Nyugdíjba készülők, figyelem! Megjelent a valorizációs szorzó

2023. március 31. 10:27
Megjelent a Magyar Közlönyben az a szorzószám, amely elengedhetetlen a nyugdíjmegállapításhoz. Mint kiderült, ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba. 
Nyugdíjba készülők, figyelem! Megjelent a valorizációs szorzó
Csütörtök éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amelyben a jövedelmi szorzószámok szerepelnek, amiket a 2023-ban megállapított nyugdíjak esetében, egyéb nyugellátásoknál kell alkalmazni a korábbi években megszerzett keresetekre. A másnéven valorizációs szorzószámoknak nevezett értéket a keresetek, jövedelmek beszámításakor kell alkalmazni a 2023. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjaknál.
 
A friss rendelet szerint ez az érték 2021-re 1,175 lett, mivel tavaly 17,5 százalékkal növekedett a bruttó átlagkereset. A rendelet április 3-án lép majd hatályba.
 
Mint korábban megírtuk, egy friss módosítás miatt hirdették ki most a számokat. A valorizációs szorzó egy kötelezően alkalmazandó szorzószám, ami az öregségi nyugdíjak megállapítása alapját képező havi átlagkereset összegétől is függ. Megjelenése minden évben fontos pillanat azoknak, akik nyugdíjba mennek. Ha valaki 2023-ban vonul nyugdíjba, akkor a valorizálás a 2021-es és az azt megelőző évek átlagkereseteit veszi figyelembe, amelyeket a 2022-es kereseti szintekhez igazítanak.
 
forrás: penzcentrum.hu

Kapcsolódó cikkek

Debreceni BMW-gyár: klasszikus juttatásokkal és kedvezményes autókkal csábítják a leendő dolgozókat

2024. január 16. 17:24
A BMW Group Gyár Debrecen munkavállalóinak 2024-től nyílik először lehetőségük kedvezményes céges autóbérlésre. A cég 140 új munkatársát először egy négycsillagos hotelbe, majd az üzem csúcstechnológiás, mintegy hétezer négyzetméter területű képzési központjába vitték. A leendő kollégák teljesítménybónuszt, cafeteriát, SZÉP-kártyát és munkába járási támogatást kapnak, miközben igénybe vehetik az üzem fizikoterápiával és belgyógyászattal rendelkező egészségközpontját is.

Javában zajlik az elektromosautó-pályázat: a vállalkozások is látják az előnyöket

2024. február 21. 16:54
A kiírás jól kizárja a nyerészkedőket – mesélte a Világgazdaságnak Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója. Beszélt arról is, hányan nyújtottak be eddig kérelmet, mire érdemes figyelni jelentkezésnél, és kik nem vehetik igénybe a támogatást. Az adatokból az is jól látszik, hogy a támogatási keretösszeg jó eséllyel nem fog kimerülni március 31-ig.