Óriási siker: magyar fejlesztés hozhat komoly áttörést a mezőgazdaságban

2023. január 31. 11:51
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.
Óriási siker: magyar fejlesztés hozhat komoly áttörést a mezőgazdaságban
A MATE vezette konzorcium arra vállalkozott, hogy a lehetőségeket kihasználva alapkutatásokkal próbálja meg befolyásolni a fejlesztési trendeket, továbbá alkalmazott kutatásokkal segítse a létező rendszerek kompatibilitási problémáinak megoldását - írja közleményében az egyetem. A kutatások bázisául Agrárinformatikai Központot (AgIT-FIEK) építettek fel Gödöllőn, amelyben mérnöki iroda, prototípusműhely, ISOBUS-vizsgáló laboratórium, elektronikai műhely, 300 m2-es gépcsarnok és kéttantermes továbbképzési centrum áll az együttműködő partnerek rendelkezésére. A konzorcium vállalati partnerei az Asseco Magyarország Zrt., az SKC Consulting Kft., az Energotest Kft. és az Axiál Kft. voltak, így a projektben az agrárinformatikai fejlesztések minden területe képviseltette magát.
 
A fejlesztési trendek irányítása pilot projekteken keresztül történt. Jó példa erre a „lassú mezőgazdasági gép az úton” jelzőrendszer ötlete, amely azóta több járműnavigációs rendszerben működik. Ezen túl megszületett a „virtuális munkagép” fogalma, amikor az üvegház jelentkezik a felhasználó mobiltelefonján, ha kezelői beavatkozásra van szüksége. Hasznos találmány az „árulkodós pótkocsi” is, amely elmondja, melyik traktorral hol járt és mekkora tömegű szállítmányt rakodtak le róla.
 
A MATE kutatói a projekt keretében kidolgozták a digitális termelési rendszer (DPS – Digital Production System) modelljét is, amely arra épít, hogy a mezőgazdasági termelési folyamatok algoritmizálhatók. Az alkalmazott algoritmusok elágazási pontjai figyelembe veszik a környezeti tényezők változását, a stresszhatásokat és az alkalmazott kezelések hatásait az állomány állapotára. Az input adatok beszerezhetők nyilvános és előfizettet adatbázisokból, az intelligens munkagépek által szolgáltatott szenzoradatokból, valamint a gazdálkodók adatmegosztása során.
 
Az ehhez hasonló ipari-felsőoktatási együttműködési központok létrehozásának alapgondolata az volt, hogy a nemzetközi összehasonlításban is versenyképes fejlesztések elsősorban az ipari szereplők és a kutatói közösség szervezett együttműködéséből születhetnek. Ez a gondolat fokozottan érvényes az agrárinformatika dinamikusan változó, de spontán módon fejlődő területére. Az Agrárinformatikai Központ 2023-tól a MATE Műszaki Intézet bázisán működik tovább, infrastruktúrája, kutató-, fejlesztő- és oktatókapacitása pedig továbbra is elérhető régi és új együttműködő partnerei számára.
 
forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

MEGHÍVÓ: Talajélet és tápanyag-gazdálkodás a gyümölcstermesztésben -2023.01.30-31.

2023. január 13. 12:54
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács következő, 2023. január 30-31-ei szakmai és szaktanácsadási rendezvénye a talajéletet, valamint a talajban lezajlódó folyamatokat és a tápanyag-gazdálkodás összefüggéseit helyezi a középpontba.
 
Neves külföldi és hazai előadókkal vitatjuk meg a talajuntsággal, a humusztartalommal, valamint a talaj biológiai aktivitásával és tápanyagszolgáltató képességével kapcsolatos legfontosabb és legkorszerűbb ismereteket, továbbá a mérés, tervezés és beavatkozás lehetőségeit.

Családi napot tart a Beporzók napja alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum

2023. március 06. 14:16
Családi napot tart a 5. Beporzók napja rendezvénysorozat alkalmából a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) március 11-én, e hét szombaton. A program részeként többek között ismeretterjesztő programokkal, koncerttel, mézkóstolással és kézműves-foglalkozásokkal várják a kisgyermekes családokat a helyszínre.
A hétfői budapesti sajtóeseményen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója fontos feladatként jelölte meg, hogy a környezetvédők a rovarok védelmére is intenzíven hívja fel a figyelmet, mivel ökológiai szempontból a szerepük kiemelten fontos. Szűkebb lakókörnyezetében ráadásul mindenki megtalálhatja azt a tevékenységet, mellyel erősítheti a rovarok védelmét - tette hozzá a múzeum főigazgatója.