Orbán Viktor: a multik árspekulánsként emelik az árakat

2023. július 28. 11:35
A nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek: olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című mai műsorában.
 
A kormányfő hangsúlyozta: az a dolguk, hogy letörjék az inflációt, ezért vannak az árstopok, a kamatstop, az árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás és az, hogy SZÉP-kártyával is lehet venni élelmiszert a boltokban.
Orbán Viktor: a multik árspekulánsként emelik az árakat
Úgy látni, "megkezdődött az a folyamat, amit az infláció letörésének nevezünk", és azt a célt, hogy év végére 10 százalék alá kerüljön az infláció, el tudjuk érni - jelentette ki.
 
Orbán Viktor azt mondta: a nagy élelmiszerláncok, a multik árspekulánsként viselkednek: olyan körülmények között is emelik az árakat, amikor annak semmifajta alapja nincs.
 
A kormányfő kiemelte: miközben az egész ország az infláció ellen harcol, különösen az élelmiszerár-emelkedések ellen, "sajnos vannak, akik nem veszik ki a részüket ebből a küzdelemből, sőt kihasználják ezt a helyzetet".
 
Azt mondta: a multik az import élelmiszerárakat is emelik, és amíg a magyar termékek árának növekedéséből egy rész legalább visszamegy a magyar gazdákhoz, az import élelmiszerárak növelése indokolatlan és elfogadhatatlan.
 
Hangsúlyozta: ez egy szimpla "nyerészkedés". "Mi meg föllépünk velük szemben", de ők Brüsszelben "följelentenek bennünket" - fogalmazott.
 
Kifejtette: Brüsszel "megpróbál bennünket letéríteni az emberek védelmének az útvonaláról", az árspekuláns multik pedig összejátszanak a brüsszeli bürokratákkal.
 
Megjegyezte: kiszabtak már 3 milliárd forintnyi bírságot, a hivatalok, a fogyasztóvédelem "oda-oda csap", és ezt a csapásszámot növelni kell.
 
Kijelentette: "nem fogadhatjuk el, hogy csak mert egy ilyen magasabb inflációs korban élünk, az élelmiszerek tekintetében indokolatlan árspekuláció történjen", ez felháborító, helytelen és ez ellen fel kell lépni.
 
forrás: agrotrend.hu/ MTI

Kapcsolódó cikkek

A hazai geotermikus energia felhasználása 2030-ig megduplázódik

2024. április 24. 11:22
A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása.

Drágább lett az ételek sava-borsa: lassan az ízekről is le kell mondanunk?

2023. március 01. 12:10
Jelentős a fűszerek áremelkedése is.
 
A fogyasztói árak 2022 januárja és 2023 januárja között 25,7 százalékkal emelkedtek átlagosan, míg az élelmiszerek ára 44 százalékkal. Ez pedig még csak a jéghegy csúcsa, hiszen nemcsak az alapvető élelmiszerek, mint a tojás, sajt, kenyér drágult meg az elmúlt egy évben, de az alapvető fűszereknek az ára is az egekbe szökött - írja a penzcentrum.hu