Pénteken kezdődik a Nemzetközi Tisza Halfesztivál

2023. augusztus 28. 13:23
Szeptember 1-3. között huszonhatodik alkalommal válik a Tisza szegedi rakpartja a halászcsárdák és kézművesek, borászok és sörfőzők, fesztivál látogatók találkozóhelyévé.
Aháromnapos gasztronómiai seregszemlén több tízezer adag halászlé készül majd.
Pénteken kezdődik a Nemzetközi Tisza Halfesztivál
Az első szegedi halfesztivált Frank Sándor mesterszakács és a közelmúltban elhunyt Ferenczi Dezső szervezték meg 1997-ben azzal a szándékkal, hogy továbbörökítsék az ízletességéről híres szegedi halászlé főzési hagyományait és népszerűsítsék a halfogyasztást.
Frank Sándor közölte,
 
a néhány éve hungarikum címet elnyerő - hivatalosan tiszainak nevezett - halászlé titka a minőségi alapanyagok mellett, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.
Az immár huszonhatodik alkalommal megszervezett fesztivál péntek délután szórakoztató programokkal kezdődik. A rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Többtucat csapat készíti majd el a hallét egy vagy több saját bográcsában, és lesznek olyanok, akik több száz embert látnak vendégül.
 
A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 2500 literes óriásbográcsában készíti el a hallét. A bográcsot szombaton és a vasárnap is telefőzik, így a két nap alatt csak ott 10 ezer adag halászlé készül.
A térség más halászcsárdái a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket.
A látogatók kürtőskalácsot, hazai borászok és kézműves sörfőzők termékeit kóstolhatják majd, és válogathatnak a magyar kézművestermékek színe-javából is.
 
 
A fesztiválhoz hagyományosan jótékonysági kezdeményezések is kapcsolódnak. A szegedi gyermeksebészet javára jótékonysági futást és kerekezést szerveznek szombat délelőtt a Partfürdőről rajtolva. A Szegedi Dóm Rotary Club pedig újra - már nyolcadik alkalommal - megrendezi gumikacsaversenyét szombat délután a Tiszán. A bevételből a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! projektet támogatják, mely azért jött létre, hogy szívfejlődési rendellenességgel született gyermekeknek biztosítson lehetőséget életmentő szívműtéthez.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Újranyithat az érdi termálfürdő és szálloda

2023. február 20. 19:19
A 2015-ben bezárt Thermal Hotel Liget belső tereit az idei, a külsős vendégek által is látogatható fürdőrészleget és a szálloda külső területét a jövő évben újítaná fel a tulajdonos és a szakmai befektető.
A jó hírt Érd polgármestere, Csőzik László jelentette be közösségi oldalán. A bejegyzés szerint az önkormányzat kész együttműködni az épületet tulajdonló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel és a szakmai befektetővel egyaránt, továbbá a meleg és a hideg vizet is szolgáltatná a működéshez. „Mindkét termálkút működőképes, vizük bőséges, ha kell, el tudják látni a fürdőt" – írta a polgármester.

Elmosta az árhullám Gemencet, leáll az erdei kisvasút

2024. június 07. 13:06
 Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása is.
 
Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része. A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. az alábbiakban döntött.