Öt tipp, ami segíthet átjutni a motivációs hullámvölgyön

2020. január 17. 08:47
Mindannyian jártunk így. Megfogadtuk, elhatároztuk, kitűztük és belevágtunk... és a lendület ki is tartott egy darabig. De a cél távolabb volt, mint ahogy eredetileg elképzeltük, és a kezdeti lelkesedés elfogyott. Az újévi fogadalmaknál január második fele kritikus szakasz. Mit tehetünk ilyenkor? Gerlei Béla tippjei.

 

Mégis, miért?
Tisztázzuk az okainkat: a “miértet”. Mi az, ami számunkra fontos ebben a projektben? Miért gondoljuk, hogy jó lesz befejezni ezt a feladatot, végigvinni ezt a munkát vagy lefogyni X kilót?
Unalomig ismételgetett technika (okkal: egyrészt működik, másrészt ritkán alkalmazzák), hogy írjuk le mit és miért szeretnénk elérni a végére. Fontos a megfogalmazás: ezek várhatóan olyan kulcsszavak lesznek, amik motiválóan hatnak ránk. Azután, amikor csökken a lelkesedés, jó lesz majd feleleveníteni a miértjeinket. Persze dönthetünk úgy is, hogy már nem fontosak ezek a célok: az viszont fontos, hogy ez valóban egy döntés legyen, ne csak sodródás.

Ismerd magad - „Már a régi görögök is…”
Milyen a munkastílusunk? Sok dolgot szeretünk egyszerre futtatni vagy jobban megy egy témára fókuszálni? Korán vagy inkább későn vagyunk produktívabbak? Hol tudunk koncentrálni? Az irodában, kávézóban vagy a TV előtt? A részletek hoznak lázba vagy az áttekintés? Problémákat szeretünk kibogozni vagy inkább hozni az eredményeket? Reggel, délben vagy este vagyunk éhesebbek?

Ha tudjuk, mire van szükségünk (ezt nem feltétlenül kell másnak elárulni), akkor mesterségesen is megteremthetjük azokat a fizikai és pszichológiai feltételeket, amelyek segítenek visszaszerezni és fenntartani a motivációnkat. (Válogatós ismerősöm fogyókúrájában nagyon jól működött egy film megtekintése a húsgyári folyamatoktól. Ha párizsit lát csak elképzeli, hogyan készült….)

Tervezz örömöt!
A „jól végzett munka öröme” nem mindenkinek elegendő. Gondoljuk át, mik azok az - akár apró - jutalmak, amik az egyes akadályok átugrása után pozitív megerősítést adhatnak. Van, akinek az működik, hogy csak a végén kap magától valami konkrét ajándékot. Van akinek egy élmény, egy érzés kell hogy elégedett legyen. De egy régóta halogatott mozi vagy vacsora barátokkal (fogyókúrás cél esetében persze nem) vagy egy kiadós könyvesbolti bevásárlás is hatásos lehet.
A lényeg, hogy azt kapjuk, amire vágyunk, hogy jól érezzük tőle magunkat.

Szerezz támogatást - „Néma gyereknek…”
Amikor összecsapnak a hullámok a fejünk fölött, mert úgy érezzük túl sokat vagy túl nehezet vállaltunk (lehet, hogy tényleg) akkor sokan hajlamosak magukba fordulni és egyedül keresni a megoldást. Frusztráltan, fáradtan minden nehezebben megy, amitől csak még frusztráltabbak leszünk. Mi a megoldás? Ilyenkor érdemes inkább egy kis szünetet beiktatni és elmondani valakinek hogyan érezzük magunkat. Barát, chatpartner, megbízható munkatárs mind szóba jöhetnek. Természetesen, ha van coachunk, vagy mentorunk. akkor ez az a pillanat, amikor érdemes felhívnunk és akár egy rendkívüli találkozót, vagy Skype beszélgetést kérnünk. Egy külső szemlélő könnyen helyrebillentheti az egyensúlyunkat.
Sok esetben az a tény, hogy más számára érthetően kell összefoglalni a gondolatainkat és érzéseinket a helyzetről, ennek okairól és a lehetséges megoldásokról, önmagában is hatásos lehet.

Mi van akkor, ha ezek nem működnek?
Végigmentünk a fenti listán és még sem tért vissza a lendület… Akkor függesszük fel a tevékenységet egy időre. Csináljunk valami egészen mást és mosolyogva vegyük tudomásul, hogy mi sem nem vagyunk tökéletesek. Holnap újra kezdjük, mert, ahogy Isaac Asimov mondta: „Ha jó ügyet szolgálunk, nincs kudarc; csak késleltetett siker van.”

Gerlei Béla MBA MSc.
A nyelvhasználat és viselkedés szakértője
Igazgató
Karrier Intézet

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a magyarok félnek szabadságra menni

2019. szeptember 05. 11:21
Kevesebb amerikai veszi ki a szabadságát és rövidebb időre mennek – mert féltik munkahelyüket, vagy nincs pénzük elutazni – írja a Privátbankár.