Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában

2023. augusztus 04. 13:52
Visszafordíthatatlanok lehetnek a klímaváltozás a Nagy-Korallzátonyra gyakorolt hatásai az elkövetkező évtizedekben - derült ki egy, az ausztrál kormány által kiadott jelentésből csütörtökön.
 
Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) által közzétett jelentés különböző emissziós lehetőségek alapján vizsgálta a zátony lehetséges kilátásait, írja az Origo.
 
Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában
A JELENTÉS SZERINT 2050-RE A VILÁG LEGNAGYOBB KORALLZÁTONYÁNAK KÁROSODÁSA HELYREHOZHATATLANNÁ VÁLHAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A GLOBÁLIS SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS STABILIZÁLÓDIK-E.
 
 
A jelentés a szövetségi éghajlatváltozási, energiaügyi, környezeti és vízügyi minisztérium kérésére készült, amely megbízta az AAS-t, hogy szervezzen meg három szakértői kerekasztal-beszélgetést a zátonyra gyakorolt éghajlati hatásokról, a közbelépések lehetőségeiről, valamint a zátony jövőjéről. A jelentéshez több mint 80 vezető szakértő járult hozzá.  A jelentés arra is rámutat, hogy 
 
KÖZÉPTÁVON VAN LEHETŐSÉG A ZÁTONY ÁLLAPOTROMLÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA,
 
ehhez azonban Ausztráliának azonnali lépéseket kell tennie. A jelentés számos ajánlást tesz annak érdekében, hogy a zátony helyzetén javítsanak, beleértve a jelenlegi rendszer átfogó felülvizsgálatát, az őslakosok földgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek további hasznosítását, valamint a zátonyról gyűjtött ökológiai adatok szabványosítását és központosítását.
 
forrás: agrotrend.hu / Origo

Kapcsolódó cikkek

Tavasztól két új programsorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló

2023. április 11. 15:33
Tavasztól két új ismeretterjesztő és egyben szórakoztató programsorozattal jelentkezik a Svábhegyi Csillagvizsgáló.
 
Április 12-én indul a Kozmikus tudásunk határai című élő előadássorozat Kiss László Széchenyi-díjas csillagász vezetésével, április 22-től pedig az előre meghirdetett alkalmakon ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt a Svábhegyi Csillagvizsgáló összes programhelyszíne.

Szavazhatunk, hogy Veszprém legyen Európa legjobb úti célja

2023. január 17. 11:05
Január 20-án megnyílik a közönségszavazás a European Best Destinations szervezet weboldalán Európa legjobb úti céljára. 2023-ban Magyarország legnépszerűbb desztinációjaként, az ország képviseletében Veszprém indul a megtisztelő címért.
Veszprém-Balaton egyedülálló módon egy egységes élményrégióként viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban, melynek népszerűségét tovább erősítheti a European Best Destinations 2023 megmérettetésen történő sikeres részvétel. A cím megálmodói jelenleg is együttműködnek az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózattal és további mintegy 300 turisztikai partnerrel, hiszen fő célkitűzésük kezdettől fogva az európai turizmus és kultúra népszerűsítése.