jövedelem az éves minimálbér feléig) az őstermelő nem éri el, adóelőleget nem kell fizetnie. A nem biztosított őstermelő adóelőleget nem fizet.
 
A minimálbér alapján adófizetésre kötelezett őstermelő a tárgyévben először arra a negyedévre fizet előleget, amelyben a – támogatások nélküli – bevétele az adófizetési kötelezettséget eredményező értékhatárt eléri (éves minimálbér felét, illetve átalányadózó őstermelő bevétele az éves minimálbér ötszörösét). A szociális hozzájárulási adó teljes összegét az éves SZJA-bevallásban vallja be, és fizeti meg az adóelőleghez képest felmerülő adót.
 
Tehát ha az átalányadózó őstermelő átlépi az adómentes bevételi értékhatárt, akkor egész évre a minimálbér után fizeti a szociális hozzájárulási adót. De ha az átalányadózás értékhatárát is átlépi, azaz a tárgyévben már nem átalányadózó, az adóelőleg-fizetési szabályok nem változnak, de az éves kötelezettségét a bevallásban már nem a minimálbér, hanem a tényleges őstermelői jövedelem alapján kell meghatározni!
8. kérdés
Hogyan állapítható meg annak az őstermelőnek a szociális hozzájárulási adóalapja, aki az adóévben lesz nyugdíjas? Van-e egyéb soron kívüli kötelezettsége a nyugdíjba vonuló őstermelőnek?
 
Válasz
– A Szocho tv. 2022. július 7-től hatályos, de egész évre alkalmazandó 7. § (7) bekezdése szerint az adóévben a Tbj. szerint saját jogú nyugdíjassá váló mezőgazdasági őstermelő az adó alapjának megállapítása során nem veszi figyelembe az e § rendelkezései szerint a tárgyévre megállapított adóalapjának a nyugdíjfolyósítás kezdő napját követő időszakra arányosan jutó részét.
 
Tehát ha az őstermelő év közben nyugdíjas lesz, a következőképpen kell eljárni:
 
Első lépésként kiszámoljuk a szociális hozzájárulási adóalapját, mintha nem lenne nyugdíjas, majd második lépésként az év napjaiból a nyugdíjba vonulásáig eltelt napok arányával megszorozzuk az előzőek szerint kiszámolt szociális hozzájárulási adóalapot.
 
Mivel az őstermelő negyedévente adja be a járulékbevallást (58-as bevallás), a negyedév során nyugdíjba vonuló őstermelő záró bevallás beadására kötelezett. A nyugdíjas őstermelő nem biztosított, további járulékbevallási kötelezettsége nincs.
 
Az Önre vonatkozó egyedi kérdések megválaszolásában állnak rendelkezésére díjmentesen telefonos szakértőink a +36-1-880-76-00 telefonszámon, munkaidőben.
 
Dr. Nagy Péter
jogi kiemelt referens, szakértő
Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatóság
Menedzser Praxis Kft.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató 2023- évi pályázat eredményei

2023. július 18. 15:59
Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét biztosító kapcsolatépítések száma, amelyek által a mezőgazdaságban és az agrárágazat területén tevékenykedő ágazati civil szervezetek az Agrárminisztérium által is kiemelten fontosnak tartott feladatokat tudnak átvenni, valamint kiemelt szerepet vállalni abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések.

Hóvihar tombol Kaliforniában – videó

2023. február 27. 10:41
Elképesztő havazás és brutális mennyiségű csapadék érkezett Kaliforniába.
 
Csapadékrekordok dőltek meg Kalifornia déli részén a szokatlanul esős és havas hétvégén – közölte vasárnap az amerikai meteorológiai szolgálat.
 
Dél-Kaliforniában csaknem 2 méter hó hullott a hétvégén a magasabban fekvő hegyekben, de a télies időben már 300 méter felett tartós volt a hóréteg.