Óriási siker: először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat

2023. október 25. 17:42
Az ENSZ fenntarthatósági céljait legjobban támogató edukációs programnak választották a Tehetsz méh többet! kezdeményezést.
 
Először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat a Golden World Awards versenyen, és lett 2023-ban az ENSZ Fenntartható Fejlődési céljait legjobban támogató edukációs kampány a világon.
Óriási siker: először nyerte el magyar program a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat

Tehetsz méh többet IPRA GWA Globális Fenntarthatósági Nagydíj – fotó: Pressinform PR ügynökség

A Pressinform kommunikációs ügynökség által életre hívott, országhatárokon átívelő Tehetsz méh többet! kezdeményezés a beporzók pusztulásának veszélyeire és a méhészek szerepére hívja fel a figyelmet. A Nemzetközi PR Szövetség (IPRA) egyik legnagyobb presztízsű elismerését Barcelonában adták át, a legjobb fenntarthatósági kampányt több száz pályázó közül választotta ki a nemzetközi zsűri.

A földi élet elképzelhetetlen a méhek és más beporzó rovarok tevékenysége nélkül. Tízből hét élelmiszer előállításához nélkülözhetetlen a közreműködésük, munkájuk értéke eléri az évi 30 billió dollárt. A klímaváltozás és a mezőgazdasági vegyszerhasználat miatt azonban a beporzók világszerte tömegével pusztulnak, ami globális élelmezési katasztrófával fenyeget. Ezért az ENSZ és más nemzetközi szervezetek egyre erőteljesebben lépnek fel a biodiverzitás megóvásáért, beleértve a beporzókra veszélyes vegyszerek használatának korlátozását is.
 
A Tehetsz méh többet! program Magyarország legnagyobb beporzóvédő programja, amelyet állami és szakmai szervezetek, valamint a magánszektor összefogásával, a hazai lakosság széles körű bevonásával a Pressinform kommunikációs ügynökség indított 2020-ban. A program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a méhek és más beporzók tömeges kipusztulására, egyben javítsa a húszezer magyar család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét, és ösztönözze a hazai mézfogyasztást. A Tehetsz méh többet! program üzenete az elmúlt években már ötmillió embert ért el.
 
Ezt a kezdeményezést díjazta most a Nemzetközi PR Szövetség: a nemzetközi szakmai zsűri több száz pályázat közül a magyar programnak ítélte oda a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat (Global Contribution Award). Ezt az egyik legnagyobb presztízsű szakmai elismerést az a pályázat kaphatja, amely a leginkább elősegíti az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljait. Az indoklás szerint a Tehetsz méh többet! program két globális célkitűzés megvalósítását is elősegíti: az éhezés megszüntetését és a szárazföldi ökoszisztémák védelmét.
 
Az elismerést a nemzetközi pr-szakma legjelentősebb globális versenyén, a Golden World Awards barcelonai gáláján adták át pénteken. Idén 38 kategóriában jutalmazták a kampányokat, valamint kiosztották a két legrangosabb elismerést, a Fődíjat és a Globális Fenntarthatósági Nagydíjat. A program sikerének jelentőségét növeli, hogy a Tehetsz méh többet! már több nemzetközi és hazai díjat nyert el, díjat kapott az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén, és beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé.
A díjátadón a Tehetsz méh többet küldöttsége, Pulay Kristóf, Beer Júlia, Vida József, BeerKrisztián, Molnár Gergely – fotó: PRESSINFORM
A díjátadón a "Tehetsz méh többet" küldöttsége, Pulay Kristóf, Beer Júlia, Vida József, Beer Krisztián, Molnár Gergely – fotó: Pressinform PR ügynökség
 
A díjjal elismert Tehetsz méh többet! program egyik eleme Európa legnagyobb, Zümmögés a múzeumban címmel megrendezett kiállítása, amely 2022-ben nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A jelenleg is megtekinthető tárlat rengeteg szemléltetőeszközzel vezeti be a látogatókat a méhek és a többi beporzó életének rejtelmeibe, a mézkészítés kulisszatitkaiba, a többi között látványos animációs filmek, egy autó nagyságú méh és egy méhkaptárlevegős bemutatószoba segítségével. A kiállítást már mintegy százötvenezren nézték meg.
Zümmögés a múzeumban | OMME
A Tehetsz méh többet! program keretében a Pressinform egy országos óvodai rajzpályázatot is szervezett, amelyen 3–7 éves gyermekek saját eszközeikkel mutathatták meg, milyen fontosak életünkben a méhek. A pályázaton minden hetedik magyarországi óvoda, valamint negyven határon túli település képviselte magát, a gyermekek összesen 6300 rajzot küldtek be.
A Tehetsz méh többet! programot a Pressinform PR ügynökség szervezi a Pannon Értéktár, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Magyar Természettudományi Múzeum megbízásából.
 
A program honlapja: tehetszmehtobbet.hu/hu/fooldal/
 
A Tehetsz méh többet! program korábbi díjairól
A Tehetsz méh többet! program több jelentős hazai és nemzetközi díjat is elnyert. Az IPRA 2021-es regionális Golden World Awards versenyén az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában fődíjat kapott, ugyanitt beválasztották az év négy legjobb kelet-európai programja közé.
 
A 2022-es Apimondia Méhészeti Világkongresszuson a program két könyvét jutalmazták: ezüstérmet kapott Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet! 
Rúzsa Magdi, Vida József - Zümmögés a konyhában **
Bronzérmet nyert Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve.
Várszegi Adél - Zümmögés erdőn-mezőn - Bolyhos és Szofi kalandjai |  9786155417733
A Tehetsz méh többet! program Magyarországon a CSR Hungary Díj 2021 A legjobb környezeti felelősségvállalásért kategóriáját nyerte meg, valamint megkapta a Good Doing CSR Award környezeti ügyek különdíját, szintén 2021-ben.
 
forrás: agroinform.hu

 

Kapcsolódó cikkek

ÉVENTE 10 MILLIÓ HEKTÁRNYI TERMŐFÖLDET TESZÜNK TÖNKRE

2022. november 17. 10:52
A talaj minőségének megóvása, a talaj- és vízgazdálkodás, valamint a talaj és mezőgazdaság kérdéseit járta körbe Dobos Endre egyetemi tanárral, a Magyar Talajtani Társaság elnökével Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának megjelent adásában.
 
Áder János elmondta, a világon mindenhol megjelenő probléma a mezőgazdasági talajok minőségének romlása. Egy ENSZ-felmérés szerint évente 10 millió hektár termőföld megy tönkre a világon, ez több, mint amennyit Magyarországon művelünk.

Tavaly még jó üzletnek tűnt a cukorrépa-termelés (is)

2024. április 16. 17:58
Egyre rizikósabb a cukorrépa termelése, sok a bizonytalansági tényező. Az érdekérvényesítés miatt termelői csoportot alakítottak a zalai gazdák.