Optimális abroncsnyomás: egy új alkalmazás mindent megmond erről

2023. szeptember 04. 13:08
Megjelent egy olyan telefonos alkalmazás, amelyben több gumiabroncsgyártó egyesítette erőit. Elmondjuk, milyen előnyökkel jár az app használata a mezőgazdasági gépek esetében.
Az újonnan létrehozott applikáció egy helyen, digitálisan hozza a gumiabroncsnyomás-táblázatot. Ahelyett, hogy minden egyes abroncsmárka saját alkalmazást programozna, kifejlesztették a több márkára kiterjedő Agro Tyre Pressure telefonos alkalmazást.
Optimális abroncsnyomás: egy új alkalmazás mindent megmond erről
Az új, többmárkás alkalmazáshoz 12 nagy gumiabroncsgyártó  működött együtt és kifejlesztettek egy olyan alkalmazást, amely fontos információkat nyújt a gazdálkodók és a vállalkozók számára.
A gumiabroncs-alkalmazás mögött a gyártók, az Etrma, azaz az Európai Gumiabroncs- és Gumiipari Szövetsége állnak. Az Agro Tyre Pressure App a márkák összes gumiabroncsához nemcsak a megfelelő abroncsnyomásról ad tájékoztatást, hanem egyéb, a traktor- és kombájnabroncsok használatát korlátozó információkról is.
 
Az alkalmazásban a traktorvezetők kiválaszthatják a gumiabroncs márkáját és a felszerelt gumiabroncs típusát. Márka vagy méret szerinti keresés is lehetséges. Ha megtalálta a gumiabroncsokat, elmentheti azokat kedvencek közé, és így a következő alkalommal gyorsabb lesz. Miután kiválasztotta a gumiabroncsméretet, meg kell adnia a gumiabroncs terhelését. Ennek az értéknek a pontos meghatározása csak hídmérleggel és tengelyenkénti mérlegeléssel lehetséges. Ennek eredményeképpen az alkalmazás megjeleníti a kiválasztott gumiabroncs optimális nyomását.
A gumiabroncs alkalmazás nem csak a gumiabroncsnyomást jelzi, hanem különbséget tesz az alacsony nyomaték, a magas nyomaték, a ciklikus használat, az intenzív közúti használat és a szabadon guruló használat között.
Az ok: a gumiabroncs a munkavégzés típusától függően különböző igénybevételnek van kitéve. Például nagy vonóerővel végzett munka esetén magasabb nyomás a helyes, mint a Cambridge görgővel történő gördüléskor. Ezenkívül az alkalmazás különbséget tesz a különböző sebességeknél történő használat között is.
 
Az alkalmazás nemcsak a gumiabroncsnyomást határozza meg, hanem a kiválasztott gumiabroncsra vonatkozóan a következő információkat is továbbítja: jóváhagyott felnik, alternatív gumiabroncsméret az SRI-indexen (Speed Radius Index) keresztül, és a 20 százalék feletti emelkedő esetén szükséges nyomásemelés.
 
Az app az alábbi márkák esetén használható:
 • Bridgestone
 • Continental
 • Cultor
 • Firestone
 • Kleber
 • Maximo
 • Michellin
 • Mitas
 • Nokian Tyres
 • Taurus
 • Trelleborg
 • Vredestein
 
Nem szerepelnek viszont az alkalmazásban például az Alliance (ATG), a Goodyear, a BKT és a CEAT abroncsmárkák.
A mezőgazdasági gumiabroncsok töltőnyomása alkalmazás ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre, ahol angol, francia, német és lengyel nyelven érhető el. Az okostelefonon legalább az IOS 11 vagy az Android 5.1 operációs rendszer verziójának kell telepítve lennie.
 
Forrás: magyarmezogazdasag/agrarheute.com

Kapcsolódó cikkek

Talajművelés nélküli mezőgazdaság

2023. február 07. 19:18
A világ legnézettebb no tiller – azaz a talajművelés nélküli mezőgazdaságról szóló – csatornáján mutatták be a pusztakovácsi Berend Ferenc talajművelési technikáját.
 
Az ukrán Mihalik Dragoncsuk videójából kiderül: a somogyi agrármérnök gazdálkodása világszínvonalú. Ukrajnában, az Európai Unióban és Amerikában is csak kevés farmon csinálják ilyen színvonalon a legeltetéssel egybekötött no tillt. 
 

Szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében

2023. február 06. 13:56
A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető kifejtette, újra és újra, mindig bebizonyosodik, hogy a magyar gazdák csak a magyar kormányra számíthatnak, Brüsszel nem hallja meg az európai gazdák hangját. Nem hagyhatjuk, hogy a magyar gazdákat hátrány érje amiatt, hogy egy szolidaritási folyosó nem megfelelően működik. A tárcavezető hangsúlyozta, nagyon szigorú minőségellenőrzést rendel el az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében.