Ország Tortája 2022: ez a finomság lett a magyarok kedvence idén; itt kapható, ennyibe kerül

2022. augusztus 02. 08:30
A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdet meg. A „Nagyi kedvence” győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 20-i programok mellett kihirdették a 2022-es Magyarország Tortáját, amely a „Huncut szilva herceg” nevű édesség lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.
Ország Tortája 2022: ez a finomság lett a magyarok kedvence idén; itt kapható, ennyibe kerül

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet 11. alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. 

Az idei győztes a „Nagyi kedvence” lett, melyet a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László készített, akinek ez már a második győzelme: 2019-ben az ő "Kicsi Gesztenye" fantázianévra hallgató tortáját választották a legjobbnak. Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz. A cukrászt pedig nem meglepő módon szeretett nagymamája süteményei inspirálták

A nyertes sütemény energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll az, amit elfogyaszt.

A második helyezett Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Csokoládé királyfi” lett, a harmadik díjat Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest cukrásza, az „Epres túrógombóc” torta megalkotója érdemelte ki.

Idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „Huncut szilva herceg” fantázianevű torta viselheti a Magyarország Tortája címet. A torta ötletének megszületésekor a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászát a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg. A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

Mennyibe fog kerülni Magyarország Tortája 2022-ben?

Bár még nem lehet biztosan tudni, hogy mennyibe is fog kerülni egy szelet az Ország Tortájából, hiszen még nem lehet árusítani, de annyi biztos, hogy 1000 forint alatt nem fogjuk tudni megkóstolni egyik süteményt se.

Sajnos még nincsenek beárazva a sütemények pontosan, hiszen a tortát csak augusztus 18-tól lehet árulni majd, de számításaink szerint 1200 forint körül fog mozogni egy szelet mascarponés pisztáciás süteményünkből

– árulta el lapunknak a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház, akik megnyerték a Magyarország Cukormentes Tortája címet. És ezt az információt erősítette meg lapunknak a harmadik helyezett, a Cake to Go Budapest is:

Tavaly nálunk a cukormente és a sima Ország Tortája egyaránt 890 forintba került. Bár nem tudok még pontos árat mondani az idei süteményekre, de valószínű, hogy egy szelet sütemény ára 1200 forint alatt lesz majd

– mondták el.

Az ár növekedés pedig több mint valószínű volt: az alapanyagok és az energiaárak elszállásával nem lehetett tovább tartani a korábbi, párszáz forintos árakat.

Idén tavasszal az alapanyag árak emelkedése és az alapanyaghiány okozott nagy riadalmat a szakmában, majd jöttek az energia árak drasztikus emelkedése. Az alapanyagok ára a legtöbb esetben már a duplája a tavalyi árnak, az energia árak pedig a három-négyszeresére növekedtek

– nyilatkozta még korábban a Pénzcentrumnak a fagylaltárak emelkedése kapcsán Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

 

https://www.penzcentrum.hu/szorakozas/20220801/orszag-tortaja-2022-ez-a-finomsag-lett-a-magyarok-kedvence-iden-itt-kaphato-ennyibe-kerul-1127541

 

Kapcsolódó cikkek

Hová mennek a "rekord" bérek? Párnaciha? Előtakarékosság?

2019. július 10. 08:51
A béremelkedéseket visszhangozza folyamatosan a sajtó, hol kétszámjegyű emelkedést prognosztizálva, hol pedig tényként közölve. Arról azonban ritkán esik szó, hogy mi történik a pluszjövedelmekkel, mi lesz a „rekord fizetések” sorsa, mennyire előrelátó a magyar.

EGSZB III.

2018. november 09. 08:20
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2018. évi őszi ülésszakán több témáról fogadott el véleményt, így, többek között az Európai Munkaügyi Hatóságról, a szociális védelemhez való hozzáférésről, illetve munkavédelmi és fogyasztóvédelmi kérdésekről.