Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter

2023. július 10. 14:13
Az esztendő elején 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a kormány ugyanis korábban azzal számolt, hogy éppen ennyi, vagyis 15 százalékos lesz idén az infláció. Az év első hónapjaiban ennél nagyobb mértékű volt a pénzromlás, így jó ideje fel-felbukkan a közbeszédben: lesz-e idén nyugdíjkorrekció, s ha igen, mikor? A kérdést árnyalja, hogy a kormány számításai szerint az év végére egy számjegyűre szelídülhet az infláció. A Mediaworks kihasználta a Kormányinfó nyújtotta lehetőséget, és rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogyan áll most a nyugdíjkorrekció ügye.
Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter
– Éves adatok alapján kell megállapítani – kezdte a nyugdíjkorrekcióról szóló válaszát a tárcavezető, majd ismertette: ha az adott évben a pénzromlás mértéke nagyobb, mint amekkora a januári nyugdíjemelés volt, akkor a törvény világosan előírja, hogy a különbözetet ki kell fizetni.
 
Ehhez az kell, hogy pontosan meg tudják becsülni, mennyi lesz az infláció. – Ahogy haladunk előre az évben, úgy lehet látni, hogy valóban magasabb lesz-e a pénzromlás a tervezettnél, vagy esetleg az infláció radikális és gyors csökkentése nyomán végül egyezhetnek a számok.
 
– Még ezt most nem látjuk, de a kormány erről megfelelő időben fog dönteni. Azt feltételezem, hogy legkésőbb szeptember – mondta a miniszter.
 
Az idei nyugdíjemelés kapcsán érdemes felidézni azokat a számokat is, amelyeket az államháztartásért felelős államtitkár osztott meg korábban a Magyar Nemzettel. Banai Péter Benő úgy fogalmazott: – A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértéke 2024-re jelentősen csökken, éves szinten hat százalékkal számolunk, ezért januárban ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek a nyugdíjak. 
 
Az államtitkár emellett beszélt a jövő évi 13. havi nyugdíjról és arról, hogy a kormány elkülönít húszmilliárd forintot arra, hogy 2024 végén prémiumot fizessen a nyugdíjasoknak.
 
forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorú büntetést kapott egy ukrán agrártermékkel üzletelő lengyel vállalat

2024. április 22. 15:22
A hatóság a büntetéssel példát akart statuálni.
 
A lengyel hatóságok az ukrán agrártermékek indokolatlan beáramlását két oldalról kívánják megfékezni.

Csak az a szép zöld gyep...

2023. február 03. 13:49
Két közösségi zöldítést támogató pályázatot is kiírt a Fővárosi Önkormányzat budapesti társasházak, intézmények, illetve magánszemélyek számára. Az Égig Érő Fű elnevezésű udvarátalakító felhívást már harmadjára, a homlokzatzöldítést pedig idén először hirdették meg.
 
Az első felhívás keretében épületenként akár 3 millió forint támogatást is el lehet nyerni arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat. A pályázaton olyan fővárosi társasházak, lakásszövetkezetek vehetnek részt, amelyek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek.
Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni.