Össze kell hangolni a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság fejlesztését

2019. június 20. 08:20
A vízgazdálkodást és a mezőgazdaságot egymással összhangban kell fejleszteni – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szerdán, egy szakmai konferencián, Budapesten.

Az államtitkár a sivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett tanácskozáson közölte, hogy a mezőgazdaság szempontjából kulcskérdés a felszín alatti és feletti vízkészletek megőrzése és fejlesztése - írja a Magyar Nemzet.

Időszerűek a mezőgazdasági fejlesztések, most már a jövő a tét - fotó: pixabay.com

Idén új intézkedést vezetnének be a Vidékfejlesztési programban az öntözési közösségek létrehozásának támogatására, valamint a tervek szerint július 1-jével feláll a Nemzeti Öntözési Központ – tette hozzá.

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszerben (mkr) 2012. és 2018. között kifizetett összes kárenyhítő juttatás 43,3 százalékát aszálykárra fizették ki.

A kárenyhítési rendszerben eddig közel 130 ezer hektár területet jelentettek aszálykárosnak, 8200 hektárt pedig belvízkárosultnak, mintegy 2300 hektárra jeleztek felhőszakadás kárt a termelők – sorolta Feldman Zsolt.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Óriási pofont kapott a mezőgazdaság egy kutatócsoporttól: döbbenetes kijelentést tettek

2021. január 20. 09:24
Növeli a Föld felmelegedését előidéző károsanyag-kibocsátást a nagy földterületek bevonása a mezőgazdaságba - figyelmeztettek kutatók, akik szerint meg kell találni az egyensúlyt a világ élelmezése és a bolygó megmentése között.

Döbbenetes: húsz év alatt akkorát fejlődött az agrárium, mint az előző száz évben

2020. február 04. 08:36
Forradalmi változások zajlanak a világ mezőgazdaságban, és az ezredforduló óta eltelt két évtizedben nagyobb fejlődés ment végbe, mint a megelőző száz évben - hangsúlyozza agrarszektor.hu-nak adott interjújában Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A magyar agráriumnak is át kell vennie a technikai-technológiai innovációkat, hogy helyben járás helyett látványos teljesítmény-növekedést lehessen elérni. A NAIK legfontosabb feladata, hogy a szakpolitikával együtt meghatározza azokat a feladatokat, amelyeket a versenyképesség javítása érdekében végre kell hajtani