Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában

2023. augusztus 04. 13:52
Visszafordíthatatlanok lehetnek a klímaváltozás a Nagy-Korallzátonyra gyakorolt hatásai az elkövetkező évtizedekben - derült ki egy, az ausztrál kormány által kiadott jelentésből csütörtökön.
 
Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) által közzétett jelentés különböző emissziós lehetőségek alapján vizsgálta a zátony lehetséges kilátásait, írja az Origo.
 
Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában
A JELENTÉS SZERINT 2050-RE A VILÁG LEGNAGYOBB KORALLZÁTONYÁNAK KÁROSODÁSA HELYREHOZHATATLANNÁ VÁLHAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A GLOBÁLIS SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS STABILIZÁLÓDIK-E.
 
 
A jelentés a szövetségi éghajlatváltozási, energiaügyi, környezeti és vízügyi minisztérium kérésére készült, amely megbízta az AAS-t, hogy szervezzen meg három szakértői kerekasztal-beszélgetést a zátonyra gyakorolt éghajlati hatásokról, a közbelépések lehetőségeiről, valamint a zátony jövőjéről. A jelentéshez több mint 80 vezető szakértő járult hozzá.  A jelentés arra is rámutat, hogy 
 
KÖZÉPTÁVON VAN LEHETŐSÉG A ZÁTONY ÁLLAPOTROMLÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA,
 
ehhez azonban Ausztráliának azonnali lépéseket kell tennie. A jelentés számos ajánlást tesz annak érdekében, hogy a zátony helyzetén javítsanak, beleértve a jelenlegi rendszer átfogó felülvizsgálatát, az őslakosok földgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek további hasznosítását, valamint a zátonyról gyűjtött ökológiai adatok szabványosítását és központosítását.
 
forrás: agrotrend.hu / Origo

Kapcsolódó cikkek

Zöld utat kapott a tatai Öreg-tó szabadstrandja

2023. április 04. 15:20
Pályázatot ír ki az önkormányzat az Öreg-tó partjára tervezett szabadstrand üzemeltetésére, amelynek kialakítását már évek óta tervezi. A terület átjárhatósága továbbra is biztosítva lesz.
 
A tatai önkormányzat már évek óta tervezi egy strand kialakítását, bár már többször elhalasztották a munkálatokat. A szerdai képviselő testületi ülés egyik napirendi pontja is azt támasztja alá, hogy a terv mellett még mindig kiáll az önkormányzat. A szabadstrand üzemeltetésére szeretnének kiírni pályázatot – figyelt fel rá a KEMMA hírportál.

Bornemissza Gergely is Egerben lesz az Emlékhelyek napján

2023. május 12. 14:01
Egerben szombaton tartják az Emlékhelyek napját. Az egri vár csaknem kétmilliárd forintból újult meg a közelmúltban, múzeuma pedig értékes magánadománnyal gyarapodott.
 
1,5 milliárd forint uniós, valamint 460 millió forintos kormányzati támogatásból nemrégiben több ponton is befejeződött az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése. A beruházás új elemei mellett az Eger, 1552 című kisfilmet is megismerhetik a látogatók május 13-án a helyszínen, az Emlékhelyek napján – közölte Petneházi-Halász Noémi, az intézmény sajtóreferense.