Orbán Viktor: Kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

2020. március 27. 08:21
Meg kell érteni, hogy mi a helyzet, és be kell látni, hogy a szabályok betartása lényeges - emelte ki a miniszterelnök.
Orbán Viktor: Kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában bejelentette, az Operatív Törzs reggel is ülésezett, rendeletet hoztak arról, hogy 

kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére, március 28-a és április 11-e között.

E két héten keresztül az otthonát vagy a lakóhelyét mindenki csak a munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatja el.

  • A szociális távolság (egy helyett másfél méter!) megtartásával az egészségügyi séta lehetséges.
  • Döntöttek arról is, hogy az időseknek és a fiataloknak külön idősávban kell vásárolniuk: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák a 65 év felettieket 9 és 12 óra között fogadják. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.
  • Ha a gyermekekre otthon nem tudják ellátni, be lehet vinni őkeet az iskolákba, ötfős csoportokban vigyáznak rájuk; az óvodákat sem zárták be, az önkormányzatok kijelölték a fogadó intézményeket.

A döntéstől azt várják, hogy a kontaktusok száma lecsökken, így a lehető leglassabb marad a járvány terjedése.

A kijárási korlátozásra vonatkozó rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A szankciókról szólva Orbán Viktor azt mondta, az előírások megszegése szabálysértésnek minősül, a rendőrök helyszínen megbírságolhatják az elkövetőt, a felső tétel 50 ezer forint.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a rendőrök feladata az emberek segítése a szabályok betartásában, nem a kikényszerítés.

Hatályukat vesztették a határzárra és az egyetemek bezárására vonatkozó rendeletek, mert a Parlament nem járult hozzá hétfőn ezek fenntartásához, ezért egyelőre kéréssel fordultak a rektorokhoz (és az országos tisztifőorvos csütörtök éjjel megtiltotta a külföldiek határátlépését és több más dolgot is - a szerk.)

A miniszterelnök szerint a kormány nem jogot kér, hanem gyorsasági lehetőséget. Kedden-szerdán egyértelmű jogi helyzet lesz, és a magyar politika visszatérhet az együttműködéshez.

Az EU szeretné a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot: "tőlegm aztán vizsgálhatják, jó egészséget kívánok hozzá. Általában udvarias embernek tartom magam, különsen hölgyekkel, de (...) ez most nem az a helyzet, hogy okoskodjanak. (...) Ha segíteni nem tudnak, mert nem tudnak, legalább ne akadályozzák Magyarországot a védekezésben – ezt világosan megmondtam.

Segítséget a kínaiaktól és a Türk Tanács tagjaitól kaptunk. Ettől még maradunk az EU tagjai, mindent megteszünk az együttműködésért, de most nem belülről jön a segítség - emelte ki Orbán Viktor. "Azt a vitát nem akarom most megnyitni, hogy hol voltak az európai járványügyi hatóság munkatársai és miket mondtak erről a járványról januárban. Jó ha tisztában vagyunk az unió strukturális gyengeségeivel".

Megfogjuk a magyar gazdaság haját és kirántjuk a rossz helyzetből. "Jó terveink vannak, valamikor április első-második hetében tudok a nyilvánosság elé lépni a gazdaság újraindításával kapcsolatos intézkedésekkel."

Most mi a vírus terjedésének lassítását végezzük, ez most a feladat - tette hozzá Orbán Viktor. "Amikor a járvány csúcspontjára jutunk, körülbelül a normális állapot tízszeres terhelés alatt lesz a magyar egészségügy" – eszközben, orvosban, kórházi ágyban. A készletgazdálkodásban a miniszterelnök szerint az egészségügyben és a közrend fenntartásában dolgozók védelme az elsődleges, mert ők védenek minket. E területeken egyébként a fertőződés Kínában 4, Olaszországban 10 százalék.

"Ez egy katonai harcászati akcióterv, ahogy az ország most működik.

Ha ezt jól csináljuk a következő két hétben, akkor az egészségügyi ellátórendszer működőképes marad".

A járványügyi előírások betartatása, a készletgazdálkodás és a személyzettel való gazdálkodás a kórházakba vezényelt katonák dolga lesz, de gyógyítási kérdésekbe természetesen nem szólnak bele - zárta az interjút Orbán Viktor.

inforstart.hu

Kapcsolódó cikkek

Ötvennyolcra nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020. március 18. 07:47
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.

Orbán Viktor: Kijárási korlátozást vezetünk be

2020. március 27. 08:07
Újabb bejelentéseket tett Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.