Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában

2023. augusztus 04. 13:52
Visszafordíthatatlanok lehetnek a klímaváltozás a Nagy-Korallzátonyra gyakorolt hatásai az elkövetkező évtizedekben - derült ki egy, az ausztrál kormány által kiadott jelentésből csütörtökön.
 
Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) által közzétett jelentés különböző emissziós lehetőségek alapján vizsgálta a zátony lehetséges kilátásait, írja az Origo.
 
Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában
A JELENTÉS SZERINT 2050-RE A VILÁG LEGNAGYOBB KORALLZÁTONYÁNAK KÁROSODÁSA HELYREHOZHATATLANNÁ VÁLHAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A GLOBÁLIS SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS STABILIZÁLÓDIK-E.
 
 
A jelentés a szövetségi éghajlatváltozási, energiaügyi, környezeti és vízügyi minisztérium kérésére készült, amely megbízta az AAS-t, hogy szervezzen meg három szakértői kerekasztal-beszélgetést a zátonyra gyakorolt éghajlati hatásokról, a közbelépések lehetőségeiről, valamint a zátony jövőjéről. A jelentéshez több mint 80 vezető szakértő járult hozzá.  A jelentés arra is rámutat, hogy 
 
KÖZÉPTÁVON VAN LEHETŐSÉG A ZÁTONY ÁLLAPOTROMLÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA,
 
ehhez azonban Ausztráliának azonnali lépéseket kell tennie. A jelentés számos ajánlást tesz annak érdekében, hogy a zátony helyzetén javítsanak, beleértve a jelenlegi rendszer átfogó felülvizsgálatát, az őslakosok földgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek további hasznosítását, valamint a zátonyról gyűjtött ökológiai adatok szabványosítását és központosítását.
 
forrás: agrotrend.hu / Origo

Kapcsolódó cikkek

Berettyóújfalu turisztikai tervei

2023. szeptember 13. 17:59
A Magyar Fürdőszövetség elnöksége 2023. szeptember 11–12-én Berettyóújfaluban tartotta meg kihelyezett elnökségi ülését, amelyen az őszi szakmai napról, a szakbizottságok javaslatairól, a novemberi közgyűlés napirendi témáiról és az aktuális kérdésekről folytattak eszmecserét.

Hamarosan látogatható a felújított Tatai Csillagda

2023. szeptember 26. 15:12
2023. szeptember 21-én átadták a a megújult és kibővített, a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgálót.