Paradicsomkavalkád, dínókori növények – nyárzáró programok a Füvészkertben

2023. augusztus 29. 12:04
Érdemes a budapesti Füvészkertbe menni szeptember első három napján (péntek, szombat, vasárnap): Pénteken paradicsomnap lesz kóstolóval, szombaton tartják az örökbefogadók napját, vasárnap pedig kiderül, milyen növényeket őriz a kert régi korokból és távoli kontinensekről.
 
Paradicsomkavalkád, dínókori növények – nyárzáró programok a Füvészkertben
Az ELTE Füvészkert és a Bolgár Kutatóintézet közös szervezésében évek óta megrendezik a Paradicsomnapot az ELTE Illés utcai botanikus kertjében, a Pál utcai fiúkból is jól ismert Füvészkertben. A szeptember 1-jén 11 órakor kezdődő program
nyilvános, mindenkit szeretettel várnak a szervezők a kertben termesztett bolgár fajták kóstolójára, illetve az ízversenyre és szavazásra. A paradicsomok ízének fokozásához a bolgár fehér sajtot a Bolgár Kutatóintézet biztosítja, írják a program beharangozójában.
 
Budapesti programok (augusztus 24–27.)
Szeptember 2-án nyitástól zárásig az örökbefogadóké lesz a terep, a füvészkerti növények örökbefogadói ilyenkor szervezett keretek között nézhetik meg kiválasztott növényüket. Az örökbefogadók ezen a napon díjmentesen látogathatják a kertet, és részt vehetnek egy szakvezetésen. Aki esetleg itt kap kedvet, hogy maga is örökbefogadó legyen, az a https://www.fuveszkert.org/orokbefogadas/ oldalon tájékozódhat a részletekről.
 
A Füvészkertben található valamennyi növény örökbe fogadható, az örökbefogadó a kiemelten közhasznú Füvészkertért Alapítványt támogatja.
 
Vasárnap, szeptember 3-án Régi korok, távoli kontinensek növényei címmel tart tematikus szakvezetést Schneider Zoltán biológus. A 11.00-től kezdődő sétán a világ másik oldaláról ide került növényekkel is találkozhatunk, de olyan élő kövületekkel is, amelyeket egykor talán még a dinoszauruszok is láthattak.
 
Séta a Füvészkertben
Ez utóbbi eseményre nem elég a füvészkerti belépő, külön jegyet kell venni, részletek a fuveszkert.org honlapon.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Apadni kezdett a Balaton, de aztán...

2023. május 15. 12:15
Az elmúlt héten csökkent a Balaton vízállása, már csak 110 centit mértek. Hétfő reggelre azonban változott a helyzet.
 
Május 10-én elkezdett apadni a Balaton, öt napig 110 centin stagnált a vízmérce, hogy hétfő reggelre két centivel emelkedjen. 112 centit mutatnak a legfrissebb adatok.

Jégpályák Éjszakája – jeges, esti bulira várják a korizókat több mint harminc jégpályán január 7-én

2023. január 04. 16:06
2016-ban indult útjára a Múzeumok Éjszakája és a Strandok Éjszakája ihlette rendezvénysorozat, a Jégpályák Éjszakája, amely hazánk legnagyobb télisport-rendezvénye.
Idén január 7-én, szombaton csúszhatunk a jégen az éj leple alatt több mint harminc helyen szerte hazánkban.