Ötvenéves a silózó, mely forradalmasította a zöldtakarmány-betakarítást

2023. november 08. 19:54
Az Agritechnica 2023 kiállításon a CLAAS a JAGUAR 50. évfordulóját egy különleges kiadású, jubileumi grafikával gyártott modell bemutatásával köszönti.
 
Az ünnepség központi eleme az Agritechnica CLAAS standján (a 13-as csarnokban) egy különleges kiadású, exkluzív jubileumi színösszeállítással készült JAGUAR 990 TERRA TRAC leleplezése lesz. A gép megjelenik majd a 2024-es betakarítási szezon bemutatóin és a kiválasztott forgalmazók által szervezett JAGUAR jubileumi rendezvényeken – írja a world-agritech.com.
Ötvenéves a silózó, mely forradalmasította a zöldtakarmány-betakarítást
A kerek évfordulót ünnepi festéssel köszönti a Claas – forrás: agritech-world
 
1973-ban a CLAAS bemutatta a JAGUAR 60 SF önjáró silózó gépet. Van ok az ünneplésre a sikeres gép 50. évfordulója alkalmából, hiszen ma már legalább olyan kulcsfontosságú szereppel bír a gazdaságokban, akár a traktor, vagy a kombájn. A szériából 1973 óta 45 ezer darab készült.
 
"A Jaguar 50 éve egyet jelent az innovációval, a hatékonysággal, a termelékenységgel és a megbízhatósággal, és minden bizonnyal felülmúlhatatlan a takarmánybetakarító szegmensben az elmúlt öt évtizedben elért eredményei tekintetében" – mondta Dominik Grothe, az önjáró betakarító gépek alelnöke. "A CLAAS azonban nem csak a technológiai fejlődésben betöltött pozíciójának köszönheti a Jaguarral elért sikert. Abban ugyanúgy részük volt az elmúlt évtizedekben a forgalmazóknak és a szervizpartnereknek is, akiknek köszönhetően a gazdák számára rövid állásidőt jelent a hatékony alkatrészellátó rendszer és a gyors, professzionális szervizhálózat."
jaguar
Igazán lenyűgöző a kabinbelső, nemde? – forrás: world-agritech
 
A harsewinkeli gyárban készült Jaguarok a glóbusz minden pontján jelen vannak, elefántfüvet és cukornádat aprítanak Thaiföldön és levendulát a francia nyárban.
 
Az 1970-es évektől kezdődően a kukorica növekvő arányú termesztése és az önjáró gépek felé mutató tendencia fokozatos átállást eredményezett a vontatott takarmánybetakarító gépekről az önjáró gépekre. E fejlődés szinte egyszerre ment végbe Észak-Amerikában, Európában és az akkori keleti blokkban is. A CLAAS 1973-ban lépett be ebbe a rendkívül ígéretes, növekvő szegmensbe a JAGUAR 60 SF-el, miután korábban két forgalmazó kezdeményezésére elkészítette az első prototípusokat. A 120 lóerős modellből az első évben 33 darabot értékesítettek és a gyártás 1976-os befejezésekor már évi 500 darabnál jártak.
 
Hamarosan világossá vált, hogy a vállalkozóknak még erősebb gépekre van szükségük. A válasz 1975-ben érkezett a JAGUAR 80 SF formájában. A CLAAS bad saulgaui üzemében kifejlesztett új gép teljesítménye 213 lóerő, három-négysoros adapter, ürítőventilátor és az új CLAAS automata kormányrendszer volt. Ezzel egy időben a CLAAS már a JAGUAR 60 SF utódjának fejlesztésén dolgozott. A JAGUAR 70 SF nagyobb aprítóhengerrel és 150 vagy 175 lóerős motorral rendelkezett. Az 1976/77-es szezonban került a piacra, a modell óránként 75 t tartós áteresztőképességgel tudta betakarítani a kukoricát.
 
Egy évtizeddel a JAGUAR 60 SF bemutatása után, 1983-ban technológiai ugrás történt az új JAGUAR 600 modellsorozat révén. A Mercedes-Benz motorok nagy nyomatékot nyújtottak alacsony üzemanyagfogyasztás mellett. A DOMINATOR kombájnokból átvett új fülke kellemes ergonómiát és hangszigetelést biztosított. Az új joystick több funkció működtetését kínálta, ez jelentősen megkönnyítette a kezelést. Az akár 300 lóerős motorteljesítmény azt jelentette, hogy most már akár 6 soros adaptert is lehetett használni, ami a gép hatékonyságának további jelentős növekedését eredményezte. A 695 lóerős JAGUAR 354 MEGA szintén a sikeres sorozat új zászlóshajójaként debütált.
 
A vadonatúj JAGUAR 800 modellsorozat 1994-es bevezetése olyan fejlesztés volt, amely a CLAAS-t a teljesítmény új dimenziójába emelte. 481 lóerejével a JAGUAR 880 abban az időben a világ legerősebb takarmánybetakarítója volt. Ennek eredményeként most először 8 sor kukoricát lehetett betakarítani egyszerre.
 
2001-ben a JAGUAR 900 lett az első modell, amely áttörte a 600 lóerős "hanghatárt". Ráadásul 2003-tól a JAGUAR SPEEDSTAR amellett, hogy 623 lóerős maximális teljesítményt ért el, az első takarmánybetakarító géppé vált, amelyet 40 km/h sebességgel történő közúti közlekedésre engedélyeztek.
 
2008-ban megjelent az új JAGUAR 900 modellsorozat, amely még magasabbra tolta a teljesítmény határait, és egy ikermotoros rendszert is tartalmazott, amely akár 830 lóerőt is képes leadni a 980-as modellben. Az új kialakítású V-MAX késes aprítóhenger a vágási minősége, hatékonysága és a karbantartás terén elért egyértelmű előnyei miatt kiemelkedő volt. A fülke új generációja nagyobb kényelmet és kilátást biztosított a kezelőnek – csakúgy, mint az opcionális AUTO FILL automata kamera és vezérlőrendszer.
Claas Jaguar
A jubileumi felszereltséggel készült modellt az Agritechnicán leplezik le – forrás: agritech-world
 
Ezen előnyök mellett a 900-as sorozat az intelligens DYNAMIC POWER motorvezérlő rendszerrel is kiemelkedett, amely a motor teljesítménygörbéjét az adott feladathoz igazította, és részterhelés esetén akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is biztosított. 2012-től az opcionális NIR szenzor rendelkezésre állása lehetővé tette a szárazanyag-tartalom és más összetevők folyamatos mérését a pontos területspecifikus hozamdokumentáció mellett. Gyári változó abroncsnyomás-szabályozó rendszer is elérhető volt, nemcsak a hajtott tengelyhez, hanem a kormányzott tengelyhez is, ez egyedülálló volt a takarmánybetakarító szegmensben, amely optimalizálta a talajvédelmet és növelte a vezetési kényelmet.
 
2015-ben a CLAAS felvásárolja az USA-ban kifejlesztett SHREDLAGE aprított kukorica-feldolgozási technológiát, és azóta is kínálja az MCC (MULTI CROP CRACKER) SHREDLAGE-t a sokoldalú JAGUAR rendszer kiegészítéseként. Segítségével az eddig ismert silózókhoz képest még jobban zúzottak a zöldnövényi részek, ami kiváló hatással van a szarvasmarha emésztésére, a tökéletes szemroppantottságnak köszönhetően az emészthető keményítőtartalom lényegesen magasabb. Alkalmazásával a strukturális takarmányok – mint például a szalma – adagolását csökkenthetjük, vagy akár teljesen el is hagyhatjuk, így költségeket takaríthatunk meg.
 
A JAGUAR 900 termésáramának és alvázának további optimalizálása után 2021-ben a CEMOS automatikus funkciói a JAGUAR 900-ban debütáltak, ami tovább növelte a harsewinkeli gyár "nagy" takarmánybetakarító sorozatának teljesítményét és hatékonyságát.
 
A CLAAS termékcsalád a közelmúltban két hernyótalpas silózógéppel bővült a JAGUAR 960 és 990 TERRA TRAC formájában, amelyek kiválóan alkalmasak mind kukorica, mind szálastakarmány betakarítására. A talaj védelmével ez a rendszer új mércét állít fel.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Miniszteri díjakat és okleveleket adtak át a Termelői Közösségek Napján

2023. december 08. 14:53
A HÍR program elindításának 25. jubileumi évében 3 pályázó 5 terméke nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát, velük együtt 216-re nőtt a HÍR védjegyes termékek száma. A Böszörményi diós zsák, Böszörményi mágnás pite és a Lekváros kölesmálé, valamint a Böszörményi slambuc, továbbá a Mendei cirkos kalács is megkapta a védjegyhasználat jogát a Termelői Közösségek Napján.

Tervezhető jövőképet biztosít a fiataloknak az agrárszakképzés

2024. április 22. 14:38
Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak, XXI. századi körülmények között XXI. századi tudást biztosítanak. A fiatalok a szakmájuk mestereivé válhatnak, továbbtanulhatnak, majd így a munka világában is sikeresen megállhatják a helyüket - mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, Szombathelyen, a Savaria Floriadae és Savaria Parcum díjátadó ünnepségen.