Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

2023. február 20. 09:01
Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és marad a rezsivédelem is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott 24. évértékelőjén. A kormányfő szerint ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, egyszerre ugyanis két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. A miniszterelnök bejelentette, bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánl a kormány.
Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta
Tegnap tartotta 24. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, aki bő egy év után ismét felvázolhatja a hazánk előtt álló legfőbb kihívásokat. A magyar kormányfő tavaly hosszan beszélt a háború kitörésének lehetőségéről, sőt, már akkor hangsúlyozta, hogy Magyarország legfőbb érdeke a béke.
A kihívások ellenére továbbra is érvényben maradnak a legfontosabb családpolitikai támogatások – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki ígéretet tette arra is, hogy háború ide vagy oda, minden évben újabb és újabb elemekkel bővül a hazai családtámogatási rendszer. Sokaknak jelent segítséget a kormányfő azon bejelentése is, hogy május elsejétől kedvezményes vármegyebérletet vezet be a kormány, amelyet a buszos és a vasúti közösségi közlekedésben lehet igénybe venni. Az országbérlet ára havonta 18 900, a vármegyebérleté 9450 forint lesz. 
 
A miniszterelnök kitért az árstopok kérdésére is, jelezte, addig maradnak, amíg az inflációt csökkenő pályára nem lehet állítani. A lakossági kamatstop kivezetéséről azt mondta, ez az intézkedés 350 ezer családot véd a bakugrásokat bemutató kamatváltozásoktól, ameddig ezek nem zsugorodnak, addig maradniuk kell. 
 
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte a magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, mint a bankszektort, az energiaszektort és a médiaipart, magyar kézben tudjuk tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is „visszamagyarosítjuk”. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a vidéknek tett ígéret is betartja a kormány, ezért soha nem látott fejlesztéseket indítanak.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Volánbusz: kétnapos sztrájkot kezdett vasárnap a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

2023. december 12. 14:41
A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, a közlekedési társaság a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat, a várhatóan nem közlekedő járatok listája a honlapján érhető el – közölte a vállalat pénteken az MTI-vel. A LIGA Szakszervezetek szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a sztrájkot szervező szakszervezetet.

Lerohanták a magyarok Szlovéniát: súlyos pénzeket spórolhatnak a bevásárlóturisták

2023. március 08. 13:15
Aki csak teheti, a délnyugati határszélen Szlovéniába jár bevásárolni. Gyakorlatilag a húson kívül majdnem minden olcsóbb. De már egy tankolással is ezreket spórolhatunk. A HelloVidék körképe következik.
 
A KSH adatai alapján egy év alatt, 2022 januárjához képest az élelmiszerek ára 44 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a kenyér (80,6 százalék), a tojás (79,4 százalék), a vaj és vajkrém (76,6 százalék), a sajt (76,1 százalék), a tejtermékek (75,8 százalék), az édesipari lisztesáru (73,8 százalék) drágult, de a sort folytathatnánk tovább. Nem meglepő, hogy egyre több magyar fogja vissza a bevásárlasait. Friss KSH-s adat, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelembena a forgalom volumene tavalyhoz képest 4,8%-kal csökkent. (Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7%-kal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3%-kal emelkedett.) Elnézve a bődületes hazai áremelkedést, ne csodálkozzunk hát azon, hogy az utóbbi időszakban felélénkült a bevásárlóturizmus, egyre több magyar jár át a szomszédos országokba tankolni vagy a kinti élelmiszerboltokba vásárolni.