Orgonaillat lengi be a konyhát: finom és gyógyhatású

2023. május 02. 10:52
Az orgona gyönyörű, illatos és ott találjuk a biztonságosan fogyasztható virágok színes csapatában. Azonban az még kevésbé ismert, hogy gyógyhatásai is vannak.
 
A XIX. században az orvosok egyes országokban a levelek főzetét lázcsillapítóként adták. Illóolaj is nyerhető belőlük, mely erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal bír.
Fertőtleníti a sebeket, segíti a vágások, horzsolások, égési sérülések, napégés gyógyulását, serkenti az új sejtek képződését, csökkenti a gyulladást.
 
Orgonaillat lengi be a konyhát: finom és gyógyhatású
Összezúzott leveleiből szükség esetén pillanatok alatt hatékony sebgyógyító pakolást készíthetünk. Bőrfeszesítő hatású, és segít halványítani az idő nyomait. Illata nyugodt, harmonikus hangulatot idéz elő.
 
Csak külsőleg, hordozóolajjal hígítva használható, várandósság ideje alatt tanácsosabb kerülni. Véralvadásgátló gyógyszert szedőknek nem ajánlott a használata.
Lázcsillapító forrázat: egy csésze forró vízhez tegyünk 2- 3 levelet, öt perc áztatás után kortyolgathatjuk.
Fényigényes növény az orgona
A virágok olajos macerátumával bőrpanaszokat orvosolhatunk és a bőr megnyugtatására használhatjuk. A keleti gyógyászat légzőszervi panaszokra, köhögésre, hörghurutra és megfázás esetén alkalmazza.
 
Ehetők nyersen, kandírozhatók, illatosíthatunk velük cukrot, szörpöt, fagylaltot, süteményekbe süthetjük vagy egyszerűen csak dobjunk néhányat a salátánkba.
 
Fogyasztásával a látásunk megőrzésének is kedvezünk, mert virágai szemvédő luteint tartalmaznak. Pompás illatú, stresszoldó, szorongásűző fürdőt készíthetünk magunknak, csak tegyünk néhány marék virágot a fürdővízbe. Sőt, ha kiszárítunk néhány csokrot, a rövid virágzási idő után is iszogathatunk orgonateát.
 
Orgonavirág tea: két evőkanálnyi friss virágot áztassunk lefedve 10-15 percig egy csésze felforralt vízben. Szűrjük le és dobjunk három- négy nyers, kellemes illatú virágot a tetejére. Megnyugtatja a gyomrot és javítja az emésztést.
 
Orgonacukor: egy kis üveg aljára szórjunk némi cukrot, rá egy réteget a megtisztított virágokból, aztán egy vastagabb cukorréteget, ami legalább kétszer olyan vastag, mint a virágoké. Folytassuk a rétegzést, amíg nagyjából megtelik az üveg. Érleljük 2- 3 napig, minden nap rázogassuk meg, majd szitáljuk át a cukrot és távolítsuk el az összes virágot. Érdemes mielőbb felhasználni.
Orgonaszörp: egy kg cukrot és négy marék, tiszta környékről gyűjtött orgonavirágot (zöld részektől mentesen) 1 liter vízben felforralunk, turmixoljuk, majd állni hagyjuk fél órát. Szűrés után még egyszer felforraljuk, ezután mehet az előkészített üvegekbe.
 
Orgonazselé: mérjünk ki 5 dl friss, egészséges, finom illatú orgonavirágot. A csipegetésnél van egy gyorsabb és egyszerűbb megoldás, konyhai ollóval pontosan lenyisszantjuk a virágokat. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy megbarnult, vagy zöld részek, szárdarabok ne kerüljenek bele. Szórjuk egy hőálló edénybe a virágokat, majd öntsünk rájuk 6 dl forró vizet és 1 citrom levét. 2- 3 órányi várakozás után szűrjük le a levet, nyomkodjuk ki a virágokat. Legalább félliternyi orgonateát kell kapnunk. Adjunk hozzá 200 g cukorban elkevert 5 g pektint, forraljuk fel, és folyamatos keverés mellett sűrítsük be. Öntsük kis üvegekbe. Kicsiny ízbomba különleges alkalmakra.
 
Nálunk régebben a kerti orgona az anyák napja és a ballagás jellegzetes virágának számított. Még mindig nagyszerű ötlet orgonacsokrot vinni édesanyánknak, és akár kedveskedhetünk neki egy különleges orgona ízű finomsággal is.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Drága lesz a húsvét legfontosabb fogása

2024. február 20. 16:02
Növekedtek a feldolgozók költségei.
 
Nem csak a csokoládé, de a húsvét másik fontos főszereplője, a sonka is drágulhat még a következő hetekben – derül ki a penzcentrum.hu cikkéből, amelyben szakértőket kérdeztek meg a közeledő ünneppel kapcsolatban.
 

Nehezen alszol el? Három segítségünk is van számodra!

2024. április 12. 18:05
A dió, a levendula és a kamilla is könnyebbé teheti az elalvást. Adj nekik esélyt, és ne a bárányokat számold!