Olyan nincs, hogy valaki nem fizet tagdíjat

2016. június 13. 15:09
Várhatóan összesen 4,5 milliárd forint tagdíjat fizetnek az idén az agrárkamarai tagok. Számítástechnikai fejlesztéssel megújították és teljessé tették az országos agrárkamarai tagnyilvántartást, hogy tagdíjfizetésre ösztönözzék a „potyautasokat” is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK) most mintegy 400 ezer tagja van az őstermelőktől az egyéni vállalkozókon és családi gazdálkodókon át az élelmiszeripari vállalkozásokig. Az idei tagdíjbevétel becsült összege 4,5 milliárd forint, amely 5-10 százalékkal több a múlt évinél. A tagdíjbevétel a NAK éves kiadásainak mintegy a felét fedezi – mondta Darabos Tamás, a NAK főigazgatója egy háttérbeszélgetésen. 

A kamarai tagoknak ebben a hónapban kell megtenniük tagdíj-bevallásukat, és a befizetést július 31-ig kell teljesíteniük. A tagdíj, amelyet az árbevétel alapján állapítanak meg, 2000 forinttól 1 millió forintig terjed. Azoknak az őstermelőknek, akiknek a bevétele nem éri el a 600 ezer forintot, nem kell bevallást készíteniük, de a legalacsonyabb - 2000 forintos - tagdíjat június 30-ig be kell fizetniük.

A tagnyilvántartást azért kellett közhiteles adatbázisok segítségével megújítani, mert a "potyautasokat" szerették volna kiszűrni, tagdíjfizetésre ösztönözni. Mindezt indokolja, hogy a kamarai tagok minden egyes befizetett tagdíj-forint után két forintot kapnak vissza a munkájukat segítő és könnyítő szolgáltatásként a NAK-tól, például gazdasági információnyújtás, szaktanácsadás vagy felnőttoktatási lehetőségek formájában - mondta a főigazgató.

A NAK eddig nem élt a tagdíj adó módjára való beszedésének lehetőségével, de a tervek szerint a notórius nem fizetőkkel szemben alkalmazni fogja. Tervezik egy minőségbiztosítási rendszer kiépítését is, amelyet a pályázatírók munkájának minősítésére alkalmaznának, hogy csak a ténylegesen hozzáértők szolgáltatásait vegyék igénybe a gazdálkodók.

Forrás: agrarszektor.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

2018. október 24. 09:30
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.

Megszűnt az MVH

2017. január 05. 07:44
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetéséről, valamint egyes ezzel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló 328/2016. (X. 28.) Korm. rendelet értelmében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2016. december 31-ével beolvadásos különválással megszűnt.