Ősszel megkaphatja az uniós akkreditációt az Államkincstár

2017. június 23. 08:48
Egyelőre úgy tűnik, hogy nem talált fogást az agrár-vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszer átalakításán az Európai Bizottság, a múlt heti teljes körű ellenőrzés sikeresen zárult – írja a Magyar Idők pénteken. Az új kifizetőügynökségként működő Magyar Államkincstár októberben megkaphatja a végleges akkreditációt.
Egyhetes ellenőrzést tartott a múlt héten az Európai Bizottság hazánkban.

A brüsszeli szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy az agrár-­vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszer átalakítása megfelel-e az uniós követelményeknek. Ismeretes, a kormány egy éve döntött arról, hogy megszünteti a korábban gazdaellenes eljárásairól elhíresült Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH). A szervezet feladatait pedig szétosztja a kormányhivatalok, illetve az államkincstár között.

Az átalakítás a múlt évben megtörtént, a szakmai feladatok a kormányhivatalokhoz, illetve az érintett minisztériumokhoz kerültek, a pénzek kifizetését pedig a Magyar Államkincstárra bízták. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Magyar Időknek elmondta: amellett, hogy az MVH túlbürokratizált működésével kapcsolatban komoly kritikai észrevételei voltak a kormánynak, az átalakítás célja az volt, hogy az összes kifizetési ügyletet a kincstár mint egy szuperintézmény lássa el.

A munka tavaly nyáron elkezdődött, az illetékes magyar hatóság megkezdte a dokumentumalapú ellenőrzést. Mivel úgy látták, hogy pénzügyi és szervezeti oldalról is minden követelménynek megfelel az új rendszer, december 27-én megkapta a feltételes akkreditációt a kifizetőügynökség. Ennek köszönhetően január elsejétől már az új szervezet folytathatta a támogatások kifizetését.

– A munka során arra törekedtünk, hogy az összes uniós szabályt betartsuk, a felkészült munkatársakat megtartva alakítsuk át a rendszert. Nem szerettük volna túlságosan megbolygatni a folyamatokat, hiszen a cél az volt, hogy a gazdák a gyakorlatban ne tapasztaljanak nagyobb változást. Így sok esetben csupán a névtáblák cseréjére volt szükség – emelte ki az államtitkár.

Jelezte: az Európai Bizottság azért látogatott el Magyarországra az elmúlt héten, hogy kiderüljön, van-e akadálya a végleges akkreditációnak. A szakemberek egy héten át minden olyan szervezetet megvizsgáltak, amelyek valamilyen módon érintettek az átalakításban. A záróegyeztetésre múlt pénteken került sor a brüsszeli és a magyar hatóság között.

– Bár az audit eredményéről szóló jelentést a bizottság hivatalosan levél formájában küldi majd el, az ellenőrök informálisan jelezték: a kifizetések és a szervezeti átalakítások kapcsán nem látnak olyan fajsúlyos hibát, amelyek veszélyeztetnék az ügymenetet, ezáltal a végleges jóváhagyást. Amíg erre sor kerül, folyamatosan egyeztetünk a bizottsággal, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kritériumoknak messzemenően eleget tegyen az intézményrendszer – jegyezte meg Vitályos Eszter.

Az államkincstár végleges akkreditációs vizsgálata ősszel történik meg, várhatóan október 15-ig. Ezzel a gyakorlatban lezárul az átalakítás folyamata. Bár az MVH megszüntetésekor sokan úgy vélték, hogy évekbe telhet, mire egy új szervezet elnyeri Brüsszel jóváhagyását, a gazdák pedig hosszú ideig várhatnak a pénzükre, a júniusi ellenőrzés eredménye azonban rácáfolni látszik a pesszimista véleményekre. Hiszen rövid időn belül, a kifizetések leállása nélkül sikerült átszervezni az agrár-vidékfejlesztési pénzeket kezelő rendszert.

Az államkincstár ­január óta folyamatosan utalja a pénzeket, május végéig közel 120 milliárd forintot juttattak el a gazdákhoz, ez június végére elérheti a 200 milliárd forintot.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Folytatódik a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködések kiszélesítése

2016. június 21. 08:31
Magyarország az embargó által nem érintett területek kiaknázására törekszik Folytatódik a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködések kiszélesítése – közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel. Magyarország új, az embargó által nem érintett együttműködési területek kiaknázására törekszik. 
 

„Szívvel, lélekkel élni, dolgozni”

2017. július 24. 07:56
Beszélgetés Ludwig Klára pékkel, a JÓkenyér (Ludwig & Mentesi Kft.) ügyvezető-tulajdonosával