OMÉK: Ahol életre kel a vidék!

2023. október 17. 17:09
Változatos programokkal érkezik a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás.
 
A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, 2023. október 20-22. között kézműves kirakodóvásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan interaktív programmal várják a látogatókat a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Az agráresemény igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, miközben az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye.
OMÉK: Ahol életre kel a vidék!
Ízek, élmények, fellépők
A vendégcsalogató kavalkádról a vásárt szervező Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum gondoskodik: ezúttal is megrendezik a Kárpát-medence egyik legnagyobb termelői vásárát, ahol biotermékek, húskészítmények, mézek, házi és kézműves készítmények sokasága várja az ínyencségekre nyitott közönséget. A legkisebbeket a három napos esemény alatt olyan népszerű előadók szórakoztatják majd, mint az Alma együttes, Gryllus Vilmos, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, de fellép Janicsák Veca, Rutkai Bori, Berecz András és a Lajta Néptáncegyüttes is. A kézműves udvarban kipróbálhatják a florárium (más néven palackkert) készítést, lesz használt anyagokból retextil, kosárfonás.
 
Borbás Marcsi és McMenemy Márk a kertészkedést népszerűsíti
A kertészkedés iránt érdeklődőket a két népszerű televíziós műsorvezető, Borbás Marcsi és McMenemy Márk előadása várja. A Kert Tv közkedvelt arca inkább a felnőtteknek, míg Borbás Marcsi inkább a gyerekeknek igyekszik kedvet csinálni ahhoz, hogy szívesen foglalkozzanak a növényekkel. Marcsi ezen kívül gasztronómiai bemutatóval is várja majd látogatókat. A szabadtéri helyszíneken ládavasút, traktorszimulátor, valamint állatsimogató várja a kicsiket. Elmaradhatatlan program az őshonos magyar állatokat bemutató udvar, amely közel 1000 négyzetméteren valósul meg.
 
Agrárszakmai találkozóhely
Az OMÉK természetesen a szakmának is szól. A HUNGEXPO „A” pavilonja éppen ezért a szakmai szervezetek, nagyvállalatok, az élelmiszer- és agrárgazdaságban szerepet vállaló termelők, feldolgozók számára kínál majd bemutatkozási lehetőséget. Az Agrármarketing Centrum exporfejlesztéssel foglalkozó tevékenységét, a Hungarian Food Business Programot is megismerhetik egy több száz négyzetméteres, kb. 40 hazai céget felvonultató standon. Itt rendezik majd meg 2023. október 20-án a Hungarian Food Summit találkozót, amelyen a hazai cégek mintegy 80-100 külföldi befektetővel tárgyalhatnak és köthetnek üzletet.
 
Sokszínű program, kedvező ár
A szervezők az idei évben fontos szempontnak tartották, hogy az OMÉK látogatása ne terhelje meg túlságosan a családi kasszát. A felnőtt belépőjegy mindössze ezer forintba kerül, a hat év alatti gyermekeknek ingyenes a bejutás, valamint kétezer forintért családi jegy vásárolható két felnőtt és (18 év alatti) gyermekeik részére.
omék
 
ÍZELÍTŐ A PROGRAMOKBÓL
 
2023. október 20.
Nagyközönség programok
 
"D" PAVILON SZÍNPAD
11:00-12:30 – Az élelmiszeripar kihívásai és fejlesztési lehetőségei, élelmiszeripari radarkép
12:30-13:30 – McMenemy Márk – A jövőnk földje - Földünk jövője
14:00-15:00 – Dr. Róka András: ÉSZBONTÓ-AGRO-KÉMIA
15:30-16:30 – Alma együttes
17:00-18:00 – Igrictibi
"A" PAVILON SZÍNPAD
10:00-11:00 – Szarka Zsuzsa divatbemutató
11:00-12:00 – Tarló zenekar, Csíkcsomortán
12:15-12:45 – Székely konyha és kert lapbemutató
13:30-14:00 – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
14:15-14:30 – Tordatúri Boglya Néptáncegyüttes
15:00-16:00 – Szarka Zsuzsa divatbemutató
16:15-17:15 – Kalotaszegi divatbemutató
17:30-18:00 – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
Figyelemfelkeltő programok
 
Agrárminisztérium Központi Stand
Agrárminisztérium Eredetvédelmi Stand
Hagyományok-Ízek-Régiók(HÍR) Stand
Magyar Mezőgazdasági Múzeum Stand
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és szemléletformáló kampányai
Szakmai programok és konferenciák
 
Digitális agrár szaktanácsadás, az Agrár EDIH szerepe az agrár termelés hatékonyságának növelésében
Cél: A digitalizáció, az adat alapú működés, döntéshozás szerepe jelentősen megnőtt a mezőgazdaságban. Az európai digitális innovációs központok, az EDIH-ek, egyablakos ügyintézési pontok, amelyek támogatják a vállalatokat és a közszféra szervezeteit abban, hogy reagáljanak a digitális kihívásokra és versenyképesebbé váljanak. Magyarországon az EU és a hazai finanszírozással indított Agrár EDIH projekt célja a mezőgazdasági termelők versenyképességének növelése a digitalizáció eszközeivel. A mini konferencia elsősorban a termelők részére mutatja be a Agrár EDIH célját és szolgáltatásait, a konzorciumi tagok által. Kontakt: Varga Péter Miklós, Agrár EDIH projekt szakértő/email: varga.peter@neum.hu/tel: +36 70 45311617
 
ÖMKi Szakmai Konferencia – A jövő sikeres mezőgazdasága mai döntéseinken alapul. (HUNGEXPO, AI. Pavilon, Galéria, 101-es terem)
Elérkezett a vetés ideje, de ökológiai termesztésben melyik fajtát érdemes választani? Az ÖMKi-VSZT-NÉBIH országos kisparcellás öko fajtateszt hálózat eredményei segítenek a regionális adottságoknak megfelelő döntésben. On-farm gabona fajtateszt hálózatunk legújabb eredményei pedig rávilágítanak, hogyan muzsikálnak a fajták üzemi körülmények között. Vajon szolgálhatja a digitális technológia a fenntartható gazdálkodási rendszereket? Legeltetett húsmarhatartásban szerzett gyakorlati tapasztalataink irányt mutatnak a kérdésben. Végül, de nem utolsó sorban, mire figyelmeztet bennünket az ízeltlábúak rohamos eltűnése? A LIFE VineAdapt nemzetközi projekt célja többek között, hogy a sorközökbe fajgazdag virágos növénytakaró telepítésével élőhelyet adjon az agrárterületekről kiszorult ízeltlábúak számos hasznos csoportjának.
A további napok részletes programja az alábbi linkekre kattintva olvasható.
 
2023. október 21.
 
2023. október 22.
Nagyközönség programok
Figyelemfelkeltő programok
Szakmai programok és konferenciák
További hírek, érdekességek a folyamatosan frissülő, omek.amc.hu oldalon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Most kaptuk a hírt: meghosszabbították az öntözési pályázatok beadási időszakát!

2023. április 13. 11:21
Eredetileg június 30-án zárult volna a beruházási és az öntözési közösségeket támogató pályázat.
 
A palyazat.gov.hu-n megjelent információk szerint 2023. október 1-ig van lehetőség a pályázatok beadására mindkét felhívás esetén.
 

Fejlesztik a váraljai parkerdőt

2023. március 27. 13:09
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz 237 millió forintos támogatásával fejleszti a váraljai önkormányzat a település határában fekvő parkerdő infrastruktúráját.
A támogatásból a Dél-Dunántúlon kedvelt kirándulóhely másfél hektáros területén vízvezetéket, szennyvízcsatornát és villamos vezetéket építenek ki - mondta Sziebert Éva (független) polgármester az MTI-nek.